Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

L öppnar för att utreda 51-procentsregeln

Mannen bakom 51-procentsdebatten: ”Tror många ville prova min väg”
Liberalernas partiledare Johan Pehrson.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) med överenskommelsen i handen vid gemensam pressträff om regeringsbildningen.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen och Sverigedemokraterna vill initiera ett ”särskilt projekt” för att ”stärka konkurrenskraften” för Sveriges högstaligor inom fotboll och ishockey.

Det skriver partierna i det så kallade Tidöavtalet.

Enligt uppgifter till Expressen har punkten förts in på Sverigedemokraternas initiativ, något partiet nu bekräftar. 

I diskussionerna mellan partierna ska det enligt samma uppgifter ha funnits en ambition att se över 51-procentsregeln.

Sverigedemokraterna dementerar dock att partiet vill ändra på regeln.

– Jag är beredd att titta på det, säger Liberalernas partiledare Johan Pehrson.

Punkten i Tidöavtalet har väckt frågor i den svenska idrottsrörelsen den senaste månaden.

I slutet av dokumentet skriver Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna om ett ”särskilt projekt” som ska genomföras för att stärka konkurrenskraften för högstaligorna i elitbollen och elitishockeyn.

”Ett projekt ska genomföras för att stärka högstaligornas konkurrenskraft i den svenska elitfotbollen och elithockeyn.”, står det att läsa.

I förra veckan menade Sveriges socialminister, Jakob Forssmed, som tilldelats ansvar för idrottsfrågor i den nya regeringen, att denna vill se över skatteregler och adressera anläggningsbristen i en intervju med Sveriges Radio. Han avfärdade samtidigt idén om att göra något åt 51-procentsregeln. 

Regeln är inskriven i Riksidrottsförbundets stadgar och reglerar att 51 procent av svenska idrottsföreningar måste ägas av medlemmarna. Den förhindrar således privata investerare att ta kontroll över klubbarna.

SD bekräftar: ”Den var vårt initiativ”

Men enligt flera av varandra oberoende uppgiftslämnare till Expressen diskuterades en utredning av 51-procentsregeln när punkten togs fram. Initiativtagare till punkten var Sverigedemokraterna. 

Samma uppgifter har förekommit i Svenska Dagbladets podcast ”Politiken”, där journalisten Torbjörn Nilsson uppger att 51-procentregeln ”ska utredas” och antyder att Jimmie Åkesson ska ha legat bakom det.

– Det intressanta med den här regeringen är att de har en stor potentiell förändring i idrottspolitiken. Sist i Tidöavtalet finns den här elitsatsningen på hockey och fotboll som Sverigedemokraterna, sägs det, jag kan inte bekräfta det, har fått igenom. Dess bakgrund är att några, eller någon, kanske en partiledare, tycker att allsvenskan är en för dålig fotbollsliga jämfört med andra länders nationella fotbollsligor, säger Nilsson. 

– Den stora pucken som finns där är 51-procentsregeln om ägande av idrottsklubbarna, den regeln finns till för att de ska vara kvar hos civilsamhället och för att det inte ska komma någon rik oligark eller schejk och köpa upp klubben och putta in massa pengar så man kan köpa spelare. Det där ska utredas.

Nu bekräftar SD:s idrottspolitiske talesperson Angelika Bengtsson för Expressen att punkten i avtalet tillkom på partiets initiativ.

 – Ja, den var vårt initiativ. Det handlar om det som det står. Att säkerställa att vi har en god konkurrenskraft inom fotbollen och hockeyn. Punkten är väldigt brett skriven. Man kan ju göra många satsningar, kopplat till elitsatsningen. Som vi har motionerat om i riksdagen i många år. Vi kommer att initiera projekt i omgångar, säger hon.

På frågan om huruvida en översyn av 51-procentregeln ingår i punkten i Tidöavtalet svarar hon:

– Jag vill vara jättetydlig när det gäller just 51-procentsregeln. Den har tjänat svensk idrott väldigt väl genom åren och det är en viktig principsak att medlemmarna äger föreningarna. Vi vill säkerställa att idrottsföreningarnas verksamhet i första hand styrs av medlemmarna, att det inte blir riskkapitalister, som i England. Vi har inga planer på att se över den ordningen. Föreningarna tjänar vår idrottsrörelse väl.

Det stämmer alltså inte att ni vill utreda regeln?

– Alltså, så här. Jag tycker att det är viktigt att det fortsatt är medlemmarna som äger föreningarna. Jag vet inte vad man skulle göra för att förändra den biten.

Ni som parti har ingen ambition att utreda regeln?

– Vi har inte haft förslag eller ambition att förändra den.

En översyn av regeln ingick inte i punkten som förekommer i Tidöavtalet?

– Nej, det är andra tankar. Jag har aldrig lagt motioner om det eller drivit frågan om att förändra den regeln. Jag vet inte var det ska ha kommit ifrån.

Kan det finnas andra personer inom partiet som vill det?

– Inte som jag känner till. Jag har inte varit med i förhandlingarna, så jag är fel person att svara på vad som sades i förhandlingsrummet. Men tittar man på vår idrottspolitiska motion har vi flera förslag som skulle kunna projekteras inom Tidöavtalet.

Även Sverigedemokraternas miljöpolitiske talesperson, riksdagsledamoten Martin Kinnunen, dementerar via sitt Twitterkonto att avtalspunkten syftar till att ändra på 51-procentsregeln.

”Jag är beredd att titta på det”

Liberalernas partiledare Johan Pehrson, som pratade om punkten i samband med att Tidöavtalet presenterades, svarar däremot annorlunda på frågan om huruvida regeln kan komma att utredas.

– Kanske inte. Vi får se. Jag tycker att vi ska göra vad man kan. Det är en balans att behålla den fina folkrörelsetradition vi har i idrotten. Samtidigt måste man inse att klubblojaliteterna ser annorlunda ut. Det är höga löner och övergångssummor, men det finns andra saker.

Fungerar regeln bra enligt dig?

– Jag har pratat med flera klubbar som tycker att man ska kunna ha flera bolag på börsen, helt enkelt. Jag är beredd att titta på det. Men det handlar också om andra åtgärder. Intresset för att allsvenskan ska köpas upp av främmande stater, det är ett begränsat intresse för mig.

Var frågan uppe i förhandlingarna?

– Vi har inte gått på djupet. Vi är överens om ett mål och ska titta på vad vi ska göra. Mer än så kan jag inte säga.

Men ni har snuddat vid frågan?

– Den är alltid uppe för diskussion, det här regelverket för hur klubbarna ska styras. Men jag tycker att den är svår. Det är en balans mellan att värna det vackraste vi har, så som idrotten ser ut, men det möter en annan verklighet i dag där allt är extremt kommersialiserat.

TV: Johan Pehrsons pik till herrlandslaget i fotboll

L-ledaren rev ner skratt med sin kommentar