Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kurban: "Vi tränar för lite – och för dåligt ..."

Kungar av sand. Simon Tibbling och Ludvig Augustinsson löptränar i sand.. Foto: Mikael sjöberg
Foto: Mikael Sjöberg

Sanden yr kring kvicka fötter.

Men det här är så långt ifrån varma semesterstränder man kan komma.

Det här är förberedelser inför ett annat sorts utlandsäventyr.

SportExpressen tog rygg på Simon Tibbling och Ludwig Augustinsson under en dag av extraträning innan flytten till nya ligor och pratade med en tränare som vill lyfta "sina" spelare till toppen.

– Vi tränar på samma nivå som Cristiano Ronaldo, säger Nebez Kurban.

- Vi tränar för lite i svensk fotboll.

Nebez Kurban är övertygad. I 15 år har den forne landslagsmannen i friidrott ägnat sig åt att förbättra fotbollsspelare. De senaste åren har utväxlingen varit stor. Spelare som John Guidetti, Nabil Bahoui, Robin Quaison och Jiloan Hamad har alla tagit stora kliv, någon har vunnit SM-guld, någon har blivit utlandsproffs och några har slagit sig in i A-landslaget.

- Jag älskar svensk fotboll och jag vill att vi ska ha framgång. Vi måste hjälpas åt. Jag gör min grej och jag vill lyfta den här frågan, om hur vi tränar i svensk fotboll. Vi tränar för lite och för dåligt. Jag utvecklar främst fysiken och funderar över vad fotbollsspelare behöver. Jag vet inte hur det ser ut i alla klubbar, men jag hör mig för och jag reser en del. Det finns kanske en fystränare per lag. Då kan man inte hinna med alla i truppen.

- Det är omöjligt, säger han.

Kurban står i Bosöns stora hall. Han tittar på klockan.

- De är sena. De är aldrig sena. Det måste ha hänt något, säger han.

"En helhetssyn"

Nebez Kurban.
Foto: Mikael Sjöberg

Till slut kommer ändå Ludwig Augustinsson och Simon Tibbling. De blivande utlandsproffsen ber om ursäkt och erbjuder sina förklaringar, men snart är det glömt. Det finns viktigare saker att göra. I ett virrvarr av motionärer påbörjas så ett träningspass som är en bra bit ifrån det allra hårdaste Kurban har ritat upp. Det kommer ändå att sluta med spelare som knappt orkar stå upp.

- Jag har en helhetssyn. Mina spelare ska vara tempostarka. Det är det viktigaste. De ska orka springa och göra det i 90-95 minuter. Spelarna ligger ett steg före hela tiden om de tränar på det här sättet, säger han.

Nyligen hamnade en av hans spelare under luppen. Nabil Bahoui blev ifrånsprungen å det grövsta av Frankrikes Raphaël Varane i årets sista landskamp.

- Jag blev mörkrädd när Varane försvinner förbi en utav våra fysiskt starkaste spelare, Nabil, sa förbundskapten Erik Hamrén om det hela.

Bra, tycker Nebez Kurban.

- Ja, absolut. Nabil har gått framåt otroligt mycket, men det finns 10-15 procent till att ta. Han har mer kvar att göra, men han kan nå dit. Här jobbar vi med metoder som ökar hastigheten på signaler från hjärnan till fötterna på spelarna. Ju snabbare desto mer tid får spelaren, dessutom ökar rörelsehastigheten.

Besökt United och City

- Det är bra att Hamrén säger det. Fler och fler börjar prata om det här med tempo. Nanne (Bergstrand) gör det i Hammarby och det är kul. Jag har tjatat om det i 15 år. Vi måste ha bort det här med att springa i skog.

Kurban har varit på besök hos klubbar som Manchester United, Manchester City och Barcelona för att se hur man arbetar där. Han tror att svensk fotboll kan nå samma nivåer.

- Jag tror inte på det här att vi är ett litet land. Vadå? Titta på alla andra svenska idrottare som är fantastiska. Fotbollen har en mental spärr som måste passeras. Visst, Spanien har större urval, men vi kan bli grymma på att hitta talanger och på att träna bäst, säger Nebez Kurban.

Muntert slit

Ludwig Augustinsson har vunnit. Vänsterbacken slutar nästan en hel längd före mittfältaren Simon Tibbling i den avslutande övningen.

- Han slaktade mig lite där. Men han tjuvade de första meterna. De är viktiga. Sedan är det svårt att komma ikapp, försöker Tibbling.

Humöret är på topp trots slitgörat de precis gått igenom. Tack vare slitgörat kanske?

- Alla som är här vill bli bäst. Vi har kört här i flera år nu. Hur gammal är jag nu? 20. Jag har kört sedan jag var 13-14. Det började med Guidetti. Jag fick höra att han körde med Nebez och att det hade gett bra resultat. Så kom det fler och fler. (Miiko och Mauricio) Albornoz, Bahoui, Tibbling och så jag. Vi har kört nu i flera år och alla gör det för att bli bäst. Man kan se att det har gett resultat. När jag kom var jag en okej spelare, men jag har jobbat hårt och det är det många som har gjort. Det har gett resultat, säger Augustinsson.

- Det gäller att man är med direkt, att man är i bra form och kan vinna lite tid. Det tycker jag att både jag och "Ludde" har varit när vi har kommit tillbaka från uppehållen. Vi har kunnat hålla oss skadefria och kunnat få utveckling, säger Tibbling.

Bättre sand på Bosön

För båda väntar en ny utmaning. I januari drar Augustinsson till FC Köpenhamn och Tibbling till holländska Groningen.

- Just det här året är otroligt viktigt. Vi ska båda till nya klubbar och måste vara med från början. Då är det bra att vi kan köra här i fem, sex veckor, säger Augustinsson.

De kommer med andra ord fortsätta att träna stenhårt och vill de känna sanden under fötterna får det bli i sandgropen på Bosön snarare än på stranden i något semesterparadis.

- Jag tror inte att folk vet hur mycket man måste träna för att ta sig till toppen och det är det som "Nebo" vet. Det är därför vi kommer hit, säger Ludwig Augustinsson.

FAKTA

Kurban om fyra av sina adepter

Simon Tibbling

- Har en enorm kapacitet. Han har över- raskat mig år efter år. Det han har gjort i år, det trodde jag skulle komma lite senare. Om två år kanske.

John Guidetti

- Håller han sig skadefri så blir han en

världsspelare. Han är otroligt målmedveten.

Otroligt kul att han är tillbaka efter det hel-

vete han har gått igenom.

nabil bahoui

- Har en enorm fysik. Kan nå

samma nivå som Ludwig Augustinsson.

Fyra, fem bästa lagen i England, Spanien, Italien inom två, tre år.

"Överraskar år efter år" "Otroligt målmedveten" "Har en enorm fysik" "Allt som krävs"