Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Kunde ha förlorat benet – eller dött”

Operation tolv väntar för AIK-backen Jesper Nyholm – men det är förhoppningsvis den sista Foto: NILS PETTER NILSSON / TT NYHETSBYRÅN
Nyholm skadades svårt i cupmatchen mot Örebro i mars 2018 Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Han vet fortfarande inte när han kan spela fotboll igen. 

Men Jesper Nyholms ben är äntligen på bättringsvägen, och efter vad som förhoppningsvis blir hans sista operation börjar resan tillbaka till planen. 

– Det är inte över sen bara för att benet är läkt, det är någonting man måste förstå, säger han.

Det har gått elva månader sedan Jesper Nyholms ben gick av i en match mot Örebro på Friends arena. 2018 har blivit 2019 och benet är efter många om och men på god väg att läka. Men det är en operation kvar - och mycket som ska stämma innan Nyholm kliver ut på fotbollsplanen igen. 

– Jag tror att jag får toucha boll omgående när jag kan springa. Jag har inte vågat fråga, men jag tror att benet måste vara 100 procent innan jag får sparka till den, säger Nyholm som har testat att röra boll ett par gånger på Sofiahemmet där han gör sin rehabträning. 

– Den känslan är liksom… 

Han gör en rörelse med överkroppen som indikerar att han ryser. 

Nyholm har gjort elva operationer

Vi har bestämt att vi ska ses på ett kafé som ligger mitt emot Sofiahemmet eftersom han ska dit och träna när vi är klara. Jesper Nyholm haltar in och beställer sin dryck innan han slår sig ned. 

– Jag kan gå utan att halta, det gör inte ont i benet eller så, säger han och förklarar vidare: 

– Men jag har en sena som är för kort och gör att jag får känselrubbningar under foten, en brännande känsla. Därför haltar jag för att undvika den känslan så mycket som möjligt.

Han har redan gjort elva operationer, om några dagar ska han göra en tolfte. Förhoppningsvis den sista innan benet kan läka helt och hållet.

– Det är väl ungefär 85 procent läkt nu. Efter att det hade stått still i kanske ett halvår gick vi in och tog bort två skruvar. Då var det som att det mesta löste sig och det har det gjort på bara två, tre månader. 

Sedan benbrottet i mars har misskötsel och komplikationer försenat läkningsprocessen och hotat både karriären och livet.

Hur ser du tillbaka på 2018? 

– Jag är fortfarande kvar i 2018 kanske… Det måste jag nog säga. Men det handlade om att överleva första tiden, första månaden åkte jag bara med stormen, sedan fick jag veta att jag kunde ha torskat benet, jag kunde ha dött. 

Han blir tyst ett par sekunder. 

– När jag fick höra alla de sakerna kände jag bara ”okej, men hur löser vi det här nu då?”. Det har varit en tuff tid. Jag har aldrig ställts på så här mycket prov innan.

Det var skitjobbigt att missa SM-guldet

I november är Nyholm på plats i Kalmar när AIK vinner SM-guld, men trots att han är glad har han svårt att känna sig delaktig i framgångarna. 

– Jag har hela tiden fått höra från spelare, tränare och folk runtom att jag är en del av allt. Men det är klart att jag inte känner det på samma sätt som de beskriver det och tror. Delaktigheten tycker jag är att man springer på planen, gör sina minuter och är redo att bidra. Jag var med på försäsongen bara, säger han och fortsätter: 

– För mig var det svårt, jag var glad att vi vann, jätteglad för laget, men det var skitjobbigt att missa ett SM-guld

– Hade jag skadat mig i första allsvenska matchen hade det kanske varit en annan sak, för då kanske jag hade känt att jag hade varit med litegrann i alla fall och tagit ära för den lilla procenten. 

Hur mycket har du varit på Karlberg och haft kontakt med laget? 

– Det är mer nu i år när benet har börjat läka som jag är där, men Rikard står för en uttagning av ett lag så jag har inte så mycket kontakt med honom. Det är mer den medicinska personalen jag har kontakt med, och spelarna som är eller har varit skadade.

– Men jag kommer ner ibland och då snackar jag så klart med alla, folk undrar hur det är och så där.

Jesper Nyholms ben går av i kvartsfinalen mot Örebro i Svenska cupen Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Spelarna på planen blev chockade av de otäcka bilderna Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES

Den första tiden efter skadan medger Nyholm att tankarna på att komma tillbaka så snart som möjligt dominerade i huvudet. Men ju längre tiden har gått desto mer har han släppt den stressen. 

– Det är klart det finns perioder, särskilt när jag ligger och ska sova då jag känner att det är jättetungt. Men nästa dag vaknar man, det är dags för träning och man släpper de tankarna. Man ska nog försöka att inte tänka så mycket på ”varför hände det här just mig?” för den tanken kan nog hålla en tillbaka lite och göra en nedstämd, säger han. 

Hur har du lyckats släppa den?

– Jag åkte ju inte ens hem efter tiden på sjukhuset utan jag åkte direkt till rehabcentret och satt i rullstol. När jag kom innanför dörrarna såg jag hur andra människor där hade det och då släppte jag den frågan direkt. 

– Det var nog en av de viktigaste sakerna. Att få se det. Folk har brutit andra saker eller är förlamade till och med, tränaren jag hade var delvis förlamad för att han hade krockat med en älg till exempel. Bara att se det fick mig att inse rätt snabbt att mitt ben kanske inte var det värsta. Skittråkigt att jag inte skulle kunna spela fotboll på ett halvår eller vad jag nu tänkte då, men när jag såg de andra kände jag att ”det är lugnt”

”Jag vet inte hur han fick nys om det”

Nyholm berättar även att han har haft kontakt med en fotbollsspelare i USA som hjälpt honom att hålla hoppet uppe. 

– Det var en kille som spelar i USA på collegenivå och fick samma skada som jag. Han fick veta från läkarna att han aldrig skulle spela fotboll igen och han var tvungen att amputera bort två tår. Men han berättade för mig att han spelar fotboll igen, och det funkar. Då tänker man att ”oavsett vad så kommer det funka”.

– Efter det släppte stressen, det får ta den tid det tar. Om det är ett eller till och med två år. Det får ta den tiden. Jag personligen tycker att det är värt att kämpa för det. 

Hur kom han i kontakt med dig?

– Skadan blev ju rätt omskriven och han kontaktade klubben några månader senare när han hade läst om den och komplikationerna. Jag vet inte riktigt när eller hur han fick nys om det. 

Förutom att du har insett att saker ibland måste få ta tid, vad har du lärt dig det här senaste året?

– Jag har lärt mig väldigt mycket, som vilka som är mina närmsta vänner och familj. Och jag har fått perspektiv på hur folk har det. Hur det är att sitta i rullstol till exempel. Jag hade ingen aning om att man kunde åka rullstol upp eller ner för en rulltrappa, bara att inse det var en ögonöppnare.

Nyholm funderar i ett par sekunder.

– Jag har nog lärt mig att säga till på ett annat sätt också. När jag var på sjukhuset satt jag där och var 24 år och visste inte vad som hände. Det är ju något fel när man inte ligger på rätt avdelning, då ska man säga till och så fort vi gjorde det hamnade jag på rätt avdelning. Så att bli lite mer frispråkig och våga säga till när det inte känns rätt har jag lärt mig. 

Läkaren säger ”spring om du inte har ont”

Om en dryg månad är planen att Nyholm ska kunna börja springa igen. Därefter påbörjas resan tillbaka till fotbollsplanen, men redan nu känner mittbacken att han på sätt och vis är i bättre form än någonsin.

– Efter den här operationen vi ska göra nu är prognosen att det borde vara läkt efter någon månad. Och då är det lite ”vad ska stoppa mig?”. Läkaren säger ”spring om du inte har ont”.

Då går rehaben bra med andra ord?

– Det går framåt, det gör det. Kollar jag tillbaka på hela den här perioden så satt jag i rullstol till en början, jag hade ingen balans i benet och kunde inte stå. Nu kan jag stå som jag gjorde innan. Jag tappade tio kilo men de har jag fått tillbaka, jag har fått mer muskler nu och har nog aldrig varit i så bra styrkemässig form. Så jag skulle ändå säga att det går bra och det är klart det är jättekul, men samtidigt ska det funka också. 

– Det är någonting man måste förstå. Det är inte över sen bara för att benet har läkt. Jag ska börja springa, komma tillbaka till fotbollen, få tillbaka touch och alla sådana saker. Jag har rört boll ett par gånger och det är stelt.

Huruvida Jesper Nyholm spelar allsvensk fotboll i år eller inte vet han inte.

– Jag har ingen aning. Det får ta den tid det tar. Jag vill komma tillbaka och vara på en nivå där jag kan prestera på planen och hjälpa laget, så länge jag inte är där finns det ingen mening.