Mats Enquist, generalsekreterare för Svensk Elitfotboll (Sef). Foto: Emil Nordin
Mats Enquist, generalsekreterare för Svensk Elitfotboll (Sef). Foto: Emil Nordin

Kritiserade polisen tas bort från gruppen

Publicerad

Polisen omorganiserar sin grupp för nationell samordning av idrottsfrågor. Enligt uppgifter till SportExpressen kommer en ny grupp på tre personer att leda arbetet framöver.

Bytet innebär att bland andra Per Engström, som i januari riktade hård kritik mot bland andra Svensk Elitfotboll, men även själv kritiserades hårt för ett antal utspel, inte längre spelar en central roll.

Svensk Elitfotbolls (Sef) generalsekreterare Mats Enquist bekräftar att man haft möten med en ny grupp.

- Vi har träffat den polisgruppering som kommer att ha ansvaret nationellt. Vi har haft möten och konstaterat att vi har en mycket bra samsyn. Det har varit oerhört positivt, säger han.

Det nya teamet kommer att ersätta den grupp som under januari månad riktade hård kritik mot både Sef, Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU) och svenska fotbollsklubbars samarbetsvilja. Kritiken framfördes främst av den nationella samordningens sektionschef Per Engström, som bland annat beskyllde SFSU och Sef för att "snacka ihop sig" och varnade för sänkt publikkapacitet i allsvenskan 2016 under två intervjuer med Fotbollskanalen.

- Vi kommer att behöva hårdare regler för att få ordning på fotbollen, framför allt när det gäller pyrotekniken. Fotbollen är sämst kring sina evenemang och anledningen är att de inte vill lösa de här problemen. Vi från polisens sida har arbetat med dialog under det gånga året där vi försökt komma fram till olika lösningar men vi har inte kommit någon vart, sade Engström.

Mött hård kritik

Engström blev sedan själv föremål för hård kritik från SFSU, Sef och många svenska fotbollssupportrar när han dels menade på ett långtgående samband mellan användning av narkotika och pyroteknik på svenska läktare, dels menade att AIK:s supportrar vid ett tillfälle ville "mörda laget".

- Vi hade någon match med AIK där klacken som var kvar var helt tokiga. De var mer eller mindre påverkade allihop. De skulle mer eller mindre mörda laget för att det hade förlorat, sade Engström till Aftonbladet.

Men nu tillsätter alltså polisen en ny grupp där Per Engström inte ingår. I stället ska tre helt nya personer arbeta som nationellt ansvariga för samordningen med fotbollen. Polisen har inte kommunicerat något rörande beslutet än. Orsakerna till omorganisationen är därför fortfarande okända, och exakt vad den nya gruppens tillträde innebär återstår att se.

"Oerhört positivt"

Mats Enquist, som i samband med Engströms intervjuer till Fotbollskanalen själv beklagade sig över svårigheter i samarbetet med vissa delar av polisen, bekräftar att man från fotbollens håll har träffat nya personer hos polisen nationellt.

- Vi kommer att gå ut i en gemensam kommunikation om det här när allt är klart. Vi har haft våra första möten och konstaterat att vi har en bra samsyn. Det har varit oerhört positivt redan från start. Jag hyser väldigt gott hopp om att den samarbetslinje som finns regionalt när det gäller frågor om fotbollen kommer att ligga till grund för samarbetet även nationellt nu. Det nya teamet som har kommit in har samma uppfattning som oss om både vad vi behöver arbeta vidare med, vad vi gör bra, vad vi kan bli bättre på, hur vi skall stötta positiva fenomen och hur vi gemensamt ska angripa olika problemområden, säger han.

Vilka personer rör det sig om?

- Polisen får kommentera sin organisation själva. Men det här är en grupp som jag upplever har en djup förståelse och erfarenhet för både arbetssätt och metoder när det gäller hur vi ska jobba runt fotbollen. Det känns väldigt positivt.

Vad kommer omorganisationen innebära för samarbetet med Sef?

- När det gäller den nationella biten har vi tidvis haft en lite frostig relation. Men nu känns det bra igen. De här människorna har erfarenheten och har jobbat med de här frågorna under en lång tid, de har enklare att dra rätt slutsatser med utgångspunkt i förståelse för vår verksamhet.

SportExpressen har sökt polisen för kommentar i ärendet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag