Ögmundur Kristinsson. Foto: Johanna LundbergÖgmundur Kristinsson. Foto: Johanna Lundberg
Ögmundur Kristinsson. Foto: Johanna Lundberg
Ögmundur Kristinsson. Foto: Krister AnderssonÖgmundur Kristinsson. Foto: Krister Andersson
Ögmundur Kristinsson. Foto: Krister Andersson

Kristinsson hyllar Nanne och Lagerbäck

Publicerad

Ögmundur Kristinsson blir en av Hammarbys nyckelspelare i derbyt på söndag.

Nu berättar den isländske målvakten om tankarna inför derbyt, om varför Lars Lagerbäck är så populär på Island, varför det blev Bajen - och vad klubbens supportrar betyder för honom.

Samtidigt blickar han fram emot EM-slutspelet och hyllar tränaren Nanne Bergstrand.

- Han har sin idé och vet vad han vill. Jag tror vi har stora chanser att utveckla oss den här säsongen, säger han.

På söndag väntar ett stekhett Stockholmsderby mellan Djurgården och Hammarby på Tele2 arena. Matchen lär bli avgörande för vilket lag som går till kvartsfinal i Svenska cupen. De båda Stockholmslagen slåss med Syrianska om en kvartsfinalplats.

Storpublik väntar på söndag och Hammarbys målvaktsstjärna Ögmundur Kristinsson ser fram emot matchen.

- V har en bra känsla i laget och det är perfekt att få en sådan viktig match nu på försäsongen. För oss tror jag det blir ett lyft för pressen ligger på Djurgården.

- De måste vinna, säger han.

"Tyckte det kändes bra när jag kom"

Förra säsongen värvades islänningen från danska Randers. Han kom direkt in och tog över som förstemålvakt efter att Johannes Hopf sålts till Turkiet. Det blev sex hållna nollor och han hyllades ofta för sina insatser i den grönvita tröjan.

- Jag tyckte det kändes rätt bra när jag kom. Som målvakt spelar du ju alltid lite i din egen värld.

- Du kan knappast påverka genom att göra mål eller påverka det som sker ute på planen. Ditt jobb är att inte släppa in några mål och stoppa skotten som kommer.

- Jag tycker att det fungerade bra även om jag vet att jag har en nivå till i mig och kan bli bättre, säger han.

Varför blev det Hammarby?

- Det fanns klubbar i Danmark som också ville ha mig men jag ville verkligen till Hammarby. Man hade hört mycket gott om klubben och lagets supportrar. De har verkligen varit fantastiska.

- Det är inte många klubbar som har 30 000 personer på hemma-matcherna. Vi har mer publik än vissa Premier League-klubbar.

Vad betyder fansen för er?

- Väldigt mycket. Det är härligt att vi har dem i ryggen när vi spelar. Det blir ett fantastiskt tryck på läktaren.

"På Island kan du inte leva på fotbollen"

26-årige Kristinsson har tagit den långa vägen till att bli professionell fotbollsspelare. Hans moderklubb är Fram Reykjavik där han inledde sin karriär för tio år sedan. Han var länge andramålvakt i klubben, men efter att ha tagit över som förstemålvakt dröjde det inte länge förrän han fick chansen att bli heltidsproffs.

- På Island kan du inte leva på fotbollen så du måste ha ett jobb eller göra något vid sidan av fotbollen. Jag pluggade till jurist och har tagit kandidatexamen i juridik. Målet är att bli advokat efter fotbollskarriären.

- Min fru har en magisterexamen i juridik och det innebär att du måste plugga två år till. Mitt mål är att ta den också. Men just nu är det fullt fokus på fotbollen.

Hur var det att spela fotboll på Island och vad har du lärt dig av dina år där?

- Det är tuffare förhållanden på Island, framför allt på grund av klimatet. Många gnäller på att det inte finns anläggningar och så vidare i Sverige men jag tycker det är fantastiskt.

Hyllar Tele 2 arena

- När vi tränar på vintern på Island kan du träna när det är iskallt och en meter snö. Det går knappt att spela då, men vad ska vi göra? Jag har spelat när det har varit full snöstorm.

- Då är det inte så roligt att stå i mål kan jag säga.

Du gillar taket på Tele 2 arena med andra ord?

- Ja, det är en fantastisk arena. Inget att klaga på där, säger Kristinsson med ett skratt.

Det har varit en del snack om att ni spelare är missnöjda med Nanne. Hur ser du på honom som tränare?

- En väldigt bra tränare. Han har lärt oss mycket och han har utvecklat oss. Han har gett mig chansen och tror på mig som spelare. Han har sin idé hur han vill spela fotboll och tror stenhårt på den.

- Han vet vad han vill.

Vad är det han är utvecklat hos er främst?

- Dels det taktiska tycker jag vi har utvecklat. Defensiven hos oss tycker jag fungerat bra även om allt kan bli bättre. Vi har stora chanser att utveckla oss den här säsongen som kommer.

Du är förstemålvakt i Islands landslag just nu. Hur ser du på EM-slutspelet som kommer?

- Vi alla ser fram emot det. Det är stort för oss på Island att få uppleva ett mästerskap.

Hyllar Lagerbäck

Hur ser du på er grupp med Portugal, Ungern och Österrike?

- Klart att det är en svår grupp men vi har inte fått något lag som är omöjligt. Inget lag som Tyskland, Spanien eller så.

- Inga lag som skrämmer oss.

Lars Lagerbäck är stor på Island och väldigt populär. Varför har han blivit det?

- Det är för hans sätt att vara. Dels är han en fantastisk tränare och coach och även en bra människa. Han är trevlig och öppen mot både, spelare ledare och medierna.

- Sedan har han med sig en enorm respekt. När han snackar lyssnar man, så är det bara.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag