Kravet: Sänk spelarskatten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Anders Ylander

Sänk skatten för fotbollsspelare - det är kravet från delar av fotbolls-Sverige. 

Först då kan allsvenskan på allvar ta upp kampen med danska SAS-ligan. 

Förslaget får oväntat stöd från Lars Ohly, partiledare för Vänsterpartiet. 

- Våra nordiska grannar är banne mig inte bättre än vad vi är, och deras ligor borde inte vara bättre än vår, säger Ohly till SPORT-Expressen.

Varför lyckas inte allsvenska klubbar på internationell nivå? Svaret blir ofta att det hänger på ekonomin. 

 Vi har inte samma ekonomiska muskler som klubbar i andra länder, och därför är det svårt att behålla de bästa spelarna på hemmaplan. 

 En del av den ekonomiska problematiken landar i skattefrågan. 

 I Sverige betalar fotbollsproffs en hög skatt i jämförelse med andra länder. Exempelvis Danmark, som har en artistskatt på 25 procent under högst tre år, dit många svenska spelare väljer att vända hem till istället för Sverige.

 Landslagets players manager och exproffset Marcus Allbäck är ett bra exempel, som valde spel i FC Köpenhamn mellan 2005-2008. Ett ännu färskare bevis är då Andreas Johansson som flyttade från Ålborg till Odense tidigare i år - och inte till Djurgården.

"Ett problem"

 I dag spelar också totalt sju svenska spelare i toppklubbarna FC Köpenhamn och Bröndby.

 - Det är klart att det är ett problem ur konkurrenssynpunkt, det är det. 

 - Hade de inte stannat i Danmark så hade de sannolikt flyttat hem till Sverige tre år tidigare och då hade det varit en tillgång för svensk fotboll, säger förbundets ordförande Lars-Åke Lagrell.

 Efter det senaste riksdags-valet 2006 arbetade en mindre grupp från SEF, Svensk Elitfotboll, med att försöka påverka regeringen att lätta skatterna för allsvenska spelare. 

"Inte politiskt gångbart"

 Bo Johansson, ordförande i SEF, var en av personerna som jobbade med frågan - men gensvaret då var inte positivt.

 - Vi kom fram till att det inte var politiskt gångbart att driva en kampanj för lägre skatter för välbetalda elitidrottsmän. Det var inte moget, det var inte tajming.

Hur viktigt skulle skattesänkningar vara för svensk klubbfotboll?

 - Skattesänkning är en av de viktigaste frågorna. Det är inte bara en sak som skapar en lösning, det är flera saker. Men skattefrågan är en sak. Vi har haft svårt att hävda oss just mot Danmark, de har sin artistskatt och har kunnat betala bra allsvenska spelare. De tjänar mycket mer netto, och det är extremt svårt att konkurrera med, säger Johansson, som vidare berättar att SEF kommer att börja om med sitt påverkansarbete efter det nya riksdagsvalet i höst.

Ohly positiv

 En som däremot är positiv till en skattesänkning är, något förvånande, Lars Ohly, partiledare för Vänsterpartiet och även hängiven Djurgårdssupporter.

 - Våra nordiska grannar är banne mig inte bättre än vad vi är, och deras ligor borde inte vara bättre än våran. Man måste sätta sig ned och diskutera om det är bra om Sveriges allsvenska rankas som en av de sämsta i Europa, säger Ohly till SPORT-Expressen.

 - Utan att det är någon partisynpunkt så kan jag tänka mig att se över skattereglerna så att det blir mer förmånligt att jobba som fotbollsspelare. Det handlar om en begränsad tid, en attraktiv marknad där länder och klubbar konkurrerar med varandra, och vi ska inte hamna sämre i den konkurrensen än vad våra nordiska grannländer gör.