Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dambergs svar: ”Det är mitt nästa steg”

Sofia BohlinFoto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Mats EnquistFoto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Mikael DambergFoto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
AIK-supportrar protesterar mot den så kallade villkorstrappan inför mötet med Sundsvall i sista omgången.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Här är svensk fotbolls nya förslag till regeringen: En nationell samordnare.

Det är Svensk Elitfotboll (Sef) och Svenska Fotbollssupporterföreningsunionen (SFSU) som kommer med förslaget för att ”återuppbygga samverkan mellan fotbollens parter” efter ett konfliktfyllt år.

– Oron bland supportrarna och klubbarna är stor, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist.

– Mitt nästa steg är att träffa polisen för att ta del av deras utvärderingar, säger inrikesministern Mikael Damberg som tagit del av förslaget.

Det är i en gemensam skrivelse som Sef, med både ordförande Lars-Christer Ohlsson och generalsekreterare Mats Enquists underskrifter, och SFSU, med ordförande Sofia Bohlins underskrift, meddelar sitt budskap till Sveriges politiker.

”Vi föreslår att regeringen tillsätter en oberoende nationell samordnare med uppdrag att med sakkunskap och integritet leda processen för återupprättande av samverkan mellan fotbollens aktörer och myndigheterna i syfte att nå den gemensamma målsättningen om trygga, säkra och välkomnande evenemang för alla. Detta eftersom den nuvarande situationen med ökade motsättningar, minskad tilltro till polisen inom fotbollsrörelsen och hos supportrarna i stället riskerar att leda till ökad otrygghet och polarisering.”, skriver man.

De båda organisationerna har även framfört förslaget till inrikesminister Mikael Damberg och skriver att man ”följer regeringens fortsatta agerande i frågan med stark förhoppning”.

Kammarrätten gav Djurgården rätt

Det nya förslaget kommer efter ett konfliktfyllt år för svensk fotboll. Bakgrunden är att polismyndigheten efter en strategiförändring börjat tillämpa den så kallade ”villkorstrappan” mer aktivt. Enligt denna kan polisen ställa vissa krav på arrangören av en fotbollsmatch i allsvenskan. Om kraven inte uppfylls från arrangörens sida, straffas klubben med olika sanktioner beroende på var i ”trappan” man befinner sig. 

Under året har alltifrån förbud mot en viss typ av flaggor till publikneddragningar förekommit. I huvudsak kretsar konflikten kring användningen av pyroteknik på svenska läktare, vilket är ett brott mot ordningslagen. Det nya arbetssättet har mött massiv kritik från supportrar, klubbar och andra företrädare, i synnerhet för att det inte upplevs utgå från de forskningsrön som finns på området.

Flera klubbar har under året tagit strid för att få till förändring. Senast i onsdags meddelade Kammarrätten att man underkänt polisens villkorsskrivning i anknytning till införseln av pyroteknik efter att Djurgårdens IF överklagat detta. I domen skriver man att polismyndigheten varit för otydliga och ger Djurgården, som fick stor hjälp av Svenska fotbollförbundet i den rättsliga processen, rätt.

”Något måste göras”

Nu kommer alltså nästa försök att ändra polisens arbete inför 2020.

– Vi upplever inte att vi kommit tillräckligt nära varandra i vår dialog med polisen och hoppas att en objektiv samordnare ska kunna hjälpa till att leda diskussionerna framåt, säger Mats Enquist.

– Vår förhoppning är att ha hittat tillbaka till ett gemensamt accepterat och evidensbaserat arbete till säsongen 2020, men om det ska bli så krävs att vi höjer tempot och kommer framåt i diskussionerna. Fotbollen i stort har haft ett fantastiskt år. Otroligt jämnt och spännande i toppen och botten, över två miljoner besökare för femte året i rad och ett svenskt lag i europacupernas slutspel. Tyvärr har motsättningarna kring användningen av villkorstrappan överskuggat mycket av detta och oron bland supportrar och i klubbarna är stor.

SFSU:s ordförande Sofia Bohlin är inne på samma linje.

– I grunden vill vi samma sak men just nu tycks positionerna låsta vilket hämmar oss i arbetet för det gemensamma målet om stämningsfulla, trygga och välkomnande evenemang för alla. Vi tror att en person utifrån som utifrån sunt förnuft och vetenskap leder arbetet mot detta mål vore nödvändigt, säger hon.

– De kollektiva bestraffningar och starkt repressiva metoder som använts under året har inte fungerat och skapat stor otrygghet i Supportersverige. Situationen måste lösas. Vi tycker inte att det är rimligt att vara beredd att spela svensk fotboll utan publik bara för att några promille av dess besökare begår bötesbrott. Något måste göras. Det är så enkelt. Utvecklingen har under hela säsongen gått åt helt fel håll och trots att det är tydligt att de hårt repressiva åtgärderna inte fyller sitt syfte, ökar motsättningarna och minskar förtroendet för Polisen. Diskussionerna om att återgå till vetenskapligt belagda metoder tycks stå och stampa. För att sluta stampa och börja gå vore en nationell samordnare bra.

Svaret från ministern: ”Understrukit vikten av dialog”

SportExpressen har sökt Mikael Damberg och inrikesministern meddelar att via sin pressekreterare att han tagit emot en förfrågan från SEF och SFSU om att tillsätta en nationell samordnare för att skapa trygga och välkomnande arrangemang.

– Jag har länge understrukit vikten av dialog mellan klubbarna, förbunden och polisen kring den situation som uppstått. Mitt nästa steg är att träffa polisen för att ta del av deras utvärderingar av sitt arbete under den nyss avslutade säsongen i fotbollsallsvenskan, och lyssna på hur de ser på vägen framåt, säger Damberg.