Nyförvärvet: "Därför valde jag Hammarby"

Sander Svendsen ger sin syn på framtiden i Hammarby...
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
...där han vill ta en ordinarie plats i startelvan
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

I Norge höjde många på ögonbrynen när Sander Svendsen valde Hammarby framför de större ligorna.

Men den 20-årige anfallaren har inte dragit ner på sin skyhöga ambitionsnivå.

Inte förrän han är en startspelare i Barcelona kommer han vara nöjd.

Det har gått fort på slutet. I sista stund före transferfönstret stängde i förra veckan kom Hammarby, Molde och Sander Svendsen överens om en övergång. Därefter: flyttlass till Stockholm, välbesökt presskonferens, debut mot Östersund där Sander hoppade in och fixade straffen som såg ut att ge Hammarby segern ändå tills ÖFK kvitterade på övertid.

Och nu är det alltså dags för ny intervju. 

– Som fotbollsspelare får man räkna att alla drar i dig. Men det gäller att stanna i din bubbla, inte påverkas för mycket av allt runtomkring dig, säger Sander.

Han har just avverkat ett hårt träningspass med sina lagkamrater, men ger ett energiskt och fokuserat intryck.

Hur var första känslan på nya arenan?

– Jag har hört mycket om fansen och sett en del på tv, highlights och så, men det är ändå något helt annat när man upplever det live. Otrolig stämning, otroligt tryck. Det var gåshud när de sjöng sin sång inför matchen.  

Var det bättre än du föreställt dig?

– Det var väldigt, väldigt bra. 

Kärleken från fansen verkar redan vara besvarad. Sander har länge setts som ett superlöfte i sitt hemland och har vid olika tillfällen placerats på internationella ”talanglistor” där europeiska medier pekat ut särskilt lovande spelare. I våras nominerade italienska Tuttosport Sander till en läsaromröstning där de valt ut Europas 98 mest talangfulla spelare, och genast efter övergången till Hammarby började supportrarna mobilisera på sociala medier. I skrivande stund har Sander tre procent av rösterna, fler än till exempel Manchester Citys Gabriel Jesus. 

Sander skrattar när jag berättar om nätkampanjerna.

– Det var kul att höra. Man sätter alltid pris på att få positiv respons och bra vibbar från fansen. Men sen gäller det att fokusera, det är bara det på fotbollsplanen som räknas.

Du ligger efter Kylian Mbappe dock. 

– Jag var ju lite billigare också. Det är en helt annan nivå förstås. Men jag tänker ändå att inget är omöjligt. Jag vill kunna uppnå samma saker som andra spelare har gjort, oavsett vilken spelare det är.

Spräckta rutor, krossade lampor

Sander är född och uppväxt i fotbollstokiga Molde på den norska västkusten. Nästan alla i den närmaste släkten har spelat fotboll och både mamma Ellen och pappa Svend Jarle har spelat i Moldes a-lag. Den två år yngre brodern Tobias räknas som en av Norges största talanger – en stämpel som Sander alltså också haft under flera år.

– Mamma och pappa introducerade oss till fotbollen direkt, så jag och min bror har haft bollen runt benen sedan vi lära oss att gå. Det har varit fotboll dygnet runt. I vardagsrummet, i trädgården, på planen bredvid huset…

Det har gått en och annan fönsterruta?

– Och ett antal lampor i vardagsrummet. 

Sander berättar om hur föräldrarna, framför allt pappa, hela tiden varit med honom och Tobias på träningsplanen. Svend Jarle har aldrig varit ansvarig för något av hans lag, men har fungerat som en individuell tränare där tekniska och taktiska detaljer gnuggats dag in och dag ut.

– Vi har tränat mycket på saker som är specifika för vår position. Tobias är mittfältare och har övat mycket på mottagningar, långa passningar, teknik. Jag är anfallare och har tränat avslut, avslut, avslut. Pappa har hela tiden pushat oss till att inte vara nöjda.

Har det varit hårda krav?

– Absolut, det kan jag erkänna. I perioder har det varit tungt. Eller inte tungt, men det har varit mycket och han har tryckt på. Samtidigt vet han var gränserna går, det har alltid varit ”fair”. Vi får mycket positiv respons, men också fått reda på vad vi behöver förbättra. Det är jag väldigt tacksam för, att få höra hur det faktiskt är.

Har det aldrig varit för mycket?

– Nej, för vi har alltid älskat fotbollen. Det har varit jobbigt, men aldrig för jobbigt. En väldig fin balans.

Sander var inte äldre än 14 när han fick träna med Moldes a-lag för första gången. Som 15-åring debuterade han i Tippeligaen, som 16-åring blev han tidernas yngste seriesegrare i norsk fotboll. Vid ett par tillfällen har han – senare har brodern Tobias gjort samma resa – varit i Amsterdam för att träna med Ajax. Från och med säsongen 2015, året då Sander fyllde 18, har han varit ordinarie i Molde. Han har spelat som anfallare, offensiv mittfältare, ytter och innermittfältare. Sander tycker att han lärt sig mycket genom att spela i olika roller, men tror att han hade utvecklats mer om han specialiserat sig.

– Det var bland annat därför som jag valde Hammarby. Jag ville komma till en klubb som verkligen ville ha mig. Jag pratade med Eidur Gudjohnsen (den isländske veteranen gjorde en säsong i Molde i fjol) och han sa jag skulle fokusera på en position om jag ville gå långt i karriären. Om du roterar hela tiden blir du automatiskt alltid ett andraval, men jag vill vara nummer ett på en position. 

Och det är som anfallare?

– Ja. Jag kände också att jag ville ha en nystart. Det kändes spännande att flytta till Stockholm, spela för Hammarby med alla fans. Klubben är på rätt väg. Jag är övertygad om att jag gjort rätt val, och de första dagarna har bara förstärkt intrycket.

Siktar på Barcelonas startelva

De två senaste säsongerna har Hammarby kommit elva i allsvenskan, och för stunden ligger de på samma plats i tabellen. Var det hit supertalangen som det ryktades så mycket om skulle gå? Sander erkänner att många landsmän blivit överraskade av hans klubbval. Men det innebär inte att han sänkt sina mål i karriären. Ända sedan han varit liten han tänkt att han ska nå den allra högsta nivån.

– Jag har alltid sagt att den stora drömmen är att spela i Barcelona. Många säger att de vill nå ”så långt som möjligt” men vad är det då? Om man säger det så vet man ändå inte vad man vill. Sedan kanske jag inte lyckas i slutändan ändå, men då är det som det är. Fotbollskarriären är väldigt kort, jag kanske spelar i 15 år till och då vill jag inte komma halvvägs och känna ”Fan, varför gjorde jag inte mer när jag hade möjligheten?”

Sedan flera år tillbaka jobbar Sander med en idrottspsykolog som han sätter upp delmål med. En nyckelfras är att ”hålla sig i bubblan” – det som Sander nämnde när han pratade om anpassningen till nya klubben.

– Det handlar om att stänga ute allt som inte är viktigt. Det händer saker runt dig, känslorna är där, men man låter inte sig påverkas, åtminstone inte av det som är negativt. När jag nu kommer till Hammarby ska jag vara hundra procent i mig själv. 

Jag tänker på John Guidetti och Ludwig Augustinsson som resonerar på ungefär samma sätt. Augustinsson säger till exempel att han ska bli världens bästa vänsterback. Är det typiskt för er generation?

– Ja, fotbollen utvecklas. Vi yngre vill lära oss allt vi kan av de bästa, och sen försöka hitta sin egen väg. Alla kan inte bli världens bästa vänsterback, men man kan flytta gränserna för hur långt man kan gå. Jag är säker på att Ronaldo och Messi tänker på samma sätt. Grejen med dem är inte att de är bäst på något, utan bäst på allt: träningsdetaljer, återhämtning, sömn, kosthållning, mentala bitar. När jag vaknar vill jag inte känna mig trött och sliten, utan inställd på att få ut maximalt av dagen.

Kan du slappna av då?

– Jadå, det är inget problem.

Vad ser du framför dig i Hammarby?

– Först och främst ta en ordinarie plats, skapa chanser, göra mål, jobba hårt defensivt och se till att laget vinner matcher. Och sedan vara med om att skapa en vinnarkultur: vinna allsvenskan, vinna cupen, komma ut i Europa. Bli ett stort lag. Det är vad jag ser framför mig under mina fyra år som jag har kontrakt.

Men just nu är det väldigt långt upp till Malmö?

– Det är det ju. Tabellen är en sak, men det handlar också om vilken kvalitet vi har nu. Malmö har ett väldigt bra lag men allt som jag har sett i Hammarby är verkar väldigt lovande. Att komma förbi Malmö går inte att tro på, men vi har fortfarande möjligheten att bli tvåa eller trea. Och nästa säsong, den kommer bli väldigt intressant…