Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Kommer påbörjas så fort som möjligt”

Sara Kukka-Salam från Socialdemokraterna i Solna.
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

I höstas gavs ett vallöfte från Socialdemokraterna i Solna, som fick många AIK:are att höja på ögonbrynen. 

Förra veckan skedde maktskifte i Solna stad.

Frågan alla ”gnagare” nu ställer sig är – kommer Skytteholms IP göras till AIK:s nya hemvist?

– Det känns både nödvändigt och naturligt, skriver strategiska projektledaren på AIK Fotboll Daniel Norlander. 

Inför valet i september började det dyka upp skyltar runtom i Solna med texten ”Gör Skytteholm till ny hemvist för AIK”. Skyltarna tillhörde Socialdemokraterna, och handlade om att S vill rusta upp Skytteholms IP. 

”Skyttan”, som det kallas, är en idrottsplats i Solna där flera fotbollsföreningar håller till, bland annat Apollon Solna FK, Vasalunds IF, och AIK. 

Nytt styre i Solna

Den 24 oktober offentliggjordes det nya kommunstyret för Solna stad de kommande fyra åren. Efter 24 år av högerpartier vid makten kommer nu Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet bilda en koalition.

Så blir det nu en upprustning av Skytteholms IP?
Ja - enligt Sara Kukka-Salam, som i veckan formellt, med största sannolikhet, väljs till ny kommunstyrelseordförande i Solna. 

– Vi kommer påbörja arbetet med att utreda förutsättningarna för att skapa en hemvist för AIK på Skytteholm, hur vi kan modernisera hela Skytteholms IP, och har fortfarande ambitionen att få till en exploatering vid Frösundaleden. Så, japp, det kommer att påbörjas så fort det bara är möjligt, säger Sara Kukka-Salam. 

Exakt när det kommer börja byggas är för tidigt att säga, menar Sara Kukka-Salam. Nu inleds en utredning av praktiska förutsättningar, och en närmare dialog med de idrottsföreningar som befinner sig på Skytteholm och i Solnahallen. 

– Vi går ju in i tuffa ekonomiska tider just nu, därför vågar jag inte säga exakt när (Skytteholm kommer stå klart). Men att vi ska sätta i gång redan nu, det är självklart, berättar Kukka-Salam. 

”Möte inom kort”

AIK berättar att de fick informationen om Socialdemokraternas vilja att bygga om Skytteholm i samband med pressmeddelandet som S kommunicerade. 

Sedan dess har S fokuserat på valet, samt på att nu bilda ett kommunstyre. 

– Vi har nu återupptagit kontakten som resulterat i ett inbokat möte inom kort för att påbörja samtalen, skriver Daniel Norlander, strategisk projektledare på AIK Fotboll i ett mejl. 

Vad är AIKs inställning till ombyggnationen av Skytteholms IP? 

– Givetvis ställer vi oss mycket positiva till att styrande i Solna Stad vill säkerställa en hemvist för AIK Fotboll. Det känns både nödvändigt och naturligt, skriver Norlander. 

”Blir en del utmaningar”

Var alla fotbollsutövande ungdomar kommer ta vägen under Skytteholms renovering är ännu inte fastställt, utan kommer göras upp tillsammans med klubbarna. 

– Vi har en ny anläggning på gång i Järvastaden, där vi kommer öppna tre nya fotbollsplaner. Men det är mer en praktisk fråga som vi får återkomma till. Det är klart att det blir en del utmaningar, men jag lovar att slutresultatet kommer vara värt det, menar Kukka-Salam.  


Finansiering av projektet

Solna stad kommer sälja marken längs Frösundaleden, för att tjäna exploateringsintäkter.  


Byggrätten kommer sedan användas till kontorshus till idrottsföreningar och företag. 


Metoden användes vid byggandet av den nya simhallen i Solna. 


Vid samma prissättning som marken vid simhallen kommer exploateringsverksamheten inbringa 170 miljoner kronor.  


Eftersom projektet finansieras av exploateringsintäkter syns inte finansieringen av Skytteholms IP i S ordinarie budget.