Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Klubbarna kan inte påverka: ”Lönlöst”

Jens T Andersson är ordförande för Sef.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Flera allsvenska klubbar är kritiska till Qatar som spelplats för VM 2022.

Men Svensk elitfotbolls ordförande Jens T Andersson tror inte att klubbarna kan verka för en bojkott, trots att de flyttade landslagets läger från landet.

– Just i januariturnén har klubbarna en större påverkansgrad än man normalt sett har på ett landslag, säger Andersson.

Tre frågor ställdes till en företrädare från alla allsvenska klubbar i SportExpressens enkät om Qatar.

I enkäten var flera klubbar kritiska till Svenska fotbollförbundets plan att lägga ett träningsläger i Qatar och flera klubbar uttryckte även kritik mot Qatar som spelplats för VM 2022.

Jens T Andersson om Qatar

När planerna om ett träningsläger i Qatar uppdagades höll de svenska elitklubbarnas intresseorganisation Svensk elitfotboll (Sef) ett extrainkallat möte. Efter mötet tvingades Svenska fotbollförbundet ändra sig och kommer nu att flytta lägret till ett annat land. Att Sef ska kunna påverka i andra frågor som rör Qatar i framtiden ser dock organisationens ordförande Jens T Andersson inte som troligt.

– Det var den enskilda sakfrågan vi hade synpunkter på eftersom det var ett träningsläger som Svenska fotbollförbundet kunde styra över själva i stor utsträckning. Det var också ett läger som låg utanför Fifa-datum. Det gör att lägret görs i samverkan med klubbarna på ett tydligare sätt än ett vanligt landslagsläger. Därför tycker vi att vi hade en påverkansgrad i form av synpunkter på val av ort, säger han.

Andersson ser inte att de allsvenska klubbarna kan vara med och verka för en bojkott av VM.

– VM är ett arrangemang som Fifa står för. Det beslutet, som var riktigt dåligt, fattades 2010 av den dåvarande Fifa-styrelsen. Det beslutet i sig ser jag som lönlöst att försöka ändra, det kommer att spelas ett VM i Qatar. 

– Vi har ingen ambition om att driva en bojkottsfråga eller något åt det hållet. Jag tycker att Svenska fotbollförbundet utifrån de givna förutsättningarna har gjort sitt påverkansarbete på ett bra sätt.

”Större påverkansgrad än normalt”

Djurgården och Gais är de enda elitklubbarna som har tagit beslut om att själva driva en bojkott av VM i Qatar. Jens T Andersson vet inte hur Sef kommer att agera om fler klubbar följer efter innan VM.

– Det får vi väl i sådana fall ta ställning till där och då om den situationen skulle uppstå. Men som jag sa är jag rätt övertygad om att VM kommer spelas 2022 i Qatar vare sig vi vill eller inte.

Kan man använda klubbarna för att påverka mer i viktiga frågor eller hade de bara inflytande i den specifika situationen med lägret?

– I det här fallet var det just utifrån att turnén låg utanför Fifa-datum. Då har klubbarna en möjlighet att välja att inte släppa i väg spelarna. Det sker i dialog mellan förbund och klubb. Just i januariturnén har klubbarna en större påverkansgrad än man normalt sett har på ett landslag. Ett landslag är förbundets verksamhet och den styr de.