Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Klubbarna i krismöte om säkerhetsläget

AIK Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter matchen mellan Helsingborg och AIK uppstod konfrontationer mellan ordningsmakten och supportergrupper.

Det slutade bland annat med att AIK:s SLO upprättade en polisanmälan mot en ordningsvakt efter att ha fått ett batongslag mot sig.

AIK:s klubbdirektör och vd är bekymrad över utvecklingen i svensk fotboll.

– Jag tycker att utvecklingen går käpprätt åt fel håll, säger Jens T Andersson.

Det var efter gårdagens allsvenska match mellan Helsingborg och AIK som oroligheter utbröt utanför Olympia mellan AIK-supportrar och ordningsmakten. AIK:s SLO (Supporter Liaison Officer), John Skärlund, som är anställd av klubben för att bland annat sköta ”samordning och dialog i samband med match och löpande kommunikation och dialog med supportrar”, befann sig på bortasektionen. 

AIK:s SLO polisanmälde ordningsvakt

Han berättar att det uppstod oroligheter då polisen ville identifiera en person som de misstänkte hade med sig pyroteknik. Men supportrarna ville inte lämna ut den här personen till ordningsmakten och tumult uppstod.

– Jag hamnade mitt i det här och jag tycker att den misstankegrad som fanns inte står i proportion till polisens tillvägagångssätt i att försöka få fast personen. Det finns andra sätt, sa Skärlund till SportExpressen i går.

Skärlund berättar vidare att han såg en supporter få ett slag över armen och att en annan supporter fick en panikattack. Under tumultet blev han själv slagen av en ordningsmakt då han som SLO skulle försöka gå in och medla i oroligheterna.

Skärlund polisanmälde händelsen på plats och den aktuelle ordningsvakten förhördes också av polisen. Under dagen har också representanter från AIK, Djurgården, Hammarby.

Jens T Andersson: ”Utvecklingen går käpprätt åt fel håll”

AIK:s klubbdirektör och vd, Jens T Andersson, är informerad om incidenten och berättar för SportExpressen att klubben står bakom SLO:n John Skärlund.

– Jag var inte på plats själv, så det är svårt att uttala sig om just den specifika händelsen. Jag kan bekräfta att det stämmer att en av vår SLO fick ett batongslag över handen och polisanmälde ordningsvakten och det har också gjorts en motanmälan mot honom (vår SLO). Jag vill vara tydlig med att vi som klubb givetvis står bakom vår anställd och SLO i den beskrivningen som han har lämnat, säger Jens T Andersson.

– Sedan är situationen i svensk fotboll olycklig för att vi känner av en eskalering i klimatet. Vi kan se en polarisering mellan supportrar och polis, det är inte bara från i går, utan vi såg det också i Stockholmsderbyt mellan Djurgården och AIK. Allt grundar sig i att polisen skruvat åt tillståndskraven och gått åt åtgärdstrappan på ett sätt som de inte har fört dialog med oss, utan de har bara bestämt sig för att göra det.

Hur allvarligt ser ni på händelsen i går när er SLO får ett batongslag av en ordningsvakt?

– Det är så klart jätteallvarligt. Samtidigt har vår SLO själv uttalat att han inte tror att ordningsvakten uppfattat att han jobbar som SLO. Men oaktat, att gå in med batonger i svensk fotboll, jag trodde vi hade lämnat den tiden bakom oss faktiskt. Det har vi också gjort under de senaste åren, vi har med hjälp av dialog skapat säkrare evenemang, haft ökad publikutveckling och supporterkulturen i Sverige har rosats i hela Europa. Nu väljer man från polisens sida en annan strategi som jag tror är totalt kontraproduktiv.

”Det piskar upp stämningen”

Hur agerar AIK nu?

– Vi kommer så klart att stötta vår SLO som har haft ett oerhört svårt arbete i grunden. Vi ska försöka göra situationen så bra och arbetsmiljömässiga som möjligt. I övrigt så kommer vi, tillsammans med övriga storklubbar i Sverige, att söka dialog med polisen och jobba med frågan för att komma ifrån det här. Jag tycker att utvecklingen just nu går käpprätt åt fel håll.

Polisen säger att de har en aktiv dialog med alla parter. Flera supporterföreningar vittnar om att så inte är fallet. Hur upplever du situationen?

– Jag skulle vilja säga att det är en stor skillnad på att delge och att ha delaktighet. Jag upplever att vi delges förutsättningar för våra arrangemang. Men det sker utan dialog med oss på förhand. Det är klart att vi har möten med polisen i samband med att vi ska arrangera våra matcher och om åtgärdstrappan, men i slutändan handlar det om en dialog kring tillämpningen av det. Den situationen som polisen har bestämt sig för nu att ta i med hårdhandskarna, den tror jag är kontraproduktiv.

– Backar du bandet, årtionden tillbaka, då hade vi verkligen problem i svensk fotboll. Utvecklingen har varit extremt positiv sedan dess och vi har haft studiebesök från Europa som kommer upp och tittar på hur vi nått framgång med vår supporterkultur. Att då gå in på det här sättet, kring teknik som är det man riktat in sig på, tyvärr så upplever jag att det blir kontraproduktivt. Det piskar upp en stämning mellan supportrar och polisen som jag tror varken gynnar oss som arrangörer eller fotbollen i Sverige.

”Jobbar för att vi inte ska fortsätta i den riktningen”

Jens T Andersson sitter på ett tåg hem till Stockholm. Han har under dagen varit i Göteborg där han träffat representanter från Hammarby, Djurgården, Malmö FF och IFK Göteborg samt föreningen Svensk Elitfotboll om det aktuella säkerhetsläget.

Parterna jobbar intensivt tillsammans för att hitta en lösning på situationen.

– Det som vi jobbar för nu är att nå dialogen med polisen och det är bland annat därför vi har träffats i Göteborg i dag. Vi jobbar med frågan varje dag för att vi inte ska fortsätta i den riktningen som vi går i nu, säger han.

Upplever du att polisen lyssnar på er?

– Det är lite för tidigt att svara på än men vi hoppas ju det.

https://twitter.com/SEF_Elitfotboll/status/1129003605019774977