Eric Ljunggren. Foto: SUVAD MRKONJICEric Ljunggren. Foto: SUVAD MRKONJIC
Eric Ljunggren. Foto: SUVAD MRKONJIC
Per Bystedt. Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅNPer Bystedt. Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN
Per Bystedt. Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

Klart: Han vann maktstriden i AIK

Publicerad

Eric Ljunggren tar över som ordförande i AIK.

Det står klart efter att det alternativa styrelseförslag som utmanade valberedningens röstades igenom på AIK FF:s årsmöte i kväll.

Hela 924 medlemmar närvarade vid omröstningen.

Ljunggren, som tidigare arbetat som bland annat chefredaktör för tidningen Metro, tar över från Per Bystedt bara lite mer än ett år efter att denne röstades fram som ordförande för klubben.

Årsmötet, som hölls i Solnahallen under måndagskvällen, har föregåtts av breda och intensiva diskussioner inom och runt AIK. I vintras skrev PR-konsulten och AIK-medlemmen Simon Strand en lång analys av situationen i klubben, vilken engagerade många medlemmar i frågan om vilken riktning klubben ska ta, styrelsen och valberedningens sammansättning och hur bekymmer med hot och trakasserier ska vädras ut.

De presenterades

Under våren presenterade Strand sedan ett eget styrelseförslag efter att ha samlat in underskrifter från mer än 500 medlemmar. Alternativet lades sedan lades fram i sin helhet. 

Förutom Ljunggren listades Anders Appell (som redan sitter i styrelsen men har ett år kvar på sitt mandat), Joen Averstad, Marianne Bogle, Oscar Chröisty, Patrick Englund (som också har ett år kvar på sitt mandat), Robert Falck, Helena Roxtorp och Jonas Svanberg. Strand har sedan följt upp sitt förslag med flera texter, filmer och podcasts där hans förslagna styrelse givit uttryck för sina visioner.

Per Bystedt svarade med brev

Per Bystedt, som var föreslagen att röstas igenom som ordförande för ytterligare ett år av klubbens valberedning, svarade i förra veckan på Strands texter med ett öppet brev till AIK:s supportrar, där han försvarade sitt eget och styrelsens arbete men samtidigt uppmanade alla medlemmar att komma till mötet.

Bystedt publicerade sedan ytterligare en text där han till viss del beklagade sig över Strands metoder och förslag, och öppnade för en sorts koalition mellan styrelseförslagen och drog tillbaka sin kandidatur inom valberedningens förslag. Dagarna innan årsmötet har sedan präglats av diskussioner de båda emellan.

Nu står det alltså klart att Strands förslag om Ljunggren som ordförande för AIK, går vinnande ur valrörelsen. 

Den nya styrelsen i sin helhet: Eric Ljunggren (ordförande), Joen Averstad, Marianne Bogle, Oscar Chröisty, Robert Falck, Helena Roxtorp, Jonas Svanberg, Anders Appell (redan vald för 2018), Patrick Englund (redan vald för 2018).

Vidare valdes popstjärnan och AIK:aren Niklas Strömstedt in som ny medlem av valberedningen, tillsammans med Victor Capel och Caroline Szyber.

Hela 924 personer närvarade vid mötet där beslutet fattades. Vid förra årets möte, där Bystedt vann ordförandeposten, närvarade, som kontrast, 156 röstberättigade medlemmar.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag