Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Klantigt att glömma benskydd och tröjan”

Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN

18-årige Melker Jonsson gjorde allsvensk debut för Djurgården mot Häcken - när han byttes in för skadade Haris Radetinac i slutet av matchen.

Men bytet gick inte först som planerat.

– Det var klantigt att glömma benskydden och matchtröjan, säger han.

Djurgården är kvar på vinnarspåret efter att ha besegrat BK Häcken på hemmaplan med 3-1 efter dubbla mål av Kalle Holmberg i matchen.

Melker Jonsson, 18, som skrev a-lagskontrakt med Djurgården den 13:e juli fick debutera i allsvenskan när han byttes in för skadade Haris Radetinac i den 93 minuten.

Talangen debuterade

Skadan på Radetinac kom plötsligt och 18-åringen räknade inte med att bli inbytt.

– Jag är otroligt stolt och det var kul att få göra något som man drömt om länge, speciellt i den här föreningen. Men det var klantigt att glömma benskydden och matchtröjan på läktaren men annars var det skitkul, säger Jonsson och skrattar.

Du var inte beredd på bytet?

– Nej, jag trodde att jag skulle värma först men sedan ser jag att Haris Radetinac blir skadad och jag hör Kim (Bergstrand) ropa mitt namn. Då tänkte jag: ”Fan, jag har inga benskydd eller matchtröja på bänken”. Jag var tvungen att springa upp och fixa det, sedan hörde jag någon kommentar från Kim men när man kom in på planen släppte allt.

Vad sa Kim Bergstrand innan bytet?

– Jag tror att Kim sa: ”fan vad klantigt att glömma matchtröjan”. Det var något sånt, haha. Det är en debut att minnas, efteråt är det en rolig grej, men just för stunden var det inte så roligt.

Du har dubbla ”s” i efternamnet. Hur kommer det sig med tanke på att pappa Mattias bara har ett?

– Pappa har ju ett ”s” i Jonson och så frågade ”Putte” (Djurgårdens materialare” mig om jag skulle ha två eller ett ”s” på matchtröjan. Då tänkte jag att det har varit så mycket snack när jag skrev kontrakt med Djurgården att jag är ”ikonens son” - så jag vill köra mitt eget race och körde två ”s” på tröjan.

”Kan bli lite mycket ibland”

Melker menar att det inte påverkar honom att kopplas ihop med pappa Mattias men att det i vissa stunder kan ”bli för mycket” som han beskriver det.

– Det kan bli lite mycket ibland, men fotbollsmässigt påverkar det inte. Jag tycker det är otroligt kul att pappa har lyckats i den här föreningen som jag också kan få chansen i och han har alltid varit väldigt tydlig med att han är min pappa och inte ”Mattias Jonson” när vi går på matcher så det påverkar inte mig, förklarar 18-åringen.

Hur stort har stödet varit från övriga i laget inför debuten? 

– Alla är otroligt snälla. Men Jesper Karlström har varit otrolig, Jacob Une Larsson också. En sådan som ”PK” Bråtveit, men även Curtis Edwards. Det är sjukt många som betyder så mycket för mig. De pratar mycket med mig och skämtar. Jag känner mig verkligen som en del i gruppen när de är så fina mot mig.

Thuram, Larsson, Schmeichel, Drogba och Weah. Här är tio fotbollsspelare som går i pappas fotspår.