Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

ÖFK-bossens fall: ”Är fel att jag hamnat här”

Foto: BILDBYRÅN
Foto: ROBERT HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

ÖSTERSUND/STOCKHOLM. Det blir rättegång mot Daniel Kindberg.

Bakom åtalet finns en historia som kastar skuggor över en av svensk fotbolls mest uppseendeväckande framgångssagor i modern tid.

Kindberg nekar till brott.

Men var kommer egentligen pengarna i från – och vad hade Östersunds FK varit utan dem?

SportExpressen har följt ett turbulent år i Jämtland.

Det är en halvtimme kvar till avspark och buffén i pressrummet på Jämtkraft arena, alltid fullproppad med sötsaker, är på väg att ta slut. Själv har jag inte hunnit äta middag. Det närmaste jag ska komma är femton gratiskarameller på mitt hotellrum om några timmar. Samtidigt som den insikten kryper närmare sträcker jag mig efter en tredje dammsugare.

Men det är bråttom. Med munnen full av punschrulle går jag ut för att återta min vaktposition vid dörrkarmen. I över en halvtimme har Daniel Kindberg suttit och pratat med Fotbollskanalens reporter Martin Petersson. Martin har sökt Kindberg oavbrutet under en längre tid, något han inte är ensam om, men det är först nu, den här novemberkvällen inför AIK:s besök i Jämtland, som Kindberg går att få tag på.

Det är inte för att minnas segern mot Arsenal eller sammanfatta Graham Potters tid här. Det är inte för att prata om försäljningarna av Saman Ghoddos eller Ken Sema. Det är inte för att höra om nästa kulturprojekt eller om Ian Burchnall. Det är inte för att tömma Kindberg på information om den senaste rekryteringen från Storbritannien, den “tekniske direktören” David Webb, tidigare verksam i Tottenham, som precis anslutit.

Det är på grund av den rättsliga process som ligger som en blöt filt över svensk fotboll.

Daniel Kindbergs permanenta plats på Jämtkraft arena.Foto: Noa Bachner

Daniel Kindberg har varit arkitekten och megafonen för en av modern tids mest uppseendeväckande fotbollsprestationer i Sverige: Östersunds FK:s blixtresa genom seriesystemet och ut i Europa – men sedan april i år är han brottsmisstänkt. Snart ska åtal mot honom väckas på fyra punkter: Grov trolöshet mot huvudman i två fall, medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott i fyra fall. Enligt förundersökningen är Östersunds FK:s roll i det hela central. Kindberg själv nekar till brott.

Nu reser han sig. Jag hör mig själv svälja halva punschrullen i ett nafs och beger mig mot honom.

Vad har egentligen hänt här?

***

Sju månader tidigare, i mitten av april, sitter IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi i receptionen på ett hotell i Östersunds centrala delar. Det är några timmar innan avresa till arenan och hans spelare flockas omkring honom allt eftersom. Blåvitts 2018 ska snart förvandlas till en sällsynt rörig episod, men det är en annan, ännu mer explosiv historia, som alldeles strax ska se dagens ljus.

Själv är jag på plats i Jämtland för att dels bevaka matchen, dels samla ihop pusselbitarna efter den turbulenta premiäromgången. Östersunds FK har vid det här laget nyligen satt punkt för en lång framgångsvåg. Som nykomling stormade man genom allsvenskan med en teknisk och förförisk fotboll, ledda av Graham Potter, som vann pris som Årets tränare och senare ska handplockas till Swansea i Storbritannien. På det vann man Svenska cupen och tog sig in i Europa League där skrällarna staplades på varandra. Det hela kulminerade i en sensationell 2-1-seger borta mot Arsenal, som ändå vann dubbelmötet i slutspelet och slog ut ÖFK.

Men trots att klubben fortfarande har kvar sin succétränare och många av de framträdande spelarna när allsvenskan drar i gång reser fjolårets tabelltrea Djurgården norrut och vinner med 1-0 efter ett mål av Marcus Danielson. 

Rubrikerna ska dock komma att handla om något helt annat.

Marcus Danielson firar sitt segermål i premiären 2018Foto: TOBIAS NYKÄNEN / BILDBYRÅN

Det är en dag som är svår att återge rättvist, ord står mot ord vad gäller incidenter, ilskan som uppstår är mångbottnad och kommer från alla håll och kanter. I sociala medier råder hursomhelst krigsliknande tillstånd mellan många Djurgårdssupportrar och Östersunds FK. Både ÖFK och lokala medier har uttryckt sin bestörtning över hur vissa tillresta anhängare betett sig innan, under och efter matchen. De klagar på sånger som sjungs om mittfältaren Brwa Nouri, på bengaler, på män som urinerar offentligt och en öl som slängts i huvudet på Ken Sema. Det hela kokas ned i ett par publiceringar. ÖFK:s klubbchef Lars Landin skriver irriterat på sin Facebooksida. I Östersunds-Posten publiceras ett brev och en känsloladdad krönika om gästernas beteende. Djurgårdens sportchef Bosse Andersson konfronteras direkt efter matchen och på osdsport.se, en sajt som drivs av ÖFK:s presschef Patrick Sjöö och har nära band till klubben, kommer både en krönika och en anonym intervju med en man som sägs vara huligan med Djurgårdssympatier och tycks ta oegentligheterna i försvar.

Från många Djurgårdares sida väcker vågen av irritation en ilsken motreaktion. Många ser sig påhoppade, kollektivt skuldbelagda och utsatta för felaktiga anklagelser. Förmodligen hade reaktionen varit densamma från de flesta andra etablerade klubbar i Sverige, irritationen växer nämligen av allt att döma ännu mer för att Östersunds FK är Östersunds FK, en klubb som tagit stolthet i att vara annorlunda och som har en ganska egen definition av läktarkultur. I delar av svenskt supporterliv har ÖFK:s ståndpunkt uppfattats som både överdrivet moraliserande och avvikande, deras supporterkulturella riktlinjer har ofta skildrats som en motpol till många av de element som svensk supporterkultur i sin tur tar stolthet i.

Foto: ROBERT HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Dessutom finns en latent – i vissa fall mindre latent – skepsis mot klubbens väg till allsvenskan och europeiskt cupspel, till vissa delar underbyggd av avundsjuka, men inte bara. Inte mycket handlar om att förringa tränaren Graham Potters kompetens eller det rent fotbollsmässiga hantverket, utan snarare riktar sig misstankarna mot hur resan genom divisionerna enligt vissa har präglats av ett vagt förhållningssätt till föreningsdemokratiska principer, med Daniel Kindberg som väldigt dominant i sin roll som ordförande. 

Men även hur färden mot toppen har finansierats.

När jag kommer hit har jag redan pratat med många i Djurgården och andra personer som representerar olika supporterorganisationer för att få en bild av vad som orsakade kollisionen. I Östersund är jag för att träffa och intervjua flera av de som spelat huvudrollen i det drama som främst utspelat sig på internet veckorna efter matchen. Stefan Nolervik, krönikör på ÖP, Patrick Sjöö, ÖFK:s presschef, och Lasse Landin bland annat. Vid ett tillfälle ilsknar någon till och anklagar mig för att vara ditrest på uppdrag av Stockholmsklubbarna, men saker lugnar snabbt ned sig. De pratar om supporterrörelsens syn på ÖFK och ÖFK:s syn på supporterrörelsen, om vad som hände under premiäromgången. De medger det grumliga med osdsport.se som halvofficiell kanal där presschefen emellanåt skriver, de resonerar om hur klubben i fortsättningen inte ska blanda ihop privata med officiella utlåtanden, men vill samtidigt göra saker på sitt sätt och redogör för hur de vill ta strid mot destruktiva inslag på läktarna.  

Till sist träffar jag även Daniel Kindberg. Det är den 15:e april när Jämtkraft Arena långsamt börjar fyllas i väntan på en 2-1-seger för hemmalaget. Avspark närmar sig när Kindberg tar emot mig på sitt kontor, vi hinner inte prata speciellt länge. Även han markerar mot den gästande klubbens beteende, men medger också att saker har brustit i ÖFK:s sätt att kommunicera. Jag tycker själv att jag snart har material för att skildra hela dagen och vad som föranlett den tumultartade stämningen när vi ska skiljas åt.

Kindberg reser sig och börjar gå upp mot läktarna. Om mindre än två dygn ska polisen slå till mot rummet vi precis suttit i.

När vi skiljs åt kan han inte hålla sig från att skicka med en liten provokation.

– Förövrigt är osdsport.se en väldigt bra sajt. Det tycker jag själv.

***

Strax innan lunchtid måndagen därpå slår jag upp min dator på redaktionen i Stockholm för att börja arbeta igenom allt material. En av mina chefer går förbi och frågar om jag har hunnit komma i gång. Jag svarar att jag precis ska starta.

– Okej. Strunta i det. Kolla här, säger han och håller upp sin egen dator.

Daniel Kindberg håller presskonferens om misstankarna.Foto: MARIE BIRKL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Klockan 06.30 samma morgon, den 17:e april 2018, har Ekobrottsmyndigheten verkställt en husrannsakan hos Daniel Kindberg. Man börjar i hans bostad men genomför även razzior på hans kontor hos Östersundshem och hos ÖFK. Flera datorer beslagtas. Bakom skrivbordet på Kindbergs arbetsplats hittar man ett usb-minne i en bokhylla, en plastficka med tre lösa protokoll från en styrelsestämma åker med.

Bakgrunden är den brottsmisstanke som i december månad ska mynna ut i åtal. I protokollen som senare används för att dokumentera husrannsakan står det att man söker bevis för “bedrägeri med hjälp av "fakturor", så kallade falska fakturor, bluffakturor eller annonsbedrägeri”. 

Kindberg anhålls samma dag. Han förhörs men släpps två dagar senare, den 19:e april. Misstankarna kvarstår och har "stärkts", meddelar åklagaren Niklas Jeppsson. Två andra män har anhållits i anknytning till samma utredning. En ska kallas “Sollefteåföretagaren”, en person som har flera bolagsengagemang tillsammans med Kindberg och beskrivs som en vän till honom i förhören. Dessutom en medarbetare på byggbolaget Peab.

Samtidigt når innehållet i en skatterevision som Skatteverket genomfört offentligheten. Bakgrunden är ett bolag (Sollefteåföretagarens) som “redovisar låga löner, hög omsättning och betydande externa kostnader som huvudsakligen avser betalningar till Östersunds Fotbollsklubb”. Skatteverket i sin tur “anser att det står klart att kostnaderna som betalats till ÖFK inte motsvaras av direkta motprestationer till motsvarande värde till företaget från ÖFK och då det saknas en tydlig koppling mellan deras verksamheter".

Det kommunala bostadsbolaget Östersundshem, där Kindberg varit vd, inleder omgående en internutredning med hjälp av redovisningsfirman EY. Den presenteras i juni och konstaterar att bolaget har blivit “överfakturerat med 10,7 miljoner kronor” kronor, varav "4,6 miljoner kronor gått vidare som sponsring till ÖFK".

– Enligt kartläggningen rör det sig om en enskild individ som bland annat brutit mot regeln att inte göra affärer med närstående. Dock finner EY även en rad, mer allvarliga överträdelser - där det finns starka indikationer på att stora summor pengar förts ut från bolaget på ett oriktigt sätt, skriver man i ett pressmeddelande.

Kindberg var även vd på Östersundshem.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

I polisens förundersökning, som kommer i samband med åtalet, åtta månader efter att husrannsakan ägde rum, presenteras en mer fullständig version av brotten Kindberg och de andra männen åtalas för att ha begått. Det är en ganska snårig historia, men i korta ordalag handlar fallet om ett sorts system av transaktioner som genomförts, i huvudsak med hjälp av pengar från vad som beskrivs som falska eller “saltade” fakturor. I synnerhet pekar utredningen på ett flöde av kapital från byggbolaget Peab (där den så kallade Peab-medarbetaren jobbar), via ett mindre bolag (den så kallade “Sollefteåföretagarens”) som mynnar ut i att betydande summor så småningom hamnar i Östersunds FK genom sponsring. 

I förundersökningen beskrivs till exempel hur Sollefteåföretagarens bolag ställt ut “14 stycken fakturor till Peab som kan antas vara felaktiga” till ett totalt värde av 9 895 771 kronor mellan maj 2014 och april 2017. Enligt åklagarens faktaunderlag ska syftet vara “arbeten som ska genomföras av Sollefteåföretagarens bolag och vara kopplat till bostadsbyggande i Östersund, beställt av Östersundshem AB”. Man menar vidare att dessa arbeten aldrig utförts.

Daniel Kindbergs advokat, den före detta fotbollsspelaren Olle Kullinger, som tar över uppdraget som hans försvarare under året, tycker dock att det saknas tillräckliga bevis för detta.

– Den här utredningen är synnerligen omfattande och det är väldigt mycket saker som vi ifrågasätter. Vi tycker att det saknas utredning som visar att det här arbetet inte är utfört, säger han till SVT Jämtland.

Östersunds FK förekommer frekvent i förundersökningen. I själva formuleringen av brottsmisstanken påpekas att det “känns orimligt” att Sollefteåföretagarens bolag har sponsrat Östersunds FK med över 2,8 miljoner kronor under 2014 och 2015 med tanke på bolagets omsättning. Ytterligare pengar har även betalats från Sollefteåföretagarens bolag till Driftaren AB, ett dotterbolag till Östersunds FK.

I bevisningen framkommer dessutom ett antal saker som ligger till grund för misstanken om ett system sammansatt för att i slutändan ekonomiskt gynna Östersunds FK med brottsligt tillskansade medel:

• I juni 2018 överlämnar en före detta medarbetare till Kindberg på Östersundshem handskrivna lappar som man funnit på Daniel Kindbergs kontor. På dessa tycks någon ha detaljerat hur “luft” ska "fördelas" och har skrivit om en "luftfaktura".

En lapp som hittats på Daniel Kindbergs kontor.Foto: Från Polisens förundersökning.

• I en mejlkonversation gällande bokföring av en faktura från Sollefteåföretagaren tycks Kindberg medge att det finns dunkla omständigheter som gör det "omöjligt" att förklara var pengarna ska konteras.

Mejlkonversation mellan Daniel Kindberg och en kollega.Foto: Från Polisens förundersökning.
Mejlkonversation mellan Daniel Kindberg och en kollega.Foto: Från Polisens förundersökning.

• I sitt tredje förhör med polisen erkänner Kindberg att han gjort sig skyldig till grovt bedrägeri. Han redogör i detalj för tillvägagångssättet, som stämmer bra överens med den version som förmedlas i förundersökningen. Han säger bland annat att han och de två andra männen “tillsammans och i samråd uppsåtligen genom vilseledande förmått personal...att betala för arbete som inte utförts”. Han säger även att hans eget syfte varit att “få medel till Östersunds FK och hjälpa dem i dess verksamhet”. I ett senare förhör tar han sedan tillbaka detta och menar att han känt sig "pressad" och "inte känner igen sina känslor, tankar och funderingar" från förhöret då allt erkändes.

Utdrag från förhör med Kindberg.Foto: Från Polisens förundersökning.

• Den så kallade Peab-medarbetaren förhörs i en internutredning på sitt företag. Under detta tycks även han medge ungefär vad som försiggått. Han beskriver “upplägget med faktureringen” som att “det började med att Daniel Kindberg framförde önskemål om att Peab skulle använda Sollefteåföretagarens bolag...för att utföra mer arbete. Detta för att bolaget skulle sponsra ÖFK.”

Utdrag från förhör med Peab-medarbetaren.Foto: Från Polisens förundersökning.

***

Den 19:e april, strax efter att han släppts på fri fot igen meddelar Östersunds FK att Kindberg ska ta en timeout från sitt uppdrag som ordförande för klubben.

– Det går inte att sitta i styrelsen eller på annat sätt företräda klubben så länge nuvarande misstankar kvarstår, säger vice ordförande Hans Carlsson i ett utlåtande på klubbens hemsida.

Dagen efter kallar Kindberg till presskonferens på Jämtkraft arena. Han pratar med ett annat tonfall än det som präglat hans tid som kaxig fotbollsboss. Han beskriver de senaste dygnen som en “traumatisk upplevelse”.

– Jag är en person i en förening där vi har mellan 60 och 70 anställda. Det är fantastiska medarbetare som kommer att sköta det här på ett jättebra sätt, säger han.

– Jag är en känsloperson. Jag tycker att jag sviker hela Jämtland när vi förlorar en fotbollsmatch. Då kan ni tänka er vad jag känner nu. Det är fel att jag har hamnat i en sådan här situation, som har uppstått nu. Det ska inte jag göra. Det är fel.

En reporter frågar om han ångrar något han har gjort.

– Ja, det finns jättemycket. Det är klart. Det är väl ingen som vill sitta i en sådan här situation. Då är man något korkad, säger Kindberg

– Nu går vi in i en fas där jag inte kommer att vara operativ som styrelseordförande, vilket ni säkert känner till att jag ibland är, så ska arbetet flyta på precis som vanligt.

Men trots att Kindberg antyder att den dagliga driften av klubben ska skötas utan honom, och trots att vice ordförande Hans Carlsson säger att han “inte kan sitta i styrelsen eller på något annat sätt företräda klubben” är Daniel Kindberg högst involverad i Östersunds FK när sommaren nalkas. Han kommenterar och genomför övergångar och sköter rekryteringen av ett nytt tränarteam.

Under sommaren rekryteras Ian Burchnall som ny tränare.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Samtidigt uppstår andra frågor. 

Detaljerna i skatterevisionen gör det enkelt för många utomstående att lägga ett ekonomiskt pussel. Hade ÖFK klarat den så kallade elitlicensen under vissa perioder utan pengarna som figurerar i utredningarna? Hade man haft råd med Graham Potter? Trots att engelsmannen kom till Jämtland utan meriter på seniornivå hade han hög utbildningsnivå och erfarenheter av att jobba under välrenommerade namn i England. Han flyttade med hela sin familj och tjänade hela tiden bra pengar i Östersund, i slutet av sin tid mest av alla tränare i allsvenskan.

I slutändan blir två frågor avgörande ur ett fotbollsperspektiv: Hur hamnade dessa pengar i Östersund, och hade resan uppåt och utåt i världen gått lika snabbt utan dem?

På sina håll hörs krav på omedelbar degradering vid fällande dom. När åtalet kommer i början på december blir den kören starkare. Det enda jämförbara exemplet i svensk fotboll är egentligen IFK Göteborg och värvningen av Peter Ijeh, där både kassör och klubbdirektör dömdes till fängelse, men klubben förblev ostraffad.

Vad gäller för Östersunds FK om en fällande dom utfärdas? Vad gör svensk fotboll av allt som framkommer i åtalet?

Svenska fotbollförbundets chefsjurist Anders Hübinette säger att det är för tidigt att säga, men att de uppgifter som nu framträder har initierat något som kan beskrivas som en utredning. Denna hamnar hos SvFF:s licensnämnd, som i sin tur tar hjälp av anställda vid kansliet.

– Vi kommer att ta in det material som finns, titta på det och analysera det och se om det leder till några åtgärder. Vi måste se vilka kopplingar det finns till fotbollen och idrotten och vad det i så fall kan rymmas inom för regelverk, om det finns skäl för åtgärder eller disciplinära processer, säger han.

Det här är ju händelser som sträcker sig ett par år tillbaka. Kan en förseelse bli preskriberad enligt era regler? Och vad avgör om ÖFK kan flyttas ned?

– Jag vill inte föregripa och jag vet inte vad detta kommer leda till, men de två huvudsakliga regelverk som tar upp frågor om ekonomiska oegentligheter är dels allmänna bestraffningsregler från Riksidrottsförbundet där föreningar och enskilda individer kan bestraffas för överträdelser. Där är preskriptionstiden två månader från att en förseelse begåtts eller blev känd.

– Det andra är i våra tävlingsbestämmelser där det står att om en förening har gjort sig skyldig till oegentligheter som kan skada idrottens anseende, då kan representationslaget flyttas ned. Det är ett beslut som skulle tas av Representantskapet. Där finns inga särskilda preskriptionstider, men det mötet har redan varit inför säsongen 2019, säger han.

***

Det finns en banderoll med texten "Reserverad plats Daniel Kindberg" som alltid sitter upphängd i närheten av ingången till pressläktaren på Jämtkraft arena.

I början av november åker jag tillbaka till Östersund för första gången sedan april och funderar på om den kommer hänga där nu också, trots allt som hänt sedan sist.

Östersund-AIK den 1:a november.Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Daniel Kindberg gör en annan figur nu än under presskonferensen i maj, det är tydligt även när man iakttar honom på avstånd. Han har precis anställt David Webb som “teknisk direktör”. Knappt ett dygn efter att Webb tillträtt publicerar brittiska Skysports rapporter om att Manchester Uniteds före detta underbarn Ravel Morrison är på väg till ÖFK. Sammanträffande nog har osdsport.se en kommentar från Webb ute bara minuter senare.

Det operativa arbetet har gått vidare, men nog verkar Kindberg högst delaktig.

Detta medan misstankarna mot honom kvarstår, strax innan åtalet ska komma. Några dagar innan mitt besök på Jämtkraft arena har Östersunds-Posten, som ivrigt granskat Kindbergs affärer under lång tid, ett arbete som främst bedrivits av Linda Hedenljung, publicerat uppgifter om hur medarbetare på Östersundshem lämnat över de handskrivna lapparna till polisutredningen.

Till slut har Kindberg pratat klart med Martin Petersson. Jag skyndar mig fram och frågar hur det kommer sig att han faktiskt visst företräder Östersund trots att misstankarna kvarstår. Jag läser upp citaten från honom själv och Hans Carlsson. Hur kunde det här förändras så snabbt?

– Nej, så var det inte, säger Kindberg.

Men det var ju så ni sa. Vad är det som har förändrats?

– Ingenting har förändrats överhuvudtaget. Jag tog en timeout från styrelsearbetet. Jag skulle inte leda styrelsen och inte vara med i beslutsprocessen. Det är det som var sagt. Att jag skulle vara med och arbeta och hjälpa mina kamrater med allt arbete i den operativa delen, det uttrycktes redan då. Det har inte förändrats någonting. Det var precis det styrelsen pratade med mig om, och som jag har fullföljt och kommer att fortsätta fullfölja. Det vore djupt ansvarslöst av mig att gå hem och lägga mig i sängen. Det fungerar ju inte. Det var allt för mycket som skulle hända nu under den här tiden, både under sommaren och hösten. Den kompetens och den kunskap som jag har var väldigt viktig i det läget.

Men det ni sa i samband med presskonferensen var ordagrant att du “inte kunde företräda Östersunds FK så länge du är misstänkt”.

– Som ordförande ja.

Er vice ordförande sa något annat. Du pratade om det operativa arbetet.

– Nej, det sa jag inte. Det var i styrelsearbetet, som ordförande, det var därför jag tog timeout. Sedan om andra har tolkat det, det må vara så. Så har aldrig varit avsikten, någonsin, inte från dag ett.

Har ni som klubb någon policy vad som gäller när man är utredd för brott?

– Nej, det har vi inte. För det första har vi inte varit med om det tidigare och för det andra tror jag aldrig att vi skulle skapa någon sådan policy heller.

Varför inte?

– Jag tror att det är alldeles för unikt från fall till fall. Det spelar ingen roll vilken policy man hittar på eller skriver eller tar, det måste man ta från fall till fall.

Det finns ju många som har synpunkter på att du fortsätter att arbeta operativt här trots att misstankarna kvarstår, dels externt men jag kan även tänka mig internt. Har du förståelse för att man ifrågasätter det?

– Ja, men det är precis som jag sa redan på presskonferensen. Visst. Men klubben måste ta ansvar för det vi kan påverka för fotbollsförenings bästa. Det är naturligtvis en negativ sida för varumärket och de delarna. Men min betydelse, och uppsidan av det jag kan hjälpa till med är så mycket större. Vad andra, utomstående säger, det är ointressant.

Det är väl självklart att man utifrån ifrågasätter att du fortsätter jobba här när du är misstänkt för brott. Men har du även upplevt att man ifrågasatt detta internt?

– Nej.

Inte ens en diskussion?

– Nej, inte i hela Jämtland. Jag har aldrig fått en negativ kommentar någonsin efter att jag blev utsläppt, inte av någon. Tvärtom. Jag har fått fantastiska samtal och möten, jag går på gågatan varje dag.

Östersunds-Posten publicerade i dagarna uppgifter om handskrivna lappar som hittats på ditt kontor där någon tycks detaljera hur pengar ska flyttas. Det kan enkelt spä på misstankarna. Hur kommenterar du det?

–  Jag kommenterar inte det av den anledningen att det ska jag inte göra, inte den specifika delen eftersom förundersökningen håller på. Men jag kan inte påverka det medierna vill uttrycka. De får uttrycka vad de vill. Vi i Jämtland vet av tradition att ÖP förmedlar och trycker. Det har jag inget problem med överhuvudtaget.

Pressrummet börjar tömmas på folk. Kindberg sneglar mot en dörr som ligger en bit bort innan han vänder tillbaka huvudet.

Den här gången ser han allvarligare ut än han gjorde när vi avslutade intervjun i april.

– ÖP har inte haft rätt någon gång och de kommer inte att ha rätt i framtiden heller, säger han.

Vi skiljs åt. Jag beger mig upp på läktaren. AIK ska få en utvisning efter bara några minuter men kan ändå vinna med 2-1. Om en dryg månad väcks åtal mot Kindberg, men ÖFK ska snabbt meddela att det inte påverkar hans arbete i klubben den här gången heller.

I ögonvrån fladdrar en banderoll. Den informerar om en plats reserverad för Daniel Kindberg.

Fram tills nu. 

Fredagen den 14 december kom beskedet: Daniel Kindberg avgår som ordförande för Östersunds FK.