Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fortsätter arbeta – trots misstankarna

Östersunds ordförande Daniel Kindberg. Foto: TOBIAS NYKÄNEN / BILDBYRÅN
Daniel Kindberg efter Östersunds 2-0-vinst mot FC Zorya Luhansk i Europa League. Foto: ROBERT HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Han blev anhållen och klubben satte honom på timeout. 

I dag leder Daniel Kindberg Östersunds FK:s arbete, trots att brottsmisstankarna mot honom kvarstår. 

– Det är den lösning som klubben har valt, säger Kindberg till SportExpressen. 

Nyheten slog ned som en bomb i fotbolls-Sverige. Ekobrottsmyndigheten genomförde 17 april en razzia mot Östersundshem och Östersunds Fotbollsklubb. Däribland genomsöktes ordförande Daniel Kindbergs arbetsrum och hans dator beslagtogs. 

Kindberg satt anhållen i två dagar innan han försattes på fri fot, med brottsmisstankarna fortfarande hängandes över honom. Han blev delgiven misstanke gällande grovt bedrägeri samt medhjälp till grovt bokföringsbrott och tog timeout från sin roll som ordförande i ÖFK. 

Sedan dess har mycket och lite hänt i klubben. Graham Potter har lämnat, stjärnor som Ken Sema och Sotirios Papagiannopoulos har sålts. Saman Ghoddos kan snart bli nästa stjärna att ge sig ut i proffslivet

Centralgestalt i förhandlingarna? Daniel Kindberg. 

Vad är din titel nu? Har du en timeout? 

– Haha, jag har ju ingen titel på det viset. Jag är vald ordförande av årsmötet och har en timeout från arbetet som styrelseordförande och styrelsearbetet. Sen hjälper jag till i de processer som är i en förening, men det är ju ett teamwork och inte en person gör allt.

 

Detta har hänt:

17 april – Ekobrottsmyndigheten utför en razzia hos Östersundshem och Östersunds FK. Kindberg blir anhållen och en man i Sollefteå, med företagskopplingar till Kindberg, häktas. 

 

18 april – Vice ordförande Hans Carlsson tar över i ÖFK. En medarbetare på Peab misstänks för inblandning där pengar ska ha betalats från företaget till företagaren i Sollefteå. Därefter har pengar förts över till ÖFK. 

 

19 april - Kindberg släpps på fri fot men misstankarna kvarstår. Samtidigt meddelas att han tar timeout från ordföranderollen. 

 

20 april – Kindberg säger upp sig som vd för Östersundshem. Östersundsposten avslöjar en koppling mellan Östersundshem och den häktade Sollefteåbons företag. 

Misstankarna mot Kindberg kvarstår, åklagaren vill att de inblandande ska betala elva miljoner kronor. 

”Vore djupt oansvarigt”

I samband med att Kindberg tog timeout, uttalade sig vice ordförande Hasse Carlsson om Kindbergs framtid i Östersunds FK. 

– Det går inte att sitta i styrelsen eller på annat sätt företräda klubben så länge nuvarande misstankar kvarstår, sa Carlsson då. 

Kindberg är alltså trots brottsmisstankarna och den deklarerade timeouten i allra högsta grad aktiv i Östersunds arbete. 

Du fungerar inte som ordförande i dag?

– Jag är ordförande men jag arbetar inte som ordförande. Jag leder inte styrelsens arbete. Jag är inte med på styrelsemöten, jag är med om de vill att jag ska komma in och dra nån punkt eftersom jag hjälper till mycket med det sportsliga. Sen finns jag tillgänglig om styrelsen behöver mig, men jag leder inte det. 

Är det naturligt att en ordförande som tagit timeout är med och arbetar i klubben?

– Finns inget naturligt i det, det är en onaturlig situation. Alla situationer kräver sina lösningar för att man ska kunna arbeta för klubbens bästa. Det är den lösning som Östersunds FK har valt och den passar oss väldigt väl. 

Kindberg pratar om att det vore oansvarigt av honom att inte hjälpa till i klubben. Men han motsäger sig själv på en punkt, huruvida hans nuvarande roll i klubben är ”naturlig” eller inte. 

Du ska inte företräda klubben men pratar om att hjälpa till?

Du måste skilja på två saker, det jag precis kommentera är vad jag har tagit timeout från. Arbetet som styrelseordförande och arbetet i styrelsen. Det är det som jag har gjort. Jag har ingen ambition att överge föreningen. Operativt stöder jag organisationen och de medarbetare som är i Östersunds FK, som vi sagt hela tiden. Det är vare sig märkligt utan helt naturligt och det vore djupt oansvarigt att inte vara med i det operativa. 

 

LÄS MER: Allsvenskan 2018 – spelschema, resultat, tabell

FÖLJ DITT LAG I ALLSVENSKAN: Få nyheter skickade i Messenger direkt till telefonen

LÄS MER: Följ allsvenskan här – mål, highlights och direktrapport

 

”Jag kan inte något sånt ord”

Hasse Carlsson sa ju ”vara kvar som styrelseordförande ELLER företräda klubben”...

– Nej det gör jag ju inte ur den egenskapen som han menar, jag företräder inte klubben i styrelsearbetet men jag hjälper till de med de andra processerna som är operativt i föreningen. 

Du är helt enkelt en vanlig klubbengagerad? 

Nej, jag är en person som jobbar i det operativa arbetet i klubben tillsammans med de andra tjänstemännen som finns i klubben. De arbetar jag tillsammans med och det är en stor skillnad i att göra det arbetet.

Kan man beskriva din roll med ett ord eller en mening?

– Haha, nej det kan jag inte göra. Jag kan inte något sånt ord. 

Hur ser föreningsstrukturen ut i dag i Östersunds FK?

– Det är väl precis som andra elitföreningar fungerar, det är inte någon större skillnad upplever jag. 

Bortsett från att du har en roll som är svår att definiera. 

– För oss är det inte så svårt. Vi känner ju varandra så för oss är det inga svårigheter med det.

”Utgår från att jag frikänns”

Kindberg har delvis gjort sig känd genom att prata öppet om klubbens stora målsättningar. Något som han inte verkar ha för avsikt att sluta med utan han pratar om Östersunds FK ska vinna allsvenskan. 

Hur ser du på framtiden? Ska du bli ordförande igen?

– Det är inte upp till mig utan det sker i en dialog med styrelsen och valberedning. Jag förhåller mig till det vi säger internt. 

Vad händer om du försvinner? 

Vi vet att människor rycks i från oss plötsligt och då fungerar ju verksamheten i alla fall. Men man kan påverka det och försöka ta så stort ansvar som möjligt. Det tycker jag vi gör. Det är klart att det finns många människor som kan göra det jag gör. Det är ingen hjärnkirurgi.

Ekobrottsmyndighetens åklagare har fram till 20 augusti att väcka åtal i Kindberghärvan. Utöver Kindberg är det två personer, bland annat hans tidigare affärskollega i Sollefteå, som står anklagade. 

Ser du dig själv som oskyldig

– Precis som jag sagt tidigare så förutsätter jag, om det blir åtal, att jag frikänns. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!