Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kindberg avgår som ordförande

Daniel Kindberg avgår som ordförande i Östersunds FK Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Förre ÖFK-spelaren Sotirios Papagiannopoulus och Daniel Kindberg efter matchen i Europa League mellan Hertha Berlin och Östersund den 7 december 2017 Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: TOBIAS NYKÄNEN / BILDBYRÅN

Daniel Kindberg avgår som ordförande för Östersunds FK.

ÖFK-ordföranden – som har haft en timeout från posten – åtalades i måndags för grovt bokföringsbrott men nekar till anklagelserna.

– Jag vill nu förbereda mig inför rättegången som startar i vår och ta hand om mig själv och min familj, säger Kindberg till klubbens hemsida.

Det var den 17 april i våras som Ekobrottsmyndigheten genomförde en razzia mot Östersundshem och Östersunds Fotbollsklubb. Daniel Kindbergs dator beslagtogs och han satt själv anhållen i två dagar. Han blev delgiven misstanke gällande grovt bedrägeri samt medhjälp till grovt bokföringsbrott. 

SportExpressen kunde rapportera att Skatteverket misstänkte att en nära affärspartner till Kindberg har fört över miljontals kronor i sponsring till Östersunds FK utan några motkrav. Affärspartnern i fråga blev också häktad i samband med razzian. 

Daniel Kindberg åtalad för bokföringsbrott

I måndags stod det klart att Kindberg åtalas för grovt bokföringsbrott, precis som affärspartnern. Även en tredje man, i 50-årsåldern, åtalas.

– Jag tycker att jag har bevisningen som krävs för att få fällande domar, sa åklagare Niklas Jeppsson.

Foto: BILDBYRÅN

Kindberg åtalas på fyra punkter: grov trolöshet mot huvudman i två fall, medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott, medhjälp till grovt bokföringsbrott i fyra fall. 

Daniel Kindberg avgår som ordförande

I april, strax efter att misstankarna riktades mot honom och affärspartnern, tog han timeout från sin post som ordförande.

Nu står det alltså klart att ÖFK-pampen lämnar sin post som ordförande.

– Jag gör det för att föreningen ska få arbetsro och för att jag ska kunna förbereda mig inför rättegången i vår, säger Kindberg till klubbens hemsida.

– Jag har funderat en längre tid hur jag ska göra men har nu kommit fram till att avgå som ordförande i ÖFK. Jag har pratat om detta med styrelsen under veckan och vill därmed ge föreningen och dess anställda arbetsro, fortsätter han.

"Föreningen behöver arbetsro"

Klubbens vice ordförande, Hans Carlsson, tar över som ny ordförande fram till årsmötet i mars 2019.

– Hela styrelsen delar Daniel Kindbergs analys och tycker att hans beslut är klokt. Nu börjar valberedningen sitt arbete att hitta nya namn till en stark styrelse i ÖFK som kan leda klubben mot nya framgångar, säger Hans Carlsson.

När SportExpressen når klubbens medieansvarige Niclas Lidström berättar han:

– Det är Daniel Kindberg själv som kommit fram till det här beskedet. Föreningen behöver arbetstro och han själv behöver förbereda sig själv för en rättegång som kommer här framöver, säger han.

– Det är han som har tagit det är beslutet. Det är ingen annan än han som har beslutat det här. Vi har haft en diskussion, men sen var det han som tog det beslutet.

Vad händer nu?

– Vice ordföranden går in och ersätter fram till årsmötet. Det hålls i mars. Hans Karlsson leder arbetet i styrelsen fram till det. Daniel Kindberg kommer inte att ha någon formell roll i klubben i tiden fram till rättegången.

ÖFK vill ha kvar Kindberg

Klubben låter meddela via sin hemsida att tillförordnade vd:n, Martin Johansson, önskar att "Daniel stannar kvar som bollplank till Ian Burchnall och övriga i ledarstaben vid behov".

– Om ledarstaben behöver hjälp i ärenden som Daniel tidigare hanterat ska de kunna vända sig till Daniel med frågor, hans kunskaper i det sportsliga är viktig för föreningen, säger Hans Carlsson.

Daniel Kindberg har hela tiden nekat till anklagelserna genom sin advokat Olle Kullinger.

– Han förutsätter att han blir frikänd i en rättegång, har Kullinger sagt till SportExpressen.