AIK:s och SvFF:s presskonferens om matchfixningsförsöket. Foto: FREDRIK SANDBERG/TTAIK:s och SvFF:s presskonferens om matchfixningsförsöket. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
AIK:s och SvFF:s presskonferens om matchfixningsförsöket. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Kim Källström Foto: NOELLA JOHANSSON/TTKim Källström Foto: NOELLA JOHANSSON/TT
Kim Källström Foto: NOELLA JOHANSSON/TT
Även IFK Göteborg höll pressträff. Foto: ADAM IHSE/TTÄven IFK Göteborg höll pressträff. Foto: ADAM IHSE/TT
Även IFK Göteborg höll pressträff. Foto: ADAM IHSE/TT

Kim Källström: "Jag blev chockad och förbannad"

Publicerad

JÖNKÖPING. Det blev ingen stormatch mellan IFK Göteborg och AIK. I stället riktades fokus mot matchfixning och hot. Nu ställer sig Djurgårdens största stjärnor bakom de inblandade.

– AIK-spelaren visar civilkurage. Jag blev chockad och förbannad, säger Kim Källström.

– Det är för jävligt, säger Magnus Eriksson.

Under torsdagsförmiddagen kom beskedet från Svenska Fotbollförbundet att klassikermötet mellan IFK Göteborg och AIK kommer att skjutas upp. Anledningen är att en spelare i AIK erbjudits en stor summa pengar för att underprestera i matchen och bidra till att laget förlorade. 

SportExpressen kunde senare på kvällen berätta att en före detta allsvensk spelare pekas ut som en av de inblandade i matchfixningsförsöket. Polisen ville under torsdagen inte kommentera om man har någon misstänkt person.

– Vi lämnar ingen uppgift alls om vårt arbete. Vi jobbar just nu prioriterat och vi är väldigt tacksamma för gott samarbete med AIK och fotbollen, säger Fredrik Gårdare, kriminalkommissarie som leder aktionsgruppen mot kriminalitet inom idrotten.

Källström: "Civilkurage till AIK-spelaren"

Nyheten har så klart rört upp stora känslor i fotbollssverige och bland dem allsvenska spelarna. Efter att Djurgården spelat 1-1 borta mot Jönköping Södra valde flera av Djurgårdens största stjärnor att uttrycka sitt stöd för de inblandade.

– Jag befann mig i bussen på väg till Jönköping när jag såg nyheten. Alla blev chockade, det började snackas om det direkt, säger Kim Källström inledningsvis.

– Vi som förening och jag som lagkapten, tar det allra största avstånd från det som hänt. Det är otroligt ledsamt att det finns, men vi vet också om att det finns där. Jag tycker att förbundet, AIK, IFK Göteborg, SEF och alla inblandade parter handlat bestämt, handlingskraftigt, snabbt och tagit bra och snabba beslut. Samtliga parter har tagit stort avstånd från det vilket är jättebra.

Källström ville också hylla den AIK-spelare som valde att träda fram och berätta om vad som hänt.

– Civilkurage rakt av. Jag hoppas att jag hade reagerat som AIK-spelaren och fått den support som han verkar ha fått. En enorm eloge till den AIK-spelaren som räckte upp handen och berättade vad som hänt. Vi tar allra största avstånd från sådana här händelser. Det är viktigt att vi tar tag i det och inte nöjer oss med att det finns där och bara blundar för det. Vi måste stå upp och ta hand om den här typen av problem som finns. Jag hoppas innerligt att jag och Djurgården inte kommer hamna i den typen av problem, men samtidigt så finns det där.

"Blev chockad och ledsen"

Hur var din första tanke när du såg nyheten?

– Jag blev chockad, förvånad, förbannad, frustrerad och ledsen. Men samtidigt så vet man att det finns där. Någon gång tänker man att det kommer hända i Sverige, jag tycker att alla inblandade parter hamnat bra.

Kommer det påverka er inför derbyt mot AIK?
– Nej, det tror jag inte. Man måste bara tänka framåt. Vi får inte överanalysera allt. Jag tror inte att man ska måla fan på väggen och leta fel överallt. Däremot ska alla spelare, ledare och domare på något sätt ta rygg på AIK-spelaren som sa till vilket är otroligt bra. Vi har fått utbildningar i det här och det är viktigt att man gör dem. Det hjälper i ett sådant här läge, då vet man att det finns ett skyddsnät bakom. Man får inte vara naiv och tro att det inte kommer hända.

Källström berättar vidare att han inte varit med om något liknande under sin spelarkarriär.
– Nej, inte så här tydligt. Absolut inte, som tur är, säger han.

Var det rätt att ställa in matchen?
– Ja, det tycker jag. Det hade känts konstigt att spela matchen. Det var helt korrekt beslut. Alla behöver landa i det här.

Özcan Melkemichel tryckte hårt efter matchen på att fotbollsfamiljen måste enas. Hur går dina tankar där? Hur har du upplevt responsen?
– Jag tycker att det är ett tecken. Jag menar, AIK och IFK Göteborg är starka rivaler, från två olika städer, men har jobbat över gränsen och mellan klubbarna. Det här är ett bra exempel, visst, vi är rivaler och konkurrenter, men också med i samma fotbollsfamilj.

Eriksson: "För jävligt"

Magnus Eriksson var fåordig men tydlig i sitt budskap om nyheten som briserade under torsdagen.

– Det är för jävligt, kan jag säga.

Och Jonas Olsson håller med och hyllar samtidigt alla inblandade parter för ett bra jobb.

– Förbundet har handlat bra, snabbt och kraftfullt. Det är bra.

Özcan Melkemichel, tränare i Djurgården, vill se en enad fotbollsfamilj som tar fighten och tar avstånd från den här typen av händelser.

–  Det är allvarligt det som hänt. Vi måste ta avstånd från det, alla. Hela fotbollsfamiljen ska jobba mot det här på ett kraftfullt sätt. Det är oacceptabelt. Det är inte okej, svarar Özcan bestämt. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag