Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Avslutar karriären – skriver nytt kontrakt

"Säger ni att vi finns då kommer det åskådare"
25-åriga Irma Helin väljer att avsluta fotbollskarriären – skriver nytt avtal som tv-expert.
Foto: BILDBYRÅN
Irma Helin med SM-pokalen 2017
Foto: BILDBYRÅN

Irma Helin har spelat elva säsonger i damsvenskan, vunnit SM-guld och representerat landslaget. 

Men nu väljer 25-åringen att Irma Helin avslutar fotbollskarriären – skriver nytt avtal som tv-expert

I stället satsar Helin helhjärtat på uppdraget som expert för Discovery Networks Sweden och Dplay – som hon skriver ett nytt avtal med inför den allsvenska säsongen. 

– Jag älskar att göra det här, säger hon.

Irma Helin menar att hon inte ”kommer ihåg någonting annat än att spela fotboll”. Helin började spela som femåring, debuterade i allsvenskan när hon var 15 och fick chansen i A-landslaget sju år senare. 

Efter debuten i Djurgården flyttade Helin till Piteå och hann med ett vända till Linköping – en säsong som kröntes med ett SM-guld – innan hon återvände till Djurgården, där hon spelat de två senaste säsongerna. 

Och det blir i Djurgården, där allting började, som spelarkarriären också tar slut. Irma Helin meddelar att hon som 25-åring tagit beslutet att avsluta sin elitsatsning. 

– Det har varit ett jättetufft beslut. Jag har haft ett knä i snart tre år som inte vill ge med sig, och det har varit oerhört smärtsamt att gå ut och ha ont i stort sett varje dag, säger Helin. 

Men det är med stor upprymdhet som Helin träder in i nästa fas av karriären, även den högst fotbollsbetonad. Hon har skrivit ett nytt avtal med Discovery Networks Sweden, som har över rättigheterna till allsvenskan och superettan, och kommer fungera som expert under sändningarna i bland annat Dplay. 

”Kommer bli jätteinspirerande”

Irma Helin har dykt upp i kanalens sändningar från Europa League och FA-cupen tidigare under året, men nu skrivs ett större och bredare avtal. 

– Jag har gjort det hela året och alltid när jag var liten har jag alltid tänkt att när jag är färdig med min fotbollskarriär vill jag fortsätta jobba med fotboll. Och att få göra det på det här viset känns extremt kul och något jag verkligen ser fram emot att fortsätta med, säger Helin. 

Hur ser du på att få jobba med allsvenskan?

– Det ska bli jätteroligt. Jag älskar all form av fotboll, men så klart är det här kanske det största man kan göra som svensk expert, att jobba nära våra bästa herrligor. Och att få dela den passionen man känner för fotboll med så oerhört många svenskar, det kommer bli jätteinspirerande. 

Hur har du upplevt de sändningar du gjort tidigare, vad tar du med dig därifrån? 

– Det är lite som att spela fotboll, man förbereder sig väldigt noggrant, går in och ser en match och får kickarna av att vara ett team. Och jag vill fortfarande prestera. 

– För mig gick det så himla snabbt när Discovery hörde av sig och jag blev anställd. Jag hann inte tänka så mycket hur det skulle vara, helt plötsligt stod jag i studion för första gången i mitt liv. Men min första känsla var att jag älskar att göra det här, det är så oerhört kul. Jag föll för det väldigt snabbt. 

Du har hunnit med mycket under din fotbollskarriär, men att lägga av som 25-åring är ändå rätt tidigt. Vad har du fått för reaktioner?

– Väldigt bra. Jag har många människor runt mig som vet om omständigheterna, de har sett mitt knä efter varje träning och varje match. De vet att jag har jobbat i motvind de senaste åren och att det har varit väldigt tungt, psykiskt framför allt. Det är väldigt påfrestande att ha en skada. Det har bara tagits emot väldigt positivt av alla runt mig, från spelare till familj och pojkvän och Djurgården också. Det har stor förståelse, de vet min passion för det här yrket och vet att jag ser lite längre än bara här och nu. 

Helin om relationen med Zibanejad

När SportExpressen pratar med Irma Helin befinner hon sig i New York, där pojkvännen Mika Zibanejad, NHL-stjärna i New York Rangers, bor. Men det kommer inte bli aktuellt att pendla fram och tillbaka mellan kontinenterna under den allsvenska säsongen. 

– Från säsongen drar i gång är jag på plats i Sverige. 

Hur kommer det bli då?

– Det är ingenting nytt för mig, så var det förra året också. Jag är van att ha en fotbollskarriär som gör att jag är på plats i Sverige, det är inga konstigheter. 

– Vi har ju flyt med att våra säsonger ligger olika, det är tur att vi är intresserade av olika idrotter. Mikas sista match i seriespel är 4 april, går de inte till slutspel är han hemma ända till augusti, september. Så det är inga konstigheter, vi ses väldigt mycket under året. Sedan finns det ju Facetime! Det är vår bästa kompis kan jag säga. 

Så, om Rangers missar slutspel eller åker ur tidigt...

– Nej, nej, nej! Jag vill att de går så långt som möjligt. Vad gör en månad extra om tusen år. Vi är väldigt trygga i varandra, vi vet vad vi vill båda två. Med vår relation, som vi vill väldigt mycket med, men också våra karriärer. Så jag tycker att vi är duktiga på att sätta varandra främst och bara vilja att det ska gå bra. Det kommer man längst med, i både kärlek och karriär. 

– Jag tror det underlättar att vi båda är elitidrottare, så ser vi på det i alla fall. Vi har väldigt stor förståelse för varandras yrken och har blivit duktiga på att sakna varandra. 

Den allsvenska säsongen inleds 4 april. 

– Vi är väldigt glada över att Irma nu utökar sitt engagemang hos oss och går all in på våra starka rättigheter allsvenskan och superettan. Irma är en av de största experttalanger som kommit fram på senare år och vi tror att hon kommer utvecklas ännu mer när hon får satsa helhjärtat på det här, säger Marcus Törngren, redaktionschef Discovery Networks Sweden.

Under söndagsmorgonen publicerade Djurgården en nyhet om Irma Helins paus från fotbollen. 

– Sett till kvalitet så hade vi självklart behövt Irma i en djurgårdströja i minst ett år till men tyvärr så ser omständigheterna ut som de gör och Irma har valt att lägga skorna på hyllan under 2020. Men låt oss hoppas att vi kommer attt få se henne på planen igen, säger sportchefen Jean Balawo.


IRMA HELINS BREV TILL DIF-FAMILJEN

Hej Djurgårdsfamiljen! 

Jag har andats, jag har levt, älskat Djurgården och min fotboll sen så länge jag kan minnas. Redan när jag som liten såg Djurgården på Stadion började jag drömma om att en gång själv få spela här. 

Nu har jag burit Djurgårdströjan fler gånger än jag någonsin kommer bära ett annat plagg, och jag lovar er - varje gång jag har fått bära den har jag gjort det med stolthet. 

Genom förlust och motgång, genom vinster och framgång. 

Jag kan se tillbaka på elva år av seniorfotboll på högsta nivå. När jag som 14 år gammal gjorde debut för Djurgårdens damlag en januarimorgon, på ett kallt Stadshagen. Jag har fortfarande aldrig någonsin i mitt liv upplevt samma pirr i magen. Jag gjorde mitt första mål den där matchen, och vi vann mot Bajen. Och vilken resa därefter! 

Med ungdomslandslag, a-landslag och SM-guld. Men först och främst: äran att få spela så många matcher för klubben i mitt hjärta. 

Jag har tränat hårt för att bli den bästa versionen av mig själv, alltid strävat mot toppen för mig och mitt lag, men det har kostat på. Sen många år spelar jag alltid med en tejpad fot då den saknar ligament, ett knä som smärtat före och åren efter operation, och som vägrar bli bättre- vilket såklart påverkat min motivation.                 

Det i kombination med att jag får en enorm möjlighet i min civila karriär som fotbollsexpert gör att jag nu väljer att inte spela fotboll 2020. Det är ett oerhört tufft beslut att ta, jag saknar redan allt det fina du känner när du tillhör ett lag men jag måste ta chansen. 

Jag vill tacka er för allt. Utan er hade jag aldrig varit där jag är idag. Djurgårdsfamiljen.

Alltid oavsett. 

Vi ses i vår!

Irma Helinhttps://www.instagram.com/p/B6eL3eXH4EV/