Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Kan uppfattas som mobbing – eller så...”

Foto: Viasat
Foto: Viasat

Nyligen berättade Franz Brorsson i en intervju med SportExpressen hur han stängdes in på en toalett av den förre MFF-tränaren Uwe Rösler när denne fick ett utbrott. 

– Det är inte ett normalt beteende. 

Händelsen ledde till en rejäl debatt i Viasats Bundesligastudio. 

– Vissa kan uppfatta det som vuxenmobbning eller så vänder man på det och tänker att det är den här ledarstilen du måste ha för att få resultat, säger Bojan Djordjic. 

Uwe Rösler tog över Malmö FF sommaren 2018 efter att Magnus Pehrsson fått sparken. Under sina två säsonger i klubben slutade Malmö trea respektive tvåa i tabellen och lyckades ta sig till slutspel i Europa League två gånger. 

Men trots det gick MFF och Rösler skilda vägar i vintras. 

– Uwe kom till mig för att diskutera framtiden och under de diskussionerna framkom det att vi inte är överens om vilken väg Malmö FF ska ta framöver. Trots att vi har olika syn på föreningens väg framåt så skiljs vi åt som vänner, sa sportchefen Daniel Andersson då. 

Brorsson blev instängd på en toalett av Rösler

I samband med avskedet skrev SportExpressens krönikör Daniel Kristoffersson att Rösler haft en ”haft en management by fear-filosofi som i vissa fall gått över gränsen” och nyligen berättade backen Franz Brorsson, just nu utlånad från MFF till Esbjerg, att han efter en match mot Häcken blev inlåst på en toalett av Rösler. 

– Han var i princip skogstokig och tyckte inte att jag höll för pressen. Klart att det inte är ett normalt beteende i Sverige och även överlag. Men det har väl kanske hänt liknande ute i Europa och jag kan ta det, även om jag tycker det var konstigt, säger Brorsson. 

– Det var bara en händelse i mängden. Till slut så blir man van och för varje gång det hände liknande saker betyder det mindre och mindre för varje gång. Man sket i det. Ingen kan klaga på hans resultat, det är inget snack. Sedan kanske Malmö FF inte ville ha hans ledarskap på sikt. 

Het diskussion i Viasatstudion

Efter MFF tog Rösler över Bundesligalaget Fortuna Düsseldorf som kämpar för nytt kontrakt i ligan. Inför deras derby mot Köln på söndagen tog Viasats programledare Ola Wenström upp intervjun med Brorsson, vilket blev startskottet på en het diskussion. 

Den förre landslaggspelaren Jonas Olsson började med att säga: 

– Då får du prestera bättre.

Olsson utvecklar: 

– Han har en ledarstil som uppfattas som väldigt skarp och rak i Sverige. Jag som varit utomlands i 13-14 år kan säga att framför allt i England har de en ledarstil som nästan är som ett diktatorskap. Det förhåller du dig till på olika sätt, men jag kunde uppskatta den rakheten. Sen kunde det spilla över och det kunde vara jobbigt, men den typen av ledarskap, den som är rak och tydlig. Det är den bästa i proffsvärlden, så känner jag.

Ola Wenström säger att låsa in någon på toaletten kan kännas onödigt, varpå Viasats expert Bojan Djordjic bryter in. 

– Det händer mycket saker i ett omklädningsrum som ska stanna där. Att gå ut efter att en tränare lämnat och snacka kan jag tycka är fel. Det finns flera spelare, även jag, som blivit förnedrad av tränare på ett sätt. Vissa kan uppfatta det som vuxenmobbning eller så vänder man på det och tänker att det är den här ledarstilen du måste ha för att få resultat. Det låter grövre än vad det är och MFF fick resultat under Uwe. Frågar du (Markus) Rosenberg kommer han säga samma sak.  

”Varför ska vi vara mjuka i Sverige”

Jonas Olsson och Bojan Djordjic menar båda att det finns en skillnad på Sverige och andra länder i Europa.  

– Nånstans kommer man inte ifrån att ledarskap är att hantera spelare på olika sätt. Uwe är mer piska än morot, pratar du med folk i Malmö, Markus Rosenberg till exempel, så tyckte han mycket om Uwe. Skillnaden är att i Sverige så är det så att föreningslivet genomsyrar spelarna, alla vill ha sin röst hörd. Men utomlands är det tränarens lag som gäller, säger Olsson. 

– Varför ska vi vara mjuka i Sverige? Hockeyn har en helt annan kultur här. Men vill vi inte ut i Europa? Vill vi inte vissa vårt rätta ansikte? Är vi nöjda med Kalmar - Östersund? Räcker det med allsvenskan för oss? För det finns kvalitet för mer, säger Djordjic innan Ola Wenström avbryter debatten för att matchstarten mellan Köln och Düsseldorf närmar sig.