Kan omöjligt se att MFF tappar det här

Malmö FF vann mot Ludogorets med 2-0.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
MFF är nu 90 minuter från Champions League.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

MALMÖ. Malmö FF visade mästarklass, körde över ett förvirrat Ludogorets och tog ett gigantiskt kliv mot fotbollens absoluta finrum och nya sköna miljoner. Om en dryg vecka är Malmö Champions League-staden igen. Jag kan omöjligt se MFF tappa det här.  

När Veljko Birmancevic gjorde 1-0 på en läcker hörnvariant i den 26:e minuten bröt ett kollektivt himmelsblått jubel ut bland de 5500 som var på plats för att se Malmö FF:s första match mot Ludogorets. 

Det var bra tryck även på hedersläktaren, där MFF:s avstängda stjärnor Anel Ahmedhodzic och Bonke Innocent satt, bredvid skadade anfallaren Ola Toivonen och nyförvärvet Martin Olsson. Och det var landslagets vänsterback Olsson som visade mest känslor. Kanske såg han redan då vart den här matchen var på väg? 33-årige Olsson som åkt ur Premier League med en rad gäng, och som skrev på för Malmö FF för att vinna titlar och spela i Champions League. Inte undra på att han jublade mest. 

Fram till den 26:e minuten hade MFF:s lagmaskin kört över Ludogorets fullständigt. Det var ett under att det bara stod 1-0 efter första halvleken. Anders Christiansen hade prickat stolpen, Sören Rieks hade inte fått fötterna rätt vid ett friläge och inte heller fått till ett skott från bra ytterligare ett bra läge. 

2-0 hade varit rättvist efter de första 45 minuterna. Men det kunde lika gärna stått 4-0. 

***

MFF var bättre på precis allt. De pressade Ludogorets backlinje så högt att de tvingade motståndarna till enkla misstag. MFF vann allt på mittfältet, där Oscar Lewicki backade upp en fenomenal Anders Christiansen. I backlinjen såg man inte mycket av Franz Brossons ringrostighet, och Niklas Moisanders lugn (fram till han utgick skadad) är något som Malmö FF verkligen kommer att få nytta av. 

Ändå var det ändå en annan spelare som hade dominerat total de sista 30 minuterna av första halvlek. Nej, det var inte Antonio Colak den här gången, utan Veljko Birmancevic. Efter en lite sämre inledning fick han ordning på grejerna och gjorde lite som han ville. 

Hans snabbhet, passningsskicklighet kombinerat med en fin spelförståelse, har gjort honom ovärderlig i både allsvenskan och Europaspelet hittills. Elda Stadion var eld och lågor efter den första halvleken och fortsatte att gunga i andra. 

För MFF fortsatte sin anstormning, sin höga press och sin utskåpning av ett förvirrat bulgariskt motstånd. Och man gjorde det utan Bonke Innocent, utan Anel Ahmedhodzic, utan Niklas Moisander och nyförvärvet Martin Olsson. Jag är helt övertygad om att MFF har ett par växlar till i sig om några veckor när alla nyförvärv fått ytterligare tid med laget. 

Då lär för övrigt MFF redan ha säkrat spel i Champions Leagues-gruppspel. 

***

För när Jo Inge Berget satte 2-0 säkrades ett resultat som gör att jag omöjligt kan se MFF tappa detta inför returen på tisdag. Den himmelsblå europeiska segermaskingen är alldeles för stark för det. Att MFF skulle åka på en total kollaps i returen håller jag som helt uteslutet. Jon Dahl Tomasson har skapat ett för starkt lagbygge för att det ska hända. MFF känns också för mentalt starka för att gå på snacket om att de har allt att förlora nu. 

Det var en ruskig klasskillnad den här onsdagskvällen, då Malmö FF tog ett gigantiskt kliv mot ytterligare 70 nya miljoner och nya fotbollsfester i fotbollens absoluta finrum. 

Om en knapp vecka är Malmö FF Champions League-staden igen. Var så säkra.