Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Kan låta väldigt egoistiskt tyvärr”

Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES/MAGNUS LILJEGREN MAGNUS LILJEGREN

Rikard Norling sparkades av AIK i fjol.

I kväll ställs han mot sitt gamla lag med IFK Norrköping.

– Det ska hanteras på sitt sätt för mig, säger Norling.

Det var i fjol som Rikard Norling fick lämna det AIK han vann SM-guld med 2018 efter en tung start på allsvenskan. Nio månader senare ställs han mot sin gamla klubb med IFK Norrköping. Norling medger att det är speciellt även om han lärt sig hantera det.

– Jag har mött AIK förr som motståndartränare. Den första gången var väl så där att jag tänkte: ”hur ska jag hantera det här?”. Både att jag upplevt det förut och att man blir mer vis av livet så känner jag väl att jag har en väldigt hälsosam inställning till det här där jag verkligen ser fram emot att möta AIK som IFK-tränare och att utnyttja all erfarenhet som jag har och skicklighet som spelarna besitter för att göra en så bra prestation som möjligt, säger Rikard Norling inför kvällens allsvenska möte.

Har du reflekterat mycket över fjolåret?

– Ja, det vore bedrövligt annars. Det har jag uttryckt i ett antal intervjuer att det har varit ett oerhört nyttigt år för mig. Jag har också dragit nytta av den analysen där det rörde sig mycket om ytterligheter och vad som funkar och inte funkar. Det kan låta väldigt egoistiskt på ett sätt tyvärr.

Är det mer speciellt att möta AIK denna gång?

– Alltså det ska hanteras på sitt sätt för mig precis som alla har sitt sätt att hantera en match. Oscar Jansson hanterade mötet med Örebro på sitt sätt och jag hanterar det här på mitt sätt.

”Kommer inte bjuda oss på något”

Vidare är Norling imponerad över det han fått se av AIK hittills.

– Vi kommer möta ett lag som inte kommer bjuda oss på något. De kommer att vara stabila och AIK har en stor portion skicklighet bakom stabiliteten. Vi känner just nu att vi har väldigt stort fokus på vårt eget och det har genomsyrat hela veckan. Jag tycker att AIK i grund och botten är stabila, de har en individuell skicklighet på olika sätt. Allt från erfarenhet till snabba fötter och individuell skicklighet att slå ut spelare. Alltså deras backlinje för mig är.. det är fint att se helt enkelt.

Kan du utveckla det?

– Det ser logiskt ut hela tiden, det är oerhört svårforcerat och genuint skickligt. Det är många, många bra beslut både med och utan bollen.

IFK Norrköping kommer från två raka segrar till mötet med AIK. Senast besegrades Örebro på bortaplan med klara 3-0 och det med en offensivare balans på startelvan. Carl Björk fick chansen i anfallet, flankerad av Sead Haksabanovic och Samuel Adegbenro, och på vänsteryttermittfältet fick Jonathan Levi spela i en ny roll.

– Vi vill försöka få ut så mycket som möjligt utav spelarna och det Carl Björk ger är att han är oerhört snabb och stark i hög fart. Han är bra på att hota ytan bakom backarna. Samtidigt känner jag att jag vill få Jonathan Levi i en friare roll och vi prövade om det skulle kunna funka till vänster och mot Örebro funkade det bra. Det tar vi med oss naturligtvis och så får vi se om det är något vi kan göra systematik i. Vi lägger inte det åt sidan utan fortsätter att se om vi kan dra nytta av det, säger Norling.