Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kalmar FF och supportrarna reagerar på Rydströms avsked

Henrik Rydström presenterades som ny huvudtränare i Malmö FF under torsdagen.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Foto: Privat / Privat

MALMÖ. Henrik Rydström är förlorad för Kalmar FF.

Besvikelsen hos både klubben och supportrarna är stor.

– Från föreningen har vi gjort allt i vår makt för att behålla honom, säger klubbchefen Markus Rosenlund.

– Jag är glad att de hade velat ha kvar mig, säger Rydström.

Parallellt med att Henrik Rydström satt på podiet hos Malmö FF, och presenterades som ny huvudtränare i klubben, hade Kalmar FF en egen presskonferens.

Där kommenterade de förlusten av sin huvudtränare som gjort succé den gångna säsongen.

– Rydström har valt att bryta kontraktet med två år kvar. Vi som förening känner stor besvikelse över detta. Från föreningen har vi gjort allt i vår makt för att behålla honom i föreningen, men det har inte hjälpt, säger klubbchefen Markus Rosenlund.

Svaret: ”Absolut inga problem”

Rydström fick bemöta besvikelsen på sin presskonferens och valde att se reaktionen som något positivt.

– Det är nog mer ett utslag att han är besviken att den processen som var där inte fullföljs som de hade tänkt. Jag vet att hade de inte varit nöjda med resultaten så hade de avbrutit resan, det är så det är. Jag är stolt över det som var där och glad att de hade velat ha kvar mig, säger han och fortsätter:

– Jag hade känt något annat om Kalmar FF internt hade känt att ”det här har inte gått rätt till”. Här har Malmö FF agerat ”by the book” rakt av. Det vet de. Jag har också gjort det.

Hur är din relation med den sportsliga ledningen i Kalmar nu?

– Den är klockren. Det är absolut inga problem, sen får du fråga dem.

Martin Ilg, ordförande för klubbens officiella supporterförening, Kalmar FF Supporterunion.
Foto: Privat / Privat

”Man känner en ganska stor besvikelse”

Samtidigt som KFF-ledningen uttrycker sin besvikelse känner supportrarna likadant. Martin Ilg är ordförande för klubbens officiella supporterförening, Kalmar FF Supporterunion, och han menar att övergången kunde ha skötts snyggare av Rydström.

– Det beror på hur man ser på det. Å ena sidan är det inte konstigt att han lämnar, jag tror många med mig har en förståelse. Han vill vidare i karriären och prova en miljö som Malmö kan erbjuda. Det som blev snöpligt var sortin, som kunde ha skötts snyggare.

KFF och Rydström har dementerat ryktena och sen sker detta, gör det något med er supportrar?

– Från föreningens sida togs den första kontakten i måndags från MFF till Kalmar, dementierna kom ut förra veckan. Henriks dementier däremot, och som han har talat i media, det gör att man känner en ganska stor besvikelse.

Har han skött flytten snyggt?

– Jag tycker att han kunde ha agerat annorlunda av respekt för KFF-supportrarna som har stått vid hans sida hela tiden. Även 2018 när han inte fick ett förnyat förtroende, då mobiliserade supportrarna och fick till ett extra medlemsmöte som mynnade ut i att delar av styrelsen valde att avgå.

– Det är lite det som svider… Han kunde ha skött det lite snyggare. Han kunde uttalat sig lite annorlunda och kanske inte medverkat i diverse poddar och talat i gåtfulla termer. Ena dagen svarade han att han skulle leda både MFF och KFF:s träningar. Visst, det var på ett skämtsamt sätt men det här är så pass stort att det inte är läge att skämta om det.

Frustration på sociala medier

På sociala medier har många KFF-supportrar uttryckt sin frustration över att Rydström lämnade klubben. Ilg menar att han förstår besvikelsen, men att man ska ta det med en nypa salt.

– Man ska nog ta det som skrivs på sociala medier med en nypa salt. Men folk är väldigt, väldigt besvikna. Och så här nära inpå så väljer folk att uttrycka det på olika sätt. Vissa är väldigt grova och skriver i affekt, andra är mer sofistikerade.

– Ingen är större än föreningen. Vi faller inte med det här. Rydström har betytt mycket och betyder mycket fortfarande. Det kommer en morgondag och när försäsongen drar i gång kommer alla vara optimistiska igen, säger Ilg.