Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Källström öppnar för allsvensk comeback

Kim Källström.Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN
Källström och Isaksson under tiden i Djurgården.Foto: Sören Andersson

LUXEMBURG. Ingen återkomst till allsvenskan.

Så har det låtit när Kim Källström har fått frågan de senaste åren, men när SportExpressen möter honom inför VM-kvalet i Luxemburg har den nyblivne tv-experten börjat tänka om.

- Att prata med Andreas Isaksson nu, det väcker vissa tankar i mig, säger han.

Trots flygförseningar landade Kim Källström i tid - matchen mot Luxemburg blir hans andra som tv-expert för Discovery Networks Sweden, som har sändningsrättigheterna till det svenska VM-kvalet.

Den första var mot Holland i början av september, inte bara debut för förbundskapten Janne Andersson alltså, utan även en av vårt lands mest meriterade landslagsspelare i rutan.

- Det var kul. Över förväntan, även om jag inte hade några förväntningar. Ett skönt gäng i studion, bra dynamik och bra hjälp, framför allt Karin Frick. En rolig upplevelse, säger han.

Du fick mycket beröm. Har du analyserat din egen insats och tittat på vad du gjorde bra?

- Nej, den tiden är väl förbi? Jag har analyserat vad jag gör tillräckligt. Jag försöker bara vara mig själv och säga det jag känner och ser. Så spontan man kan vara. Annars var det väldigt kul att folk uppskattade det, man är ju människa, beröm är härligt. Men det är klart, nu har jag fått lite tips här och var, det är mycket enklare efter en sändning att se vad man gör.

Vad gör en bra expert?

- Alla måste vara sin egen personlighet, sin egen expert. På något sätt behöver man förmedla vad som händer på arenan och planen, innan, efter och runtomkring. Hur det fungerar. Man har ett sätt att prata och föra sig, vissa kommer att tycka att det är bra, andra sämre. Men så är livet lite. Min stora fördel är att det var så längesedan jag spelade. Jag vet vad som går runt i huvudet på spelarna i uppladdning.

"Får inte stirra sig blind på kritik"

När vi sågs i våras sa du att du kände dig mer analytisk nu för tiden. Gjorde det att idén om det här jobbet föddes?

- Nej, det vet jag inte. Idén föddes av att jag fick frågan. Men när man blir äldre ser man saker på andra sätt. Det föll sig naturligt när den här frågan kom. Nu när jag tittar på fotboll tittar jag lite annorlunda på det, typ att ”det här skulle kunna vara någonting att ta upp i en sändning”. Man har ett lite annat sätt att se fotboll nu.

Är det konstigt att kommentera spelare som du spelade med så sent som i somras?

- Nej det tycker jag inte. Jag är inte där för att klanka ned på någon. Jag är där för att analysera matchen. Men man vet aldrig, det kanske kommer ett läge när det känns annorlunda. Men jag är trygg i mig själv och mina åsikter. Har någon gjort en dålig match har de gjort en dålig match. Man behöver inte vara en sämre fotbollsspelare för det. Det är en del av det hela. Det blir kritik och hyllningar. Man får inte stirra sig blind på kritik.

Du har även sagt att du inte är så sugen på att bli tränare. Är det här ett substitut? Ett annat sätt att stanna i fotbollen?

- Ja, det är det utan tvekan. Jag har inget sug att bli tränare i dagsläget, delvis eftersom jag spelar fortfarande. Man ska aldrig säga aldrig, det har man lärt sig i den här branschen. Att komma med här var nog bra för mig personligen också. Matchen på Friends arena var den första landskampen sedan jag slutade i landslaget. Det var skönt att känna att det var över för mig, den insikten var skön.

Ganska kort efter att du skrev på för Discovery övergick landslagsrättigheterna till ett annat bolag. Kändes det snopet?

- Inte alls.

Du gick inte in med den långsiktigheten i det här?

- Jag visste ingenting om rättigheterna eller avtalet. Det är inte riktigt mitt bord heller. Jag har skrivit på för att göra det här kvalet. Och det är inte så att något förändras till nästa vecka utan gäller något år framöver. Så jag kände mig verkligen inte snopen. Det är så pass långt fram. Mycket kommer att hinna hända i mitt liv innan någon behöver ta ställning till det.

Öppnar för Djurgården

På tal om att aldrig säga aldrig. Både Johan Elmander och Andreas Isaksson har återvänt till svensk fotboll. Du har sagt att du inte vill göra det. Har den idén förändrats?

- Ja, lite kanske. Det är klart att det är annorlunda nu när man ringer Andreas Isaksson och han är i Stockholm och spelar i Djurgården. Man snackar gamla minnen och han berättar hur det är nu. Det väcker vissa tankar i mig, det är klart att det gör det. Det är skillnad mot när man ringde och han var i Istanbul. Så ja, kanske. Men samtidigt – det är väldigt spekulativt.

Bosse Andersson har inte ringt än?

- Haha, nej, det har han inte.

Å ena sidan har det hävdats att Luxemburg är en "blåbärsnation", å andra sidan att man ska ha stor respekt. Hur förbereder man sig för en sådan här match?

- Självklart ska man ha respekt för sina motståndarna. En sak jag har upplevt under min landslagskarriär är att de sämre lagen är mycket bättre. Deras spelare är ute i akademier. Luxemburg har spelare som är ute i Lyon och Metz. Det är spelare som man inte mötte för tio år sedan. Vi ska ha enorm respekt för alla våra motståndare. Samtidigt är det klart att det är en match som Sverige ska vinna. Den här typen av matchen är svårare att vinna nu, men vi är här för att ta tre poäng.

Kan man inte överdriva respekten? Man måste väl veta sin kvalitet i förhållande till deras?

- Jo, så klart. Men det tror jag att Janne och hans ledarstab ser till att göra. Spelarna är intelligenta människor. De har en känsla för hur man hittar rätt anspänningsnivå. Det är klart att det är skillnad när du kommer till Luxemburg i förhållande till Stade de France.

Vad tyckte du om det du såg mot Holland?

- Vi försvarade oss väl. I andra halvlek hade vi tufft med anfallsspelet och svårare att hålla i bollen. Det är inte konstigt, Holland gjorde en väldigt bra match. De fick Sverige precis dit de ville och tryckte ned laget hela vägen till Robin Olsen. Hamnar man där är det svårt att komma ur det greppet. Men jag tyckte att vi fajtades bra och inte fick panik. Det var en väldigt viktig poäng.

Hyllar "Mini-Foppa"

Är det någon av de yngre spelarna som fångar ditt öga extra mycket?

- Emil Forsberg är väldigt duktig. Han kommer att bli en nyckelspelare för Sverige under kommande år. Han har en teknik och fart som inte så många andra har. Honom ser jag som väldigt positiv. Backlinjen ser väldigt bra ut också. Många har spelat ihop ett tag, nu är Martin Olsson tillbaka också. Det är svårt att göra mål på Sverige nu.

En spelare det pratas mycket om hemma i Sverige är Alexander Isak. Har du hunnit se honom?

- Nej, inte live. Inte på tv heller. Givetvis har jag hört enormt mycket om honom. Otroligt spännande – 17 år och redan många fina prestationer i allsvenskan. Dessutom för AIK som är en tuff klubb att spela för. Hoppas det fortsätter på den vägen.

 

Sveriges match mot Luxemburg ses på Kanal 5 klockan 20.45 i kväll.