Skandalscener efter cupfinalen – planen stormas

Foto: SVT.
Foto: SVT.
Foto: SVT.
Foto: SVT.
Foto: Anel Avdic

Malmö FF:s cupseger fick en bitter eftersmak på Tele 2 Arena med skandalscener.

Detta då supportrar stormade planen samtidigt som Malmö började fira cuptiteln.

– Det är bara frustration just nu, jag vill prata fotboll egentligen, säger Hammarbys vd Richard von Yxkull. 

Finalen i Svenska cupen slutade med seger för Malmö FF som fick jubla efter straffläggning.

Samtidigt började Malmö FF:s supportrar ta sig mot planen för att fira segern. Men även Hammarbysupportrar valde då att storma spelplanen på Tele 2 Arena. 

Det slutade med skandalscener och Polisen äntrade spelplanen med polishundar.

– Jag har inte sett allt som hände, mer än att det var bägge lags supportrar som var inne. Jag har inte sett mer och kan inte kommentera det exakt, säger Hammarbys ordförande Richard von Yxkull. 

Hur känner du när du ser bilderna som kablas ut och även det du såg live?

– Att vi hamnar i den här situationen igen i svensk fotboll. Vi har gjort allt vi kan för att inte hamna där, vi har jobbat mycket med det, och förstått att det kunde ske. Vi har försökt ta alla åtgärder för att undvika. Det är bara frustration just nu, jag vill prata fotboll egentligen.

Planen intogs snabbt av ett stort antal poliser som motade bort supportrar från båda håll.

Samtidigt motade spelarna i Malmö själva tillbaka sina egna supportrar för att hålla supportergrupperna från varandra. Detta samtidigt som det släpptes bengaliska eldar framför bortaläktaren och knallskott smälldes av på arenan.

Polisen ställde alltså upp sig för att mota supportrarna av planen samtidigt som vissa av spelarna lämnade planen. 

– Jag såg att deras fans hoppade in på planen, sedan skickade de in oss. De är irriterade, det förstår jag, säger Martin Olsson i SVT om händelsen.

Hammarbys ordförande om skandalscenerna

Hammarbys ordförande Richard von Yxkull: 

– Jag vet att vi har jobbat stenhårt med det, det är inte vårt egna arrangemang, men många från vår personal har jobbat med det. Vi har arbetat stenhårt för att inte hamna där. Jag vet inte omfattningen, jag tyckte ändå det gick över hyfsat snabbt. Det var mycket folk på innerplan, mycket vakter och polis.

Vem ligger ansvaret på?

– Det är förbundets arrangemang men ansvaret ligger på de individer som hoppar in och beter sig. Jag vet inte vem som har det yttersta ansvaret, det är inte vårt arrangemang men både Hammarby och Malmö har personal här.

Hemmalagets tränare Marti Cifuentes vill främst fokusera på den inramning som rådde under själva matchen.  

– Jag vet inte vad som hände men det är inte bra för svensk fotboll att supportrarna kommer in. Men supportrarna var fantastiska, det vill jag fokusera på, säger han. 

Rakip: ”När man ser maskerade människor tänker man på det värsta”

Malmö FF-mittfältaren Erdal Rakip firade med lagkamraterna när han såg maskerade supportrar springa in på planen.

– Tråkigt, men vad ska man göra. Jag kan inte göra något åt saken men tråkigt att det händer.

Fick ni springa undan, för ni stod där?

– Ja. Jag tänkte inte ens jag var så glad och sprang runt. Sen vände mig om och såg Hammarbyfans och då sprang jag ner i tunneln, tog det säkra.

Rakip menar att han blev rädd.

– Ja, det är klart när det är lite maskerade människor som springer in tänker man på det värsta. Vi tog det säkra och gick ner i tunneln, säger han.

Förbundet: ”Hade kunnat bli otäckt”

Svenska fotbollförbundets säkerhetsansvarige Martin Fredman berättar för Fotbollskanalen att ett möte hölls efter matchen. Där konstaterades att en grupp av Hammarbys supportrar tog sig igenom avspärrningarna. 

– Man kom långt, men ordningsvakter och polis vände på detta och det är jag väldigt glad för, för jag tror att det här hade kunnat slutat väldigt illa om det hade fortsatt. Det är ju en beslutsamhet och våldsamhet i den gruppen som jag var väldigt glad att det avbröts. Det hade kunnat bli riktigt otäck, säger han. 

Han bekräftar också att personer skadades på läktarna under matchens gång. 

– Flera personer fick lämna arenan. Kritiken måste riktas mot personerna som tog sig in. För mig var detta ett våldsamt upplopp. Men filmmaterialet får visa, säger Martin Fredman. 

TV: Så slutar allsvenskan 2022