Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tobias Sana får sparken från IFK Göteborg

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Tobias Sana lämnar IFK Göteborg i förtid.

Det bekräftar klubben på sin hemsida. 

Spelaren ska ha haft ett bråk med tränaren Mikael Stahre i halvtid när Blåvitt föll mot Kalmar i början av maj.  

– Det har funnits missnöje från Tobias sida och vi har arbetat med detta under en längre tid men inte lyckats komma överens, säger IFK Göteborgs klubbdirektör Håkan Mild. 

Den andra maj mötte IFK Göteborg Kalmar FF på hemmaplan i allsvenskan. 

I halvtid var tränaren Mikael Stahre och mittfältaren Tobias Sana oense om lagets presspel, enligt SportExpressens uppgifter. 

Meningsskiljaktigheterna ledde till ett högljutt bråk mellan tränaren och den rutinerade mittfältaren, och sedan dess har Sana, som under säsongen 2021 var IFK Göteborgs lagkapten, varit avstängd från spel och träning med IFK Göteborg.

– Vad som händer i ett omklädningsrum och vad som händer innanför väggarna på Kamratgården kommenterar vi inte, sa Mikael Stahre inför matchen mot AIK tidigare i maj. 

Nu bekräftar IFK Göteborg att klubben går skilda vägar med Tobias Sana vars kontrakt egentligen löpte över den pågående säsongen. 

Blåvitt bryter kontraktet med Sana 

Dagen efter incidenten i halvtid mot Kalmar FF höll IFK Göteborg ett första möte med Tobias Sana. Där förklarades att Tobias agerande i halvtid bröt mot lagets och klubbens värdegrund om kamratligt och professionellt uppförande”, skriver Blåvitt på sin hemsida. 

Blåvitt skriver att att det har funnits ett missnöje från Tobias Sanas sida. Klubben uppger att man har försökt jobba med detta under en längre tid för att lösa problemen. Dock utan att lyckas. 

Tobias frånskriver sig ansvar i de bärande punkterna, både i närtid och i det långa perspektivet. Det har hindrat en förändring av hans situation i laget och även möjligheterna att komma fram till en gemensam lösning framåt”, skriver IFK Göteborg på sin hemsida. 

IFK Göteborgs klubbdirektör Håkan Mild om beslutet att bryta med Tobias Sana: 

– Det har funnits missnöje från Tobias sida och vi har arbetat med detta under en längre tid men inte lyckats komma överens. Men jag kommenterar inga detaljer.

Hur känns det att bryta med en nyckelspelare?

— Det hade så klart varit bättre om man inte hade behövt göra det. Jag vill inte kommentera detta mer än vad som står i pressmeddelandet.

Tobias Sana representerade IFK Göteborg mellan 2009-2012. Därefter flyttade han till Ajax. Sana hann även med att representera Malmö FF och Århus innan han återvände till IFK Göteborg sommaren 2019. 

Under sin andra och senaste sejour i Blåvitt gjorde Sana tolv mål på 76 matcher.  

SportExpressen har sökt Tobias Sana. 

Här kraftsamlar Hammarbys fans inför premiären

Stor folkfest inför matchen mot Helsingborg