Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norling sparkas: ”Bästa för AIK”

Rikard Norling.Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES/MAGNUS LILJEGREN MAGNUS LILJEGREN
AIK i matchen mot Sirius den 15 juli.Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Rikard Norling får sparken från AIK.

Under måndagen satte sig styrelsen ner i ett möte och tog beslutet att bryta med den tidigare guldtränaren.

– Styrelsen var enig, säger ordföranden Robert Falck.

Enligt SportExpressens uppgifter är Bartosz Grzelak huvudkandidat till att ersätta Norling.

Så sent som 2018 vann Rikard Norling SM-guld med AIK. Men under 2020 har tränaren haft stora problem.

Elva omgångar in i allsvenskan ligger AIK tolva i tabellen, tre poäng från nedflyttningsplats, och i söndags kväll åkte laget på en hård smäll när de förlorade mot ärkerivalen Djurgården hemma på Friends Arena.

Direkt efter slutsignal började det spekuleras i att Rikard Norling troligen gjort sitt som AIK-tränare. Och under ett styrelsemöte på måndag förmiddag togs alltså beslutet.

– Det är en stor styrelse. Vi är totalt elva och samtliga var eniga, helt eniga om att det här var det bästa för AIK. Det var för en kort stund sedan som vi kom överens. Ganska nyligen. Så beslutet är helt färskt, säger AIK:s ordförande Robert Falck när SportExpressen når honom.

”Tråkigt och vemodigt”

AIK:s sportchef Henrik Jurelius förklarar i ett pressmeddelande att beslutet var oundvikligt och nödvändigt.

– Det känns givetvis både tråkigt och vemodigt att vi kommit fram till beslutet att avsluta samarbetet med Rikard Norling, säger Jurelius.

– Tyvärr har de sportsliga resultaten och den sportsliga utvecklingen under året inte alls varit i nivå med de ambitioner som AIK har vilket gjort detta beslut oundvikligt och nödvändigt.

Henrik Jurelius fortsätter:

– Jag vill tacka Rikard för ett mycket bra och engagerande arbete under åren som vi har arbetet tillsammans, men även för hans tidigare år i klubben. Han kommer alltid att vara ihågkommen som en av AIK:s guldtränare och vi ser fram emot att välkomna honom till Friends Arena framöver. Vi ser nu över den sportsliga organisationen gällande en ersättare och återkommer med mer information så snart detta finns.

Enligt SportExpressens uppgifter finns det redan en huvudkandidat: Bartosz Grzelak. 41-åringen är just nu assisterande tränare för Sveriges U21-landslag, men var fram till 2018 assisterande tränare i just AIK. Han har planerat in ett möte med AIK i kväll och om parterna kommer överens väntas han ta över som ny huvudtränare.

– Jag har inga kommentarer till det, säger Robert Falck.

AIK har kallat till en presskonferens i eftermiddag.