Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

ÖFK nekas elitlicens: ”Tror inte på det här”

Foto: PER DANIELSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Östersunds FK har kämpat med ekonomiska problem under 2019.

Nu meddelar svenska fotbollförbundet att klubben inte uppfyller kravet för elitlicens för 2020.

– Vi tror inte på det som det har presenterats och såsom läget är nu, säger Licensnämndens ordförande Richard Johnsson.

Därmed riskerar ÖFK att flyttas ner till superettan.

– Vi kommer att överklaga detta till nästa instans, till överklagandenämnden, säger ÖFK:s vd Lennart Ivarsson.

2019 blev en tung säsong för Östersunds FK.

Klubben slutade först på tolfte plats i allsvenskan efter att ha varit indraget i bottenstriden.

Dessutom skakades ÖFK av rättegången mot sin före detta ordförande Daniel Kindberg, samt transferstrulet runt stjärnan Saman Ghoddos flytt till franska Amiens.

Östersunds FK nekas elitlicens

I dag kom Svenska fotbollförbundets licensnämnd med beskedet att Östersunds FK är den enda klubben i herrallsvenskan, damallsvenskan och superettan som inte beviljas elitlicens för 2020.

Licensnämndens ordförande Richard Johnsson förklarar att varje klubb i allsvenskan och superettan måste uppfylla nio specifika kriterier för att beviljas elitlicens.

– Östersund har klarat åtta av nio punkter. Det räcker med att det fallerar på en av punkterna för att man inte ska få elitlicens, säger Richard Johnsson.

Punkten som ÖFK brister på är punkt 5.6 i förbundets ”Anvisningar till elitlicensens ekonomikriterier”. Se nedan:

Johnsson berättar:

– Det handlar om intyg om fortsatt drift för hela nästkommande år som måste lämnas in av styrelsen. Det har Östersund gjort. I samband med att vi fick in den reste det ett antal frågor och tvivel hos licensnämnden. Östersund kallades till ett möte där de fick redogöra för sitt fall och hur de resonerade om hur de ser på framtiden. Efter det mötet har Licensnämnden diskuterat ärendet och vägt ihop alla svar, säger han.

Vad kom ni fram till?

– Vi landar i att det finns ett antal faktorer som är osäkra i olika grad. När man gör en samlad bedömning är det uppenbart orealistiskt att allting ska falla på plats och gå Östersunds väg för att klara driften för nästa år. Vi tror inte på det som det har presenterats och såsom läget är nu.

Varför inte det?

– Det är ett antal faktorer som ska gå deras väg för att man ska klara av att uppfylla målen. Vi ska veta att Östersund också kommer från ett pressat ekonomiskt läge som man har befunnit sig i en tid. Vi tror inte på det här.

Var det ett enhälligt beslut?

– Det var ett enhälligt beslut.

Vad har Östersunds FK har hävdat, å sin sida?

– Det är ingen av oss har en kristallkula när man siar om framtiden. Man gör en bedömning om prognoser. Östersund har sin uppfattning och licensnämnden har sin uppfattning. De stämmer inte överens nu.

Östersund kan tvångsnedflyttas till superettan

Östersunds FK riskerar nu att tvångsnedflyttas till superettan 2020 - på samma sätt som Örebro puttades ner inför säsongen 2005.

– Man ska flyttas ner en serienivå om man inte beviljas elitlicens i en reviderad seriesammansättning, säger Svenska fotbollförbundets tävlingschef Lars Helmersson.

I sådana fall kommer Brage att ta Östersunds plats i allsvenskan 2020.

Östersunds vd Lennart Ivarsson säger att klubben kommer att överklaga licensnämndens beslut.

– Vi har inte så mycket att kommentera just nu, det är beklagligt och vi delar naturligtvis inte licensnämndens bedömning.

Varför inte?

– Vi tycker att vi har redovisat att vi klarar ekonomin för 2020.

Vad är det som saknas? Hur mycket (pengar) saknas?

– Det är inte min sak att gå in på.

Ordförande Maria Wilén säger i en kommentar på Östersunds hemsida:

– Vi har haft diskussioner med Licensnämnden och har en annan syn än de när det gäller det här.

Därför riskerar Östersunds FK inte spel i division 1 

Så, vad väntar nu för Östersunds FK?

Det finns två återstående instanser för klubben att överklaga till. Den första är Överklagandenämnden, något ÖFK har bekräftat att de kommer överklaga till. 

– Vi kommer att överklaga detta till nästa instans, till överklagandenämnden, säger vd Lennart Ivarsson.

Klubben har två veckor på sig att lämna in överklagan.

– Det är upp till den nämnden att sätta sig in i fallet och se om det har hänt något nytt. Det kan bli så att en annan nämnd kan komma till ett annat beslut men vi kände oss trygga med vårt beslut, säger Richard Johnsson.

Om Överklagandenämnden står fast vid samma beslut som Licensnämnden så finns en sista instans kvar för Östersunds FK: Riksidrottsnämnden.

– Men där krävs ett prövningstillstånd, säger Richard Jonsson.

Det fungerar som Högsta domstolen?

– Precis.

Foto: PER DANIELSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Eftersom samma krav på elitlicens gäller för allsvenskan som för superettan har frågan väckts om Östersund verkligen kan beviljas spel i superettan, eftersom man inte bedöms klara elitlicensen.

– Jag förstår frågan. Men det är inte så regelverket är skrivet. Det är en tävlingsnivå som man flyttas ner. Om man inte beviljas elitlicens i allsvenskan så flyttas man ner till superettan. Om man inte beviljas elitlicens i superettan så flyttas man ner till division 1, säger fotbollförbundets tävlingschef Lars Helmersson.

Men samma grundkrav för elitlicens gäller väl för både superettan och allsvenskan?

– Jag kan bara förklara hur regelverket ser ut och hur reglerna är skrivna. Vilka värderingar licensnämnden har gjort får du ta med dem.

Richard Johnsson, ordförande i Licensnämnden, får samma fråga.

Samma krav för elitlicens gäller för både allsvenskan och superettan. Även om bestämmelserna säger att man ”bara” flyttas ner en division så måste man undra om ÖFK verkligen kommer att uppfylla alla ekonomiska krav för att spela i superettan 2020 eftersom de underkänns redan nu?

– Jag förstår din fråga och den är verkligen befogad. Men konsekvensen av en nekad elitlicens, så som regelverket är skrivet, är att man flyttas ner en division. Det är grundprincipen. Om Östersund hade trillat ner på grund av sportsliga konsekvenser så hade det här inneburit att de trillat ner i division 1 efter detta beslut. Men det är en befogad fråga. Om man inte har förutsättningar att överleva nästa år – varför skulle man då ha möjligheter i superettan? Men det är så regelverket ser ut.

Kommer licensnämnden att göra någon mer prövning av alla elitlicenser för 2020?

– Nej. Det som händer framöver är sådant som kommer i nästa års process som behandlar licenser för säsong 2021.

Turerna kring ÖFK och Kindberg

Östersunds FK bildas 1996 som ett samarbete mellan IFK Östersund, Ope IF och Östersund/Torvalla FF. Klubben spelar sina första matcher i division 2 Norrland året därpå.

 

Daniel Kindberg blir ordförande för Östersund 2010. 2011 anställs den brittiske tränaren Graham Potter. Han leder klubben till superettan 2012 och vidare till fotbollsallsvenskan 2015.

 

2017 vinner ÖFK Svenska cupen, vilket leder till kval till Europa League där klubben gör succé. I slutspelet blir dock Arsenal Östersundslaget övermäktigt.

 

I april 2018 genomför Ekobrottsmyndigheten en razzia mot det kommunala bostadsbolaget Östersundshem där vd Daniel Kindbergs arbetsdator beslagtas. Kindberg anhålls misstänkt för ekonomisk brottslighet. Kort därefter säger Daniel Kindberg upp sig från jobbet som vd för Östersundshem. Han tar också timeout från sitt uppdrag som ordförande för ÖFK.

 

Måndagen den 10 december 2018 väcker åklagare Nicklas Jeppsson åtal mot Daniel Kindberg och ytterligare två män. Åtalspunkterna är bland annat grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott.

Enligt åtalet ska Kindberg, tillsammans med en man anställd på byggföretaget Peab och en transportföretagare från Sollefteå, ha fört ut mer än 15 miljoner kronor från Östersundshem, via Peab och via transportföretaget i Sollefteå. Pengarna har slutligen mestadels hamnat hos fotbollsklubben Östersunds FK.

 

Den 5 september inleds så den 13 dagar långa rättegången mot ÖFK:s före detta ordförande och de andra två männen, i Härnösands tingsrätt.

 

Den 5 november, faller domen mot Daniel Kindberg och de två andra männen. Kindberg döms till tre års fängelse samt näringsförbud i fem år. Han döms även att, tillsammans med de två andra männen, betala skadestånd på omkring 13 miljoner kronor. Samtidigt blöder klubben ekonomiskt och riskerar att bli av med elitlicensen om man inte lyckas få ordning på räkenskaperna.

 

Den 19 november överklagar Daniel Kindberg tingsrättens dom.

 

Den 26 november meddelar Svenska fotbollförbundet att Östersunds FK inte beviljas elitlicens inför 2020.

Kindberg: ”Tingsrätten har otur när de tänker”

Förre ÖFK-ordföranden Daniel Kindberg dömdes till fängesle.