Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Är inte så mycket att vara känslosam över”

Foto: THERESE BACK / STELLA PICTURES/THERESE BACK STELLA PICTURES
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES/MAGNUS LILJEGREN MAGNUS LILJEGREN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Nya besked gällande Svenska cupen.

Helgens kvartsfinaler skjuts upp med anledning av coronavirusets spridning.

– Det kommer att bli så. Det läggs ut på hemsidan inom kort, säger Christer Gustafsson, ordförande i tävlingskommittén.

Svenska cupens gruppspel är avslutat och i helgen var tanken att slutspelet skulle dra i gång.

Men nu ställs kvartsfinalerna in.

Det var FotbollDirekt som var först med nyheten att det under fredagen fattades ett beslut att flytta fram matcherna, bland annat stormötena Malmö FF-AIK och Hammarby-IFK Göteborg, med anledning av coronavirusets spridning.

När SportExpressen når tävlingskommitténs ordförande Christer Gustafsson bekräftar han det hela.

– Det kommer att bli så. Det läggs ut på hemsidan inom kort. Vi har haft en diskussion med föreningarna, det har resulterat i ett starkt önskemål att flytta på matcherna. Det är helt fel att tvinga föreningarna att spela under dessa förutsättningar. Matcherna kommer att skjutas framåt i tiden, säger han.

Hur länge då?

– Det finns inget sådant beslut ännu. Vi får återkomma.

 

Kvartsfinalerna som skjuts upp

■ Häcken-Elfsborg (skulle ha spelats lördag)

■ Mjällby-Falkenberg (skulle ha spelats lördag)

■ Hammarby-IFK Göteborg (skulle ha spelats söndag)

■ Malmö FF-AIK (skulle ha spelats söndag)

 

Gruppspelsmatcher i Svenska cupen, dam, som också skjuts upp:

 

Halmia–Rosengård, Kristianstad–Västerås BK, AIK–Eskilstuna, Djurgården–Umeå IK, Kif Örebro–Uppsala, Mallbacken–Piteå IF, Vittsjö–Linköping, Växjö–Göteborg

Kvartsfinalerna i Svenska cupen skjuts upp

De senaste dygnen har spelare och ledare runtom i den europeiska idrotten drabbats av det nya coronaviruset. Flera Premier League-lag har satts i karantän efter att spelare och ledare uppvisat symptom eller testats positivt för sjukdomen. I Italien, Spanien, Frankrike och Tyskland har man redan fattat beslut om att pausa all fotboll i minst en månad. 

Så sent som vid elvatiden på fredagen meddelade Svenska fotbollförbundet att kvartsfinalerna skulle spelas som planerat.

Fem timmar senare kom helt nya besked.

Den allsvenska säsongsstarten, som är planerad till den första april, är osäker, men redan till helgen stundar kvartsfinaler i Svenska cupen. Innan man beslutade sig för att skjuta upp helgens matcher var tanken att kvartsfinalerna skulle spelas inför tomma läktare.

Mjällbys klubbchef Fredrik Danielsson om att matcherna skjuts upp:

– Vi måste se pandemin i ett större perspektiv och ta vårt ansvar. Jag tycker det är bra att man fattat ett sådant beslut. Vi är i en väldigt extrem situation, vi måste fundera både en och två gånger för att hjälpa till. Vi kan inte spela bara vissa matcher, säger han och fortsätter:

– Vi måste dra hela linan för att undvika folksamlingar. Även om vi spelar inför tomma läktare blir det folksamlingar kring våra matcher. Kanske inte runt arenan och planen, men på andra ställen där folk vill följa våra matcher via tv. 

Klubbarna om det nya beslutet

AIK:s Björn Wesström:

– Med det läget som är just nu och den osäkerhet som finns så är vår roll att också delta i arbetet att inte sprida saker vidare. Det är klart att det är en fin symbolik att spelarna inte tar varandra i hand innan match, men jag tror att det förekommer närkontakt i samband med en fotbollsmatch. Skulle någon uppträda på ett liknande sätt i tunnelbanan som i målområdet så skulle man bli ganska ifrågasatt. Det finns saker där som är logiska att man inte ska utsätta någon annan.

– Det är inte så mycket att vara känslosam över. Man måste resonera rationellt och konstatera hur läget är just nu, ingen önskar att läget var som det är just nu. Nu är vi inte där, det är inte möjligt och då behöver vi agera utifrån det.

Hur agerar AIK och hur bedriver ni verksamheten närmaste tiden?

– Än så länge har vi ingen annan plan än att fortsätta träna.

Malmö FF:s vd Niclas Carlnén:

– Det har varit en pågående diskussion om kvartsfinalerna och det här är ett naturligt beslut utifrån hur det har sett ut i samhället i övrigt och vilka rekommendationer som kommit från myndigheterna.

Vad anser du om att matchen ställs in?

– Det här var vad vi ville. Det är vår absoluta uppfattning att detta är bästa beslutet. 

Om man ser krasst till det ekonomiska, vad betyder läget som är just nu för Malmö FF?

– Just nu handlar allting om vilka tidsperspektiv man väljer. Den här cupkvartsfinalen hade vi inte med i budgeten. Men det är klart att det här på sikt får konsekvenser även för Malmö FF.

– Sedan är ur ett större perspektiv ett självklart val att göra.