Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åklagaren yrkar på två års fängelse för Etuhu

Foto: ALEX LJUNGDAHL
Dickson Etuhu anländer till rättegången.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dickson Etuhu i Stockholms tingsrätt.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Dickson Etuhu.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Dickson Etuhu.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL-AOP / /ALL OVER PRESS
Foto: DENNIS YLIKANGAS / BILDBYRÅN
1 / 7

Rättegången mot den före detta AIK-spelaren Dickson Etuhu har inletts. 

Tillsammans med ytterligare en före detta elitspelare, en 37-årig man, är han misstänkt för grovt mutbrott. Åklagaren yrkar på två års fängelse för båda misstänkta. 

– Alla tror att jag är skyldig till något jag inte har gjort. Man har förstört mitt liv, säger en känslosam Etuhu i rätten.
På plats i rättsalen finns även AIK:s målvakt Kenny Stamatopoulos, som slog larm om misstänkt matchfixning i samband med den allsvenska matchen mot IFK Göteborg i fjol. 

Det var på morgonen den 18:e maj förra året som beskedet kom att den allsvenska matchen mellan IFK Göteborg och AIK sköts upp. Anledningen var att en spelare i AIK, Kenny Stamatopolous som senare skulle träda fram med sitt namn, utsatts för ett mutförsök och larmat klubben om detta.

En polisutredning startades och i dag hålls huvudförhandlingarna i Stockholms Tingsrätt, där Dickson Etuhu och en 37-årig före detta elitspelare står åtalade för grovt mutbrott. 

Under dagen kommer de båda misstänkta männen att vittna, liksom bland annat Kenny Stamatopolous och AIK-tränaren Rikard Norling. 

Nekar till brott

Såväl Dickson Etuhu som den 37-åriga mannen nekar till brott. Och förra veckan valde Etuhu att träda fram med sitt namn i Dagens Nyheter

– Jag respekterar allas åsikt, men fakta kvarstår: det här hände aldrig. Det är skitsnack. Absolut skitsnack. Absolut, absolut skitsnack. Det är otroligt att ett vanligt samtal med en kompis kan leda till något sådant här och det gör mig så arg, säger Dickson Etuhu i intervjun med DN.

36-årige Dickson Etuhu kom själv till AIK som spelare inför säsongen 2015. Han har tidigare spelat för bland andra Manchester City, Sunderland, Fulham och Blackburn Rovers samt gjort 20 landskamper för Nigeria. Han lämnade AIK efter säsongen 2016 och har sedan dess gjort ett par framträdanden för division 5-klubben IFK Rössjöholm.

Klubben polisanmälde

Enligt det 473 sidor långa förundersökningsprotokollet mötte Dickson Etuhu och den andre misstänkte mannen upp Kenny Stamatopolous på en restaurang i närheten av AIK:s träningsanläggning vid Karlberg i Stockholm den 16:e maj 2017. AIK:s förstemålvakt Oscar Linnér hade ådragit sig en avstängning, vilket gjorde det ytterst sannolikt att Stamatopolous, som var andremålvakt, skulle starta matchen. Stamatopolous upplevde då att de två männen erbjöd honom en muta för att påverka resultatet i matchen och rapporterade vad han upplevt till AIK och tränaren Rikard Norling. Klubben valde i sin tur att göra en polisanmälan, och i september förra året valde kammaråklagare Johan Lindmark att väcka åtal mot de båda männen. Etuhu och den andre mannen som står åtalad har å sin sida nekat till brott. 

Etuhus tårar i rätten

Under sitt vittnesmål grät Etuhu öppet i rätten. 

 – Alla tror att jag är skyldig till något jag inte har gjort. Man har förstört mitt liv, säger Etuhu.

– Den här situationen... jag försöker vara så cool jag kan. Det här har förstört mitt liv.

– I 20 år av mitt liv... och sitta här på det här sättet. Det värsta med det här är att inte har fått berätta min version. Jag har barn. Mitt namn är förstört. Mina barn vill spela fotboll, de spelar för Manchester City och Everton. De har mitt namn på sin rygg. Ingen har gett mig en chans här. Polisen har inte träffat mig på två månader.

Stamatopolous var till en början anonym när fallet rapporterades, men valde under hösten 2017 att träda fram i SportExpressen

Klockan nio på torsdagsförmiddagen inleddes huvudförhandlingen i Stockholms tingsrätt. Åklagaren yrkar på två års fängelse för både Etuhu och 37-åringen.