Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Det är klart att jag mådde väldigt dåligt”

Haris Radetinac. Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
Arnor Traustason fick bäras ut på bår efter tacklingen. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Haris Radetinac anmäldes efter stämplingen på Arnor Traustason mot Malmö FF.

Nu står det klart att disciplinnämnden avvisar anmälan.

– Huvuddomaren har sett och gjort en bedömning av händelsen och inte ingripit, säger ordföranden Kerstin Elserth.

– Jag är bara glad att han (Traustason) inte blev så allvarligt skadad, säger Radetinac.

Det var 39 minuter in i mötet mellan Djurgården och Malmö FF i söndags som Haris Radetinac gick in i duell med gästernas Arnor Traustason.

Radetinac träffade Traustason med dobbarna på dennes fot, så att han skadade ledbanden. 

MFF-tränaren Uwe Rösler var rejält besviken över att hans lag inte ens tilldelades frispark, och efter matchen valde Malmö FF att anmäla händelsen till disciplinnämnden.

– Det var en ful tackling, en ful tackling. En karriärshotande tackling, sa Rösler efter matchen.

– Det ska vara rött på Radetinac, sa Markus Rosenberg.

Nu har dom fallit: Haris Radetinac frias.

”Disciplinnämnden konstaterar att huvuddomaren har sett händelsen och att han gjort bedömningen att det inte fanns anledning att ingripa. Även om domaren har missat träffen på Malmö-spelarens ben/fot innebär det att en prövning av situationen är gjord av domaren under matchen och att den prövningen inte har lett till bestraffning. Nämnden är därför förhindrad att pröva anmälan utan anmälan ska avvisas”, lyder domen.

Disciplinnämnden straffar inte Haris Radetinac

Domaren Kristoffer Karlsson har för disciplinnämnden uppgett att han såg händelsen och medger att han missat träffen på Traustasons fot. Men eftersom situationen har fått en bedömning på planen, så frias Radetinac, menar disciplinnämnden.

”Huvuddomaren Kristoffer Karlsson har yttrat sig och av yttrandet framgår att han såg händelsen. Han har vidare uppgett att han inte uppfattade att Haris Radetinacs vänstra fot träffade Malmö- spelaren. Hans fokus var på bollen och därmed på Haris Radetinacs högra fot, varför han där och då inte såg någon ojusthet utan bedömde att Haris Radetinac vann bollen med sin högra fot. Han har uppenbarligen missat träffen på Malmö-spelarens underben/fot som skedde tiondelen innan Haris Radetinac tog bollen med sin högra fot”, skriver disciplinnämnden.

Disciplinnämnden ordförande Kerstin Elserth:

– Det finns inte så mycket att säga utöver det som står i beslutet. Huvuddomaren har sett och gjort en bedömning av händelsen och inte ingripit. Och då är Disciplinnämnden förhindrad att pröva en anmälan av samma händelse, säger Elserth.

Malmö FF kan överklaga beslutet till Riksidrottsnämnden och en eventuell överklagan ska ha inkommit till RIN senast den 1 augusti 2019.

Radetinac: ”Lättad över att han inte är skadad”

Haris Radetinac om beslutet:

– Jag var bara glad att han (Traustason) inte blev så allvarligt skadad och att han inte behöver opereras. Det är en lättnad. Sen kan inte jag påverka disciplinnämndens beslut. Det spelar ingen roll om jag hade fått en avstängning. För mig var det viktigaste att killen inte blev skadad, säger han. 

Tonläget har varit ganska hårt efter händelsen – hur har de senaste dagarna varit för dig?

– Det är något som jag inte kan påverka. Varför ska jag lägga energi på vad folk tycker och tänker om mig? Alla har sina egna åsikter och man kan inte påverka det. Sen är det klart att jag mådde dåligt på kvällen efter att det hände, när de sa att det kunde vara ett benbrott. Jag har själv haft flera allvarliga skador. Så blev jag lättad av att höra att han inte blev allvarligt skadad.

Malmö FF överklagar inte beslutet

Malmö FF befinner sig på Nordirland för att ta sig an Ballymena United i Europa League-kvalets returmöte. 

Peter Åhlander, kommunikationsansvarig i klubben, låter meddela att Malmö FF inte kommer att överklaga beslutet. 

– Vi accepterar Disciplinnämndens beslut och kommer inte att överklaga det, säger Peter Åhlander.