Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

ÖFK:s besked efter åtalet mot Kindberg

Foto: BILDBYRÅN
Foto: ROBERT HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Östersunds FK-bossen Daniel Kindberg åtalas för grovt bokföringsbrott. 

Det bekräftar nu åklagare Niklas Jeppsson.

– Jag tycker att jag har bevisningen som krävs, säger Jeppsson.  

– Han förutsätter att han blir frikänd i en rättegång, säger Kindbergs advokat Olle Kullinger. 

Det var den 17 april i år som Ekobrottsmyndigheten  genomförde en razzia mot Östersundshem och Östersunds Fotbollsklubb. Ordförande Daniel Kindbergs dator beslagtogs och han satt själv anhållen i två dagar. Han blev delgiven misstanke gällande grovt bedrägeri samt medhjälp till grovt bokföringsbrott. 

SportExpressen kunde rapportera att Skatteverket misstänkte att en nära affärspartner till Kindberg har fört över miljontals kronor i sponsring till Östersunds FK utan några motkrav. Affärspartnern i fråga blev också häktad i samband med razzian. 

Åtal i Östersundshärvan

Nu har åklagare Niklas Jeppsson valt att väcka åtal mot både Kindberg och affärspartnern. Även en tredje man, en 50-årig man från Bräcke, åtalas.

– Det stämmer. Jag har egentligen inte så mycket att tillägga. Jag tycker att jag har bevisningen som krävs för att få fällande domar, säger Jeppsson. 

Kindberg åtalas på fyra punkter: grov trolöshet mot huvudman i två fall, medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott, medhjälp till grovt bokföringsbrott i fyra fall. 

Besked om Kindberg

Kindberg fick under härvan avgå som vd för fastighetsbolaget Östersundshem. De utförde en internutredning och meddelade att bolaget blivit överfakturerat på 10,7 miljoner kronor. Pengarna ska därefter ha hamnat i ett bolag som ägs av Östersunds FK. 

"Enligt åtalet har de misstänkta mellan åren 2013-2017 tillsammans genom att utställa och godkänna osanna fakturor fått målsägandena, Peab Anläggning AB, Östersundshem Exploatering AB och Fältjägaren 7 AB, att betala mångmiljonbelopp till en av de misstänktas bolag i Sollefteå", skriver Ekobrottsmyndigheten i ett uttalande. 

"Driftaren AB, som är ägs av Östersunds fotbollsklubb, har under 2013 skickat fakturor till Sollefteåföretaget avseende i huvudsak utförda entreprenadarbeten. Åtalet i denna del avser att fakturorna mellan Driftaren AB och Sollefteåföretaget är osanna och har omfattat arbete som inte utförts."

”Ingen har lidit skada”

Kindberg har hela tiden hävdat sin oskuld. Den inställningen håller han fast vid, meddelar hans advokat Olle Kullinger. 

– Det här åtalet bygger på att ett antal fakturor ställs ut men att det inte utförts något arbete. När vi har fått ta del av förundersökningen har vi noterat att det i stor omfattning saknas en utredning som skulle utvisa att det inte utförts något arbete. Vi i försvaret har visat vad vi menar är bevis på att arbete har utförts, säger Kullinger. 

– Daniel Kindbergs inställning är att fakturorna svarar mot utfört arbete. Det är han övertygad om att det kommer att framgå i prövningen i tingsrätten. Han förutsätter att han blir frikänd i en rättegång.

– Samtliga påståenden förutsätter att ett antal företag skulle ha lidit skada på grund av de här fakturorna. Det är Daniel Kindbergs inställning att alla de här projekten har varit lönsamma för alla inblandade. Ingen har lidit någon skada. 

Åklagaren yrkar också på att Kindberg och hans affärspartner ska beläggas näringsförbud i sju år.

Kindberg har själv lämnat en kort kommentar via Östersunds FK:s hemsida. 

– Jag förutsätter att jag kommer att bli frikänd och vädjar till media om att ni ska visa samma respektfullhet som ni hittills gjort till mina nära och kära. I övrigt har jag inga kommentarer, säger Kindberg. 

Fortsätter jobba i ÖFK

ÖFK:s medieansvarige Niclas Lidström meddelar att Kindbergs position i klubben förblir densamma som före åtalet. 

– Det här förändrar egentligen ingenting, säger han till Fotbollskanalen. 

– Daniel Kindberg kommer att fortsätta att jobba med viss spelarrekrytering och andra saker i föreningen. Det blir ingen förändring där heller. Sedan får vi se vad som händer efter att en rättegång startar.