Han väljer att anmäla Uppdrag granskning

Daniel Kindberg
Foto: BILDBYRÅN
Foto: SVT
Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN

Daniel Kindberg och Östersunds FK anklagades för ekonomisk brottslighet i SVT-programmet Uppdrag granskning. 

Nu har Kindberg valt att anmäla avsnittet till Granskningsnämnden. 

– Uppdrag granskning har genom sin rapportering skadat både mig och Östersunds FK. Med sin tendentiösa rapportering, där centrala fakta uteslutits, målas en felaktig och förljugen bild upp av såväl Östersunds FK som av mig, säger Kindberg i ett pressmeddelande. 

– Vi anser att vi har belagt allt som vi pratar om, säger Hans Peterson Hammer, huvudredaktör för Uppdrag granskning. 

Det är i en fyra avsnitt lång serie som SVT:s Uppdrag granskning har granskat Östersunds FK:s tidigare ordförande Daniel Kindbergs ekonomiska förehavanden.

En anklagelse som förs fram i programmet är att Östersund kan ha räddat elitlicensen via så kallade luftaffärer med saltade fakturor.

Kindberg står sedan tidigare åtalad för fyra punkter av ekonomisk brottslighet efter en razzia från Ekobrottsmyndigheten. Rättegången inleds i april.

Daniel Kindberg anmäler Uppdrag granskning

Nu har Kindberg meddelat att han kommer att anmäla Uppdrag granskning till Granskningsnämnden. 

– Uppdrag granskning har genom sin rapportering skadat både mig och Östersunds FK. Med sin tendentiösa rapportering, där centrala fakta uteslutits, målas en felaktig och förljugen bild upp av såväl Östersunds FK som av mig. Uppdrag granskning driver tesen att det som skulle ligga bakom våra framgångar är att vi ägnat oss åt ekonomisk doping, åt ekonomiska tveksamheter och åt kreativ bokföring i syfte att försköna klubbens ekonomi. Det är helt fel. Det är vår fotbollsfilosofi och vår förmåga att utveckla och sälja spelare som skapat Östersunds FK:s framgångar, säger Kindberg i ett uttalande. 

”De saknar kunskap”

I ett pressmeddelande med Kindberg som avsändare pekar han ut tre punkter där han menar att UG har felat:

Felaktigheter kring påstådd uppskrivning av restaurang och försäljning

Felaktigt påstående att Östersunds FK räddar elitlicens med Peabs pengar

Uppdrag granskning refererar till en felaktig värdering i ”markaffären”

– Uppdrag gransknings program visar att de inte kan klarar av att läsa avtal, förstå en resultat- och balansräkning samt saknar grundläggande kunskap om hur en förhandling i en fastighetsaffär går till, säger Kindberg. 

UG:s svar

Men Hans Peterson Hammer, huvudredaktör för Uppdrag granskning, menar att Kindbergs anklagelser är helt grundlösa. 

– Vi anser att vi har belagt allt som vi pratar om. Vi ser inte i någon punkt att det inte finns grund för det vi berättar. Vi har erbjudit Kindberg att vara med i programmet. Inför publiceringen har vi följt våra rutiner och visat uppgifterna vi kommer att lägga fram. Han har haft synpunkter och vi ser inte att han har haft stöd för dessa, säger Hammer. 

I UG-programmet hävdas att Kindberg tog hjälp av luftfakturor från byggföretaget Peab för att rädda ÖFK:s ekonomi. Kindberg hävdar i gensvar att ÖFK hade stabila finanser – bland annat på grund av försäljningen av stjärnan Modou Barrow. 

Har läst interna mejl

Men Peterson Hammer tror inte på Kindbergs beskrivning av läget. 

– Varför skulle man uttrycka sig som man gör i mejlkonversationer mellan Kindberg och föreningens övriga ledning om den ekonomiska krisen fram till 31 augusti, om man har så god ekonomi? Det spelar ingen roll hur mycket pengar man tjänar, om man förbrukar dem, säger han.