Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Beskedet: Publiken välkomnas tillbaka

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Två års idrottsmörker är över.

Från och med 29 september får vi se fullsatta arenor i Sverige igen.

– Det är nästan tårar i ögonen nu, säger Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist.

– Det är fantastiskt så klart, säger landslagsstjärnan Viktor Claesson. 

Det har gått nästan två år sen vi senast såg en fullsatt allsvensk fotbollsarena. Snart är det verklighet igen.

Under tisdagen kom beskedet från socialminister Lena Hallengren:

– Från och med 29 september tas deltagartaket på allmänna sammankomster bort.

Vad det innebär i praktiken? Att myndigheter inte längre sätter spelreglerna för svensk idrott och att det nu är upp till idrotten hur man ska arrangera säkra evenemang.

Och att vi återigen får se fullsatta arenor.

Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist tog emot beskedet med glädje. Och en stor portion lättnad.

– Det är nästan tårar i ögonen, om jag ska vara ärlig. Det har varit en fruktansvärd press på oss och många andra i samhället. Det är omtumlande. Nu tar vi ett stort steg mot en normalisering och det är väldigt skönt, säger han.

– Jag är väldigt, väldigt lättad.

Publiken återvänder till arenorna

Vad händer nu?

– Nu ska vi sitta tillsammans och utreda, utifrån varje givet läge, vad vi tycker är rimligt. Det är upp till oss och arrangören (klubbarna) att hitta lösningar. Det vill jag understryka, det här betyder inte att vi slutar se på nya lösningar, arbetet fortsätter och vi har tidigare tagit fram gemensamma protokoll för hur man ska kunna arbeta fram säkra arrangemang. 

Kan det bli aktuellt med vaccinpass?

– Jag hoppas att det inte blir aktuellt. Jag hoppas att folk själva tänker till: ”Är det värt att gå på fotboll med fullsatt läktare om jag inte är vaccinerad?”, säger Enquist.

Även innebandyn jublar.

– Det är fantastiskt, jättehärligt. Ett kvitto på att vi har jobbat hårt och haft rätt taktik, säger SSL:s vd Jörgen Lindgren.

Tycker du att det är rätt att släppa på alla publikrestriktioner?

– Det är andra som ska göra den bedömningen, men alla har ju jobbat för det och hoppats på att det ska släppa. Det här är ett fantastiskt besked för alla inblandade. 

För innebandyns SSL, som sänds direkt i SportExpressen Play, innebär det att det kan bli fulla hus från omgång tre.

– Det är det datumet man förbereder sig för just nu, men vi ska gå igenom med klubbarna hur det ser ut fram till det datumet, säger Jörgen Lindgren.

Landslagen: ”Fantastiskt”

Damlandslagets chef Marika Domanski Lyfors är även hon glad över tisdagens besked. 

– Det är fantastiskt. Man kan inte få ett bättre besked än att människor nu kommer kunna se idrott live igen. Det betyder så klart även mycket för de aktiva, säger hon. 

Herrlandslagets yttermittfältare Viktor Claesson förbereder sig inför den viktiga VM-kvalmatchen mot Grekland. Han fick beskedet under landslagssamlingen i den grekiska huvudstaden. 

– ag såg det precis här innan, det är fantastiskt så klart. Det är det man har längtat efter, att få spela inför fullsatta läktare igen. Det är fantastiskt för oss fotbollsspelare sen kan jag inte uttala mig om huruvida det är rätt eller inte, säger Viktor Claesson.  

Han får medhåll av Mattias Svanberg. Den 22-årige mittfältaren menar att fullsatta läktare ger mycket energi till spelarna på planen.

 – Man kände det nu på Friends senast när vi spelat de matcherna i Nations League och tidigare matcher när det inte är en människa på plats gör det stor skillnad att man kommer in till uppvärmningen och sjunger nationalspången tillsammans, säger han. 

Att spela inför en stor publik på bortaplan kan även det påverka ett lag positivt, menar Svanberg.

– Då vill man motbevisa stället och tysta de som håller på sitt land. Det är en del av charmen med fotbollen att kunna spela för sina fans.