Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vår prognos påverkas till det sämre av detta”

RF: ”Det här händer nu”
Jesper Jansson, Hammarby.Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN
Joel Sandborg, Helsingborg.Foto: BILDBYRÅN
IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Niclas Carlnén, Malmö FF.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Bosse Andersson.Foto: STEFAN JERREVÅNG / TT NYHETSBYRÅN

Beskedet har kommit.

Allsvenskan ges klartecken att starta den 14:e juni – och klubbarna jublar.

– Det är jäkligt skönt att få ett datum, säger Hammarbys sportchef Jesper Jansson.

– Men det tråkiga är att det inte kan spelas med publik, säger Djurgårdens dito Bosse Andersson.

Den svenska elitfotbollen har länge stått och väntat på klartecken från svenska myndigheter.

Under torsdagskvällen kunde SportExpressen avslöja att man under fredagen skulle ge klartecken för allsvenskan, superettan och damallsvenskan och nu är det hela bekräftat. Föreningen Svensk elitfotboll, Sef, meddelar på sin hemsida att allsvenskan har premiär den 14:e juni.

Dock utan publik.

– Det ligger långt framåt. Jag räknar med att begränsningen på 50 personer gäller över sommaren, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Tufft ekonomiskt för klubbarna

Under våren har i stort sett samtliga allsvenska klubbar korttidspermitterat spelare och ledare och SportExpressen har vid flera tillfällen rapporterat om de ekonomiska smällar som coronaviruset åsamkat klubbarna.

Nyligen meddelade Hammarby att samtliga spelare, ledare och anställda går ner 10-20 procent i lön.

– I bästa utfallet räknar vi med ett intäktsbortfall på ca 15 miljoner och i värsta fall med ett bortfall på 65–70 miljoner kronor för 2020, sa vd Henrik Kindlund till klubbens hemsida.

De svenska elitklubbarna jublar över beslutet.

– Det är jäkligt skönt att få ett datum liksom, det är väl mest det att få något att förhålla sig till. Framför allt för killarna, säger Hammarbys sportchef Jesper Jansson.

Hammarby: ”Det blir ett tajt program”

Vad betyder det här ekonomiskt för er del?

– Vi i Hammarby har varit är förberedda på att det ska vara utan publik och att det är där vårt tapp ligger. Vi har jobbat utifrån flera scenarier och ett av dem har varit det här scenariot. Största oron har väl varit tv-avtal men nu kommer det i gång och det är bra.

Har ni fått något preliminärt spelschema?

– Nej, man har bara hört rykten som cirkulerat. Det blir ett tajt spelprogram så här gäller det att man gör det så rättvist som möjligt.

Malmö FF:s vd Niclas Carlnén är även han lättad över att man har fått klartecken att dra i gång allsvenskan.

– Ett riktigt bra bra besked utifrån den rådande situationen. Det är av flera anledningar viktigt att vi kan spela klart allsvenskan innan året är slut. Det vi tyvärr inte får är publik på matcherna och vi är väl medvetna om vilken påverkan det har, men vi ser inte att det finns något annat alternativ, säger han till klubbens hemsida.

Bosse Andersson: ”Väntar på spelprogram”

Max Markusson är klubbdirektör i IFK Göteborg. Han tog emot beskedet med glädje.

– Givetvis positivt och helt avgörande för elitfotbollens överlevnad. Nu är det mycket jobb kvar att göra men vi har ett möte med Sef i eftermiddag så ser vi hur vi tar avstamp mot framtiden, säger han.

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson:

– Nu har vi ett datum att jobba för. Det känns skönt. Det tråkiga är att det inte kan spelas med publik och det lär dröja som man har fattat det. Vi har en grupp som kommer att sätta oss ner och ser hur vi kan genomföra en match, säger han och fortsätter:

– Nu väntar vi på spelprogram och andra förutsättningar. Nu går det inte att genomföra några träningsmatcher innan den 14 juni så det kanske kan ändra förutsättningarna när allsvenskan ska börja. Sedan får vi se vad som sägs nu.

Ni är inte kvar i Svenska cupen, men vad tror du om att den ska spelas?

– Som jag ser det är det en omöjlighet för den att dra i gång innan den 14 juni med de restriktioner som nu finns. Men vi är inte kvar i cupen så det är inget jag tänker på direkt.

Helsingborg vill se statligt ekonomiskt stöd

Joel Sandborg, klubbchef i Helsingborgs IF, medger att det har varit en tuff vår.

– Det känns som en enorm lättnad att vissa delar av verksamhetens hjul börjar rulla igen. Det har varit otroligt påfrestande att gå i den här väntan, säger han.

Vad innebär det här beskedet för era ekonomiska förutsättningar och beräkningar?

– Att serien går i gång ändrar egentligen ingenting för det är det här vi har gått och väntat på. Vår prognos påverkas, till det sämre, mest av att det går i gång utan publik men det var vi också ganska inställda på. Nu jobbar vi med stora penseldrag för att hitta lösningar på ekonomin.

Ser du en risk att det finns allsvenska klubbar som tvingas lägga ner sin verksamhet?

– Jag hoppas verkligen inte det. Jag tror inte att man kommer tillåta det. Det hade blivit en så konstig och stor förändring. Klubbarna har inte satt sig i den här situationen själva. I fjol vände vi ekonomin, gick plus och hade en väldigt positiv trend. Det här är något som man inte kan skydda sig mot eller förutspå, då hoppas jag att man från centralt håll, nationellt, går ut och ser till alla elitföreningar, och beroende på hur de är drabbade ger extra stöd. Jag tror man måste göra en sådan action för klubbarna, säger han och utvecklar:

– Jag tänker egentligen från staten, att man tittar på de här stöden som kommit till idrotten. Man måste särskilja eliten från amatörerna. Vi sitter med helt andra volymer i vår affär än vad en breddklubb gör. Vi har en helt annan risk och möjlighet i vår affär kontra en klubb i division tre. Vi vill vara den klubben som alla ser upp till, vi vill att alla i Helsingborg ska vilja springa in på Olympia och spela för HIF. Jag tror inte att någon annan klubb skulle tycka det var orättvist om elitklubbarna, som får den här nedsänkningen och tappar publik, skulle få ett stöd. Samtidigt tycker jag att man också måste titta på stöd till alla som drabbas, de mindre klubbarna som tappar cuper och andra intäkter.

”Vissa klubbar var nära konkurs”

Beslutet kan rädda klubbarnas ekonomi