Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jordan Larssons passning inför derbyt mot Djurgården

Jordan Larsson.
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES/MAGNUS LILJEGREN MAGNUS LILJEGREN
AIK-spelarna jublar efter 1-0 segern mot Djurgården i oktober 2021.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sead Haksabanovic.
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN

AIK är tillbaka på vinnarspåret igen efter segern mot Varberg.

På söndag väntar ett laddat derby mot Djurgården.

– Jag har hört om vår derbystatistik, säger Jordan Larsson.

AIK är tillbaka på vinnarspåret igen efter seger hemma mot Varbergs Bois. Matchens enda mål kom från Sebastian Larsson som förvaltade en straff i den första halvleken.

Vinsten innebär att AIK spelat ihop sex poäng inför söndagens Stockholmsderby mot Djurgården, som blir säsongens första.

– Kul med ett derby så tidigt. Vi möter ett bra Djurgården, de har börjat bra och vi möter ett bra fotbollslag. Det var viktigt för oss att få tillbaka självförtroendet. Det var tufft efter Malmö. En storklubb som AIK har höga krav men vi har en otrolig support, i söndags (mot MFF) var den makalös, och ingen klubb i Sverige kan visa upp den, säger Bartosz Grzelak.

”Vet att det är vår hemmaplan”

AIK-tränaren fortsätter:

– Den supporten vi hade mot Varberg var hundraprocentig. Det är krav och högt tonläge när vi inte vinner, men vi får mycket support, vi spelare och ledare och det är en ynnest att känna det även när vi får lite motvind. Vi ska försöka bjuda på medvind framöver.

Alexander Milosevic trivs med att spela derbyn på hemmaplan.

– Jag har ingen speciell bild av Djurgården, de har varit i toppen senaste åren, och är ett bra lag. Men det är vår hemmaplan och det vet Djurgården om när de kommer hit.

Tycker du att det är ett lag med mer spets jämfört med i fjol?

– De har väl blivit av med Chilufya som är riktigt bra och för deras spelsätt. Jag vet inte om de har blivit sämre eller bättre.

Edvardsen och Haksabanovic är tunga förstärkningar. Har du respekt för den offensiven?

– Jag vet inte om jag ska gå runt och ha respekt för spelare jag möter. På planen finns inte den respekten som man har mot människor i vanliga fall, på planen är det en annan femma.

Gör sitt första derby

En spelare som gör sitt allra första derby i AIK-tröjan är Jordan Larsson. Anfallaren är alltjämt mållös efter tre matcher i klubben men hoppas kunna spräcka nollan i helgen.

– Min högstanivå är högre än vad jag presterar nu men det finns mer att hämta. Jag närmar mig fysiskt, det handlar om att göra första målet, sedan brukar det lossna, säger han.

På frågan om han hört om AIK:s starka derbyfacit mot Djurgården, svarar han.

– Jag har hört om vår derbystatistik men det gäller att inte förlita sig på det.

AIK-stjärnan tillägger:

– Det är mitt första Stockholmsderby. Jag tror det kommer bli stora scener (från fansen), det blir en bra fajt, och så ska vi göra allt för segern.

Vad har du för bild av DIF?

– Ett bra lag, ett starkt lag med många duktiga spelare som till exempel Sead Haksabanovic. Det är ett starkt lag men vi är också starka och ska göra allt för tre poäng. 

Vem kommer göra bäst ifrån sig av dig och Sead?

– (skratt) Det får vi se. Jag vill ju säga mig själv, men jag vill samtidigt inte säga för mycket. Jag vill inte äga mig själv.