Jonson räddade Djurgården i kvalet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Joel Marklund

Mattias Jonson räddade kvar Djurgården i allsvenskan. 

Med bara tre minuter kvar av den andra förlängningskvarten nickade han in 3-0.   

- Just nu känner jag mer lättnad än glädje. Glädjen kommer komma under kvällen. När slutsignalen går är man lättad och nöjd med det här, säger Jonson till FotbollsExpressen.se.  

Djurgårdens veteran Mattias Jonson har haft en skadetyngd säsong och har spelat sparsamt. Men i slutet lossnade det och han var en mycket viktig del i att Djurgården avslutade allsvenskan starkt och fixade en kvalplats. Men i den första kvalmatchen, som Djurgården förlorade med 2-0, mot Assyriska spelade inte Jonson. Anledning: tränaren Andrée Jeglertz ville vila honom på grund av en vadskada, som han dragits med en tid. 

"Vilja och styrka"

 Men i returmötet på Stockholm Stadion fanns Jonson med från start på topp tillsammans med Mikael Dahlberg. Och det visade sig vara ett lyckodrag. I den 116:e matchminuten - med bara tre minuter kvar av den andra förlängningskvarten - räddade han kvar Djurgården i allsvenskan. På en hörna nådde Jonson högst och nickade in det avgörande 3-0-målet.

 - Att han får avgöra. Jonson har slitit väldigt mycket men alltid bitit ihop och kommit tillbaka, säger Andrée Jeglertz till FotbollsExpressen.se. 

 Även Djurgårdens lagkapten Markus Johannesson hyllar Jonson: 

 - Helt rätt person som får avgöra. En stor spelare och en stor människa, säger dif-kaptenen Marcus Johannesson till FotbollsExpressen.se. 

 Jonson: 

 - Just nu känner jag mer lättnad än glädje. Glädjen kommer komma under kvällen. När slutsignalen går är man lättad och nöjd med det här. 

Hur ser du på framtiden?

 - Vi får se vad som händer. Som jag har sagt tidigare, för mig har det inte varit en stor fråga var vi spelar. Det är inte avgörande om vi spelar i Allsvenskan eller superettan.

Känner du dig klar med fotbollen? 

 - Nej, jag har ju haft mycket skador och så... Jag vet inte vart föreningen står i det här. Men jag får fundera och de får fundera. 

Men du är sugen?

 - Jag är jättesugen så klart. Vi får se var vi hamnar. Motivationsmässigt kommer jag alltid vela spela fotboll. Men jag vill inte ha en säsong till där jag spelar åtta matcher, och det finns inga garantier.


Mål i andra halvleken

 Assyriska hade skapat sig en guldsits inför det andra mötet med Djurgården med en 2-0-ledning från den första kvalmatchen. Och det dröjde till i början av den andra halvleken innan Djurgården kunde kvittera.  I den 52:a matchminuten gav Jan Tauer Djurgården hopp när han sköt 1-0 efter en frispark. Bara minuter senare, efter en timmes spel, gjorde Youssef 2-0, vilket räckte till förlängning.

FAKTA

Kval till allsvenskan, andra matchen


Djurgården-Assyriska 3-0 e förl, 2–0 (0–0) vid full tid
1–0 Jan Tauer (52), 2–0 Christer Youssef (60), 3–0 Mattias Jonson (116).
Varningar, Djurgården: Jan Tauer, Hrvoje Milic, Mattias Jonson. Assyriska: Martin Lorentzson, Kristoffer Näfver, Petter Furuseth, Lamin Conateh.
Domare: Martin Ingvarsson, Hässleholm.
Publik: 10 458.
Djurgården (4–4–2): Pa Dembo Touray – Kebba Ceesay, Markus Johannesson, Toni Kuivasto (Peter Magnusson 91), Jan Tauer – Christer Youssef (Sebastian Rajalakso 75), Patrik Haginge, Prince Ikpe Ekong, Hrvoje Milic (Boyd Mwila 120) – Mikael Dahlberg, Mattias Jonson.
Assyriska (4–4–2): Oscar Berglund – Martin Lorentzson, Filip Bergman, Lamin Conateh, Fredrik Samuelsson – Petter Furuseth, Dennis Östlundh, Andi Toompuu, Kristoffer Näfver (Nahir Besara 69) – Göran Marklund (Mattias Genc 98), Eddie Moussa (Xhevdet Llumnica 11).
Djurgården till allsvenskan med sammanlagt 3–2.