Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jonas Knudsen redo att ta tillbaka startplatsen

25 raka starter – sedan var olyckan framme.

Nu är Jonas Knudsen tillbaka och ska återta sin startplats.

– Om du inte kan hantera konkurrensen i den här tröjan, ja då ska du inte vara här, säger han.

Jonas Knudsen är nog den i Malmö med det bredaste leende under tisdagen. Milos Milojevic har precis berättat att vänsterbacken är tillgänglig och redo för att tas ut i en matchtrupp igen.

Drygt nio månader efter han ådrog sig en knäskada.

– Nu är jag klar och nu kör vi på. Det är det som jag har väntat på när jag har jobbat hårt i nio månader, säger han.

Jonas Knudsens sug för fotboll är större än någonsin.
Foto: JENS CHRISTIAN
Den 17 juli skadade han knäet mot Degerfors.
Foto: JENS CHRISTIAN

29-åringen kom till Malmö FF sommaren 2019. Året efter hade han konkurrerat ut Behrang Safari på vänsterbacken och innan skadan kom, sommaren 2021, hade han 25 raka starter. 

Men när han skadade sig stod laget utan en vänsterback och Martin Olsson värvades in förra sommaren för att täcka hålet. 

Siktar på att bli en startman igen

När Knudsen nu gör comeback är konkurrenssituationen en helt annan än innan skada. Men det stör honom inte det minsta.

– Jag tycker att konkurrens är bra och viktigt, det ska vi komma ihåg. För varje spelare är det bra med konkurrens och det gör oss bättre, vid de flesta tillfällen. Om du inte kan hantera konkurrensen i den här tröjan, ja då ska du inte vara här. Innan spelade jag varje match, nu ska jag in och visa att jag ska spela varje match igen, säger han och fortsätter:

– Vi ska vinna mästerskapet, vi ska vinna cupen och vi ska ut i Europa. Om vi ska lyckas med allt det så behöver vi fler spelare. Det gäller bara att bevisa att jag är den som ska spela.

Att konkurrensen hårdnat när han ägnat sig åt rehab är inget som dansken lagt större fokus på.

– Jag har bara velat komma tillbaka i bästa möjliga form och visa att jag är tillbaka på den nivån jag var. Jag tycker att Martin gjort det riktigt bra den period han varit här. Nu är vi redo för att tävla, men vi känner varandra och vet förutsättningarna. Det ska nog bli bra.

Redo för spel efter bakslag 

Trots en lång frånvaro känns formen bra. Det som främst saknas nu är matchtempo i kroppen.

– De små ändringarna som sker i matchtempo, vad händer här? När ska du ta löpningen där? Det kan du inte träna på samma sätt. Det kommer jag sakna. Men det är därför jag alltid haft tankegången i min karriär att alltid spela så mycket.

För en vecka sedan var tanken att han skulle göra sin comeback i U21-matchen mot Landskrona, men ett bakslag i rehabiliteringen satte stopp för det. 

– Det är så klart inte kul, men nu har man varit borta så länge. Det har som tur var gott över och det känns bra. Det är riktigt positivt.

Knudsen med ett leende under tisdagens träning.
Foto: JENS CHRISTIAN
29-åringen kan göra comeback mot AIK.
Foto: JENS CHRISTIAN

I stället kan det bli en comeback i toppmatchen mot AIK. Väskan är packad, men när vi pratar vet han fortfarande inte om han finns med på planet mot Stockholm som ska lämna Malmö några timmar senare. Men innan laget lämnar Eleda Stadion vittnar kläderna om att han fått ett positivt besked av Milojevic.

– Någon ska vara den första (matchen). Om det kommer mot AIK eller på måndag, den första gången kommer vara lite speciell. Det är det där mentala i fotbollen, precis som om du ska spela den första landskampen till exempel. Jag har varit i den situationen innan och känner mig ganska lugn med det.

Hur mycket längtar du efter att spela?

– Jag längtar väldigt mycket. Jag har saknat det väldigt mycket. Jag har fått ett sug för fotbollen. Det var inte så att jag inte hade ett sug innan, men i min karriär har jag inte varit skadad tidigare. Du får ett annat perspektiv på det hela och du får verkligen ett sug och en lust att gå ut och prestera. Det hoppas jag verkligen kommer synas på planen. 

Löftet: ”Vill fortsätta vara bra på det”

Det går absolut inte att ta miste på glädjen som finns hos honom och det verkar vara en positivitet som genomsyrat hela skadeperioden.

– Den mentala biten är viktig. Jag har lärt mig under karriären att det kommer motgångar på ett eller annat sätt. Men det är i motgångar du blir starkare och det gäller att ta med sig det positiva ur det. Det är lite så jag har försökt att göra i den här perioden. Nu är man här och det är det man längtat efter.

Vilken nivå han kommer hålla när han är tillbaka vet vi inte. Men en sak är säker. Långa inkast kommer det fortsätta att kastas.

– Ja, vi har tränat på det lite. Det är klart att det vill vi fortsätta vara på bra. Det har varit ett bra vapen för oss och något som vi använt mycket, säger Jonas Knudsen.

Tv: ”Ronaldo – titta vilket mittbacksämne”