Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

John Guidetti om drömmarna med AIK – svarar på kritiken

Guidetti: ”Kommer att bli kritiserad vad jag än gör – går inte att vinna”
John Guidetti drömmer stort med AIK.
Foto: Anel Avdic.
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

ALGARVE. John Guidetti är revanschsugen.

Det syns i hans ögon.

2022 blev inte som AIK:s stora stjärnvärvning tänkt sig och det finns mycket mer att ta av. 

Expressen satte sig ned med Guidetti i Portugal för att prata om drömmarna med AIK, att borsta av sig kritik och det nya familjelivet i Stockholm.

– Ingen människa har nånsin kommit fram och sagt saker till mitt ansikte, säger Guidetti i en stor intervju.


Fredag 19.50: Se AIK:s träningsmatch mot Bröndby med Expressen Premium Max. 

John Guidetti, 30, är inne på sin åttonde månad som AIK-spelare.

Jag tror ingen i Fotbollssverige säger emot om man krasst konstaterar att det så här långt har varit en händelserik tid. 

Låt oss ta några konkreta exempel. 

John Guidetti har redan nätat mot både Hammarby och Djurgården. Han har upplevt sin första storm i klubben när både en tränare och sportchef sparkats. Supportrar, experter och medier har kastat både ris och ros över honom. På många sätt är allt precis ”som vanligt” för en spelare av Guidettis epitet och kaliber. Han står oftast i rampljuset - på både gott och ont.

I dag klockar vi in på 1 februari. 

Guidetti genomgår för första gången en riktig försäsong med AIK. Laget har tillfälligt bytt ut snö, slask och grå himmel mot skinande sol, 16 grader och klarblå himmel med perfekta förutsättningar på Portugals sydkust där AIK håller till i drygt två veckor innan cupspelet.

Expressen träffar John Guidetti på AIK:s spelarhotell. 

Spelarna har precis avslutat ett förmiddagspass och resten av dagen är det träningsfritt. Ett perfekt tillfälle för laget att stärka banden och komma varandra närmare.

– Det är tacksamt att kunna komma bort lite från Sverige. Vi kan komma samman som grupp på ett annat sätt och får spendera tid med varandra, säger Guidetti och tillägger:

– Vi kan träna hårt också.

Foto: Anel Avdic.

Hur gör ni för att gruppen ska bli tajtare?

– Vi går ut och käkar tillsammans. Man spelar lite kort. Vi brukar spela det här spelet som kallas för maffia. Vi lär känna varandra på det sättet. Helt plötsligt har man mer tid med varandra och kan sitta och käka lunch med någon som man vanligtvis inte brukar sitta bredvid. Man kommer närmare på ett sätt. Bor man och lever tillsammans med någon så kommer man djupare in på samtalen också.

– Normalt sett kanske man inte hinner fråga varandra hur familjen mår. Man kommer till träningarna och kör, sedan äter man och åker hem. Nu kommer vi djupare in på varandra. När man känner människan på ett annat plan är man beredd att dö för människan på fotbollsplanen på ett annat sätt. Då slänger jag mig gärna framför bollen för lagkamraten står mig närmare.

Hur viktigt är det med lagsammanhållning?

– Jag skulle säga att vi vann U21-EM bara på vår lagsammanhållning. Visst, Håkan Ericson hade ett fantastiskt spelsätt, men det hade England, Frankrike och Tyskland också. Så lägger du till spelare på det som kostade x antal miljoner mer än vad vi gjorde. Men vi i Sverige hade känt varandra sedan vi var små. 

– Vi tyckte om att vara med varandra och vi var beredda att dö för varandra. Den gången räckte det till ett EM-guld. Man ska inte underskatta de bitarna. Fotboll är så mycket mer än bara kvalitet. Är det en mot en i tennis så vinner förmodligen den som är bäst. I fotboll är det elva mot elva, 25 mot 25 med ledarstaben mot ledarstaben. 

”Varit ett händelserikt år”

Med lite distans till förra säsongen. Hur ser du tillbaka på fjolåret med allsvenskan och ett tränarbyte?

– Det var ett händelserikt år. Om du kollar på allt så gick det upp och ned. Jag tycker ändå att vi självklart kunde gjort det bättre som lag. Vi schabblade bort det för många gånger när vi blev inbjudna flera gånger till toppstriden och vi tog inte chansen riktigt. 

Guidetti blickar ner mot marken och tystnar en stund innan han fortsätter.

– När det gäller min prestation så var det klart godkänt efter förutsättningarna. Jag har absolut mer att ge om jag får vara skadefri, säger anfallaren.

Sedan lyfter han ett exempel:

– Ta en sådan grej som att Henok Goitom som är en av våra största AIK-legender genom alla tider - kanske den största. Han gjorde ett mål på sin första säsong när han kom till klubben. Det handlar om att komma in i det. Sett till antalet chanser och hur många jag smällde in så var det godkänt. Men jag är hungrig för mer och kan bättre, helt klart.

Du berättade att du drogs med en hälskada. Hur mycket påverkade den?

– Det påverkade jättemycket. Allt ifrån att jag inte kunde ha en hel träningsvecka till att det gjorde ont att springa. För varje steg jag tog kändes det som att någon tryckte in en kniv rakt i hälsenan.

Ändå fick du kritik på olika sätt. Hur var det?

– Hade jag sagt att ett plus ett blir två så hade folk kritiserat mig och sagt att jag har fel. Det spelar ingen roll vad jag säger, jag blir ändå kritiserad för vad jag gör. Går jag vänster borde jag gått till höger. Går jag höger borde jag ha gått till vänster.

– Går jag höger och vänster borde jag ha gått rakt fram. Det går inte att vinna tyvärr. Och det är bara att acceptera att folk kommer ha åsikter. Så länge dom pratar om en ska man vara glad för man kommer säkert att sakna det sen när ingen bryr sig om en längre.

Guidetti hittar in med ett leende samtidigt som han kisar med ögonen i solljuset.

– Jag försöker ta det med en klackspark. Ingen människa har nånsin kommit fram och sagt saker till mitt ansikte, utan då har det bara varit positiva saker. Och jag vill vara tydlig med att jag uppskattar all kärlek jag får. Man ska inte glömma att till 99% är det bara kärlek man nås av. Att vara så uppskattad av så många, det tar jag inte för givet. Jag omfamnar det och är otroligt stolt över det.

Var kommer din drivkraft ifrån?

– Jag hämtar den från mig själv, från min fru och mina barn. Jag hämtar drivkraften från runtom kring mig och mina upplevelser. Jag tittar inte på någon annan. Jag vill inte göra bra ifrån mig för någon annans skull. Skriver Expressen att ”Guidetti får fem getingar” så är det jättekul. Kul att ni tycker det! Men det är inte därför jag spelar fotboll. 

– Jag brinner för det för att jag tycker det är kul och är passionerad. Sedan hatar jag att förlora. Jag hatar verkligen att förlora. Det är det värsta jag vet. Det går inte. Jag vill vinna fotbollsmatcher, ibland kan det hjälpa om jag gör mål. Jag kommer göra mitt bästa.

Har AIK tänt en gnista i dig igen efter tiden i Spanien?

– Definitivt. Jag får känslan att jag är viktig igen. Jag är delaktig på ett annat sätt. Att höra publiken på Norra Stå ställa sig upp och jubla när du gör mål, det är den bästa känslan som finns. Det är adrenalinet man jagar som anfallare. Det har jag jagat hela livet. Det är som att gå runt och leta efter sin nästa kick. Jag får den bara när jag gör mål och jag söker den så många gånger jag kan.

– Det bästa som finns är att vinna matcher och stå framför Norra. Ta emot publikens jubel. Jag menar, klart att AIK har tänt en gnista. Det har varit tufft tidigare att sitta vid sidan och inte få bevisa vad man går för. Jag har inte kunnat göra det jag älskar förut. Men nu kan jag göra det tack vare AIK. Ta bort pengar. Ta bort likes på Instagram, eller vad det nu är. Att göra det man älskar är det jag vill göra. Det är AIK.

Vilket är ditt favoritögonblick från höstsäsongen?

– Vinsten mot Tele 2 mot Djurgården. Att jag fick göra ett plus ett och kanske släcka Djurgårdens SM-guld. Det var nog det bästa.

Hur trivs du som spelare i allsvenskan? Har flytten varit som förväntat?

– Jag förväntade mig aldrig något. Jag lägger inte den pressen att jag ska göra si eller så. Jag har varit med tillräckligt länge för att veta att det alltid inte blir som man tänkt sig. Saker kommer gå åt det ena eller andra hållet, men antingen tycker man synd om sig själv eller så ställer man sig upp på hästen och gör något bra av det. 

– Ibland kommer saker flyta på och ibland blir det tvärtom. Självklart hade jag velat komma hem och vinna SM-guld utan några skador, men så blir inte alltid livet. Man får kämpa vidare och jobba för att det ska bli så nu. Eller nästa år. Man kan inte sluta jaga. Det är en träning i taget. En dag i taget. En match i taget.

”Kan ta att folk pratar om mig”

30-åriga Guidetti har hunnit uppleva en hel del i sin karriär. Han har varit i Manchester Citys akademi. Öst in mål för Feyenoord och Celtic. Spelat La Liga-fotboll för Celta Vigo och haft mörka och tuffa stunder i Alaves. På meritlistan finns ett guld i U21-EM från 2015. Han har även hunnit med ett EM och VM med landslaget. 

Hur ser han tillbaka på karriären? Ångrar han något?

– Jag ser tillbaka på den med stolthet och glädje. Jag hade inte bytt bort det mot något, inte mot någon positiv eller tuff stund. Jag är starkt troende i att resan är det som är grejen. Hade du frågat mig: ”John, du får vara Messi när du är 25 år” så hade jag sagt nej. Inte för att jag inte vill vara Messi. Jag hade älskat att vara Messi. Men det är ju resan som är det magiska. När man tältade i Gothia Cup. Eller när man sov i en bil i Milano när man skulle träna med Inter. Det är det som är delen av resan. Jag hade inte bytt bort det mot någonting. Inget beslut jag tagit. Självklart, frågar du mig om jag hade gått till Alaves i dag, nej kanske inte. Absolut inte om jag fick valet igen. Då hade jag inte gjort det. 

– Men jag kommer inte byta bort det ändå för det var det som var skrivet för mig i just den stunden. Jag har lärt mig mycket av det och kan tackla vilken motgång som helst efter det. Min skada har också gjort mig starkare mentalt. Jag kan ta att folk pratar om mig till höger och vänster. Jag försöker bara ta med mig positiva saker. Fan, jag har lyxen att kunna betala min hyra varje månad och min elräkning, även om den går upp. Jag är väldigt lyckligt lottad. Folk sitter på olika platser i världen och har det tio miljoner gånger tuffare än vad jag har. Att jag ska tycka synd om mig själv? Det känns bara tokigt.

AIK:s supportrar med ett tifo inför Per Karlssons sista match för klubben i höstas.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Tifo på Friends arena inför derbyt mellan AIK och Djurgården i oktober i 2021.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Vad är förväntningarna på AIK i år?

– Rimliga förväntningar är att vi ska kliva ut och slåss om varje match. Vi kan ju vinna varje fotbollsmatch, vi kommer nog inte vinna varje, men målsättningen kan vara det. Sedan vet vi att allsvenskan är otroligt jämn och alla lag är otroligt bra. Grejen med allsvenskan är att de mindre klubbarna har blivit mycket bättre. Målsättningen är fortfarande att vi ska vinna alla matcher. Spelar vi mot Malmö FF och vill vinna, hundraprocent. Kommer vi ibland vilja ta ett kryss, absolut. Men målet är att vinna allt. 

AIK-anfallaren tystnar några sekunder innan han fortsätter.

– Att spela för AIK och representera det här laget och säga att vi går annat än för SM-guld, det är bara konstigt. Samtidigt har vi vunnit alldeles för lite senaste åren. 

– Det är tufft. Ingen säger att det är enkelt, men ska man drömma så ska man drömma stort. Annars är det ingen idé att drömma alls.

AIK har hunnit ledas av den nye chefstränaren Andreas Brännström i ett par veckor. Guidetti hyllar nu ”Brännan” och hans ledarstil. Han tycker att Andreas är närvarande.

– Jag har fått en jättebra uppfattning av honom. Jag känner igen mig i mycket, vi båda kommer från BP-skolan, och sättet han tänker på. Jag gillar hans sätt han hanterar människor och ser en. Han är närvarande i gruppen. Det bådar otroligt gott för framtiden.

Du har en ny parhäst på topp i Omar Faraj. Hur kompletterar ni varandra?

– Det känns bra. Men vi måste lära känna varandra lite bättre. Omar är en oxe just nu, han är hungrig och springer på allt. Han bara kör! 

– Vi ska nog kunna komplettera varandra på ett väldigt bra sätt. Han kommer vara otroligt jobbig för andra lag att möta och förhoppningsvis är inte jag heller superrolig att möta.

Jimmy Durmaz har anlänt. Vad säger du om den förstärkningen?

– En duktig fotbollsspelare. Man märker det redan på träningen hur han ser fotboll och tänker. Dom här små detaljerna när han sätter bollen på rätt fot och inte förstör tempot i anfallet. Han vet när han ska hålla i bollen och när han inte ska tappa den. Man märker att han har spelat utomlands på en hög nivå. Jag känner igen mig i så många punkter.

Guidetti om familjelivet

John Guidetti skiner upp när han pratar om att åter få bo och leva i Stockholm. Han lyfter också fram sin fru Sanna och sina två barn. Han är tydlig med att det är deras tur att skina efter mer än 15 år utomlands. Nu försöker han ge tillbaka.

– Jag trivs jättebra. Att få se min fru och mina barn blomstra i deras tillvaro är otroligt givande för mig. Alla åren som de har uppoffrat för min skull, och på sättet dom stått bakom mig, det har betytt mycket. Nu får jag se dom blomstra och det gör mycket för hjärtat. Det finns inga jag älskar som dem.

Det är ett väldigt öppet klimat i Sverige och det är säkert en skillnad mot hur du hade det utomlands. Hur känner du kring dessa bitar att du är så pass lättillgänglig på ett vis?

– Det är en stor skillnad. Jag vet ju att människor pratar hela tiden. Jag tror inte det är så för alla utan kanske framför allt för mig. Jag lägger dock ingen tid eller fokus på det. Jag vet hur det är. Samtidigt är jag medveten om vad jag behöver göra i mitt liv. Jag dyker upp på träningen först. Om inte först så är jag näst först. Jag gör det jag måste göra och är hundraprocent seriöst i det. Sedan...

Guidetti stannar upp en stund. Han tystnar. 30-åringen ger intrycket av att han behöver nyansera och förtydliga vissa delar.

– Sedan har jag aldrig trott på att man inte kan gå ut och käka en middag eller handla på Ikea eller göra det man måste göra. Det finns en balans i det hela. Är jag ute och käkar middag varje dag är det absolut inte bra. Går jag på Ikea varje dag är det inte bra. Man kan hitta en balans någonstans. För om man bara stänger in sig och är rädd för att någon ska se en - då blir det inte bra. Om jag går ner till min återvinningsstation där jag bor så kommer folk känna igen mig. Jag kan inte gömma mig och stänga in mig bara för det.

– En lycklig person utanför planen är också en bra person på planen, det handlar om balansen återigen. Jag är också gift med en tjej som jobbar med sociala medier. Jag menar, ibland måste man lära sig att skilja på mig och Sanna. Vi sitter inte ihop i allt vi gör. Ibland kanske hon är ute, men det betyder inte att John är ute. Vi kan göra olika saker. Hon och jag gör inte alltid samma saker.

– Ibland har hon sina kompisar över och jag sitter på rummet och kollar en match. Förstår du? Jag kan säga: ”Jag har match i morgon”. Om hon vill bjuda hem några tjejkompisar så kommer inte jag att säga nej till det, vi har tillräckligt många rum för att jag ska kunna sitta i sovrummet. Jag känner hennes kompisar så pass väl att när vi bodde utomlands så kunde hennes vänner eller mina bo hos oss i en vecka. I slutändan gör jag det som är rätt för mig och det är viktigt att folk kan skilja på det.

Vad betyder Sanna för dig som livskamrat?

– Hon betyder allt! När man bor utomlands så är hon inte bara min fru, utan också min bästa kompis. Vi bollar allt. Vi pratar om allt. Det finns ingenting jag inte kan säga till henne. Jag kan vara med mina kompisar precis som jag är med eller utan henne.

– Jag är samma person. Det är något man bygger upp. Det har varit vi två, sedan fick vi två barn, så nu är det vi fyra. Det kommer vara jag och Sanna för alltid.

Guidetti fortsätter:

– Vissa har tur att hitta rätt direkt och det gjorde jag.

Vad är det bästa med att vara tvåbarnspappa?

– Att få se barnen växa och frodas. Man tror att varje ålder är den bästa åldern. Sen blir de äldre. Men sen kan det vara väldigt tufft också. Jag tror att alla föräldrar där ute kan relatera, ibland är det tufft, men samtidigt är det det vackraste som finns. Det är otroligt kul att se barnen börja på aktiviteter och förhoppningen är att kunna resa land och rike runt med dem, gå på olika turneringar och vara den glada föräldern som tittade på en själv på fotbollsplanen när man var liten (skratt). Jag fick mycket flashbacks när vi var i Afrika och jag fick se på hur barnen lekte i den åldern jag själv brukade springa runt i där. Det blir konstigt för hjärnan och surrealistiskt men samtidigt magiskt.

Vill du att dom ska spela fotboll också?

– Jag vill att de ska göra det de vill göra. Jag vill inte att de ska sätta upp hinder för sig själva. De kan bli precis så bra som de själva vill på det de vill bli. Ingen ska kunna säga till dem vad de kan eller inte kan bli. Sedan krävs ett hårt jobb för att ta sig dit och jag kommer hjälpa till med förutsättningarna. Men de måste ta jobbet.

Spelar något av barnen fotboll?

– Min son är fotbollstokig. Det kom helt av sig självt. Han fyllde fem nyss och han önskade sig en stege, häckar, fotboll och en Mbappé-tröja. Det är hans idol.

Då blir det en del överstegsfinter i trädgården antar jag?

– Han vill spela fotboll hela tiden, det är det enda han vill göra.


LÄS MER: Expressen sänder över 60 försäsongsmatcher i svensk fotboll – här är schemat

LÄS MER: Värvningarna som blev av med ”fotbollens Tinder”

LÄS MER: Lägeskollen: Hyllar samarbetet med Guidetti: ”Otrolig”

LÄS MER: Män lurades på miljoner – fotbollsspelare dömd ✓ Porrstjärnan på bild