Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

John Alvbåge om mötet med Blåvitt och Stahre-gate

John Alvbåge, numera målvaktstränare i Sarpsborg.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Mikael Stahre tvingades nyligen bort från Blåvitt.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

John Alvbåge är en del av svenskkolonin i Sarpsborg. 

40-åringen är norrmännens målvaktstränare och på lördag drabbar de samman med IFK Göteborg som genrepar inför allsvenskan, klubben som gjorde sig av med tränaren Mikael Stahre bara veckor innan premiären.

– Det kom som en chock, säger forne Blåvittspelaren. 


Missa inte IFK Göteborg – Sarpsborg på Expressen, sändningsstart 12.20 på lördag

Guillermo Molins, Anton Salétros och Gustav Engvall har alla lämnat Sarpsborg inför säsongen. Men norrmännen är långt från svenskfritt för det. 

I klubben spelar Simon Tibbling, Serge-Junior Martinsson Ngouali och Ramon Pascal Lundqvist. Huvudtränare är Stefan Billborn som assisteras av Joachim Björklund och Magnus Edlund.

Sedan i somras finns också John Alvbåge i staben, som målvaktstränare. Keepern gjorde sin sista säsong som elitmålvakt i superettaklubben Akropolis 2021 och höll sedan i gång på lägre nivå i Örebrotrakten innan den norska klubben hörde av sig.

– Magnus Edlund har ju varit i Blåvitt och jag kände honom redan innan den tiden. Sarpsborgs målvaktstränare sa upp sig och då bollade Magnus upp mitt namn. Det är en väldigt nischad bransch detta, det finns inte många tjänster på hundra procent som målvaktstränare så när chansen dök upp var det bara att ta den. Jag får chansen att bygga upp ett cv och att få komma in på toppnivå direkt är så klart extremt kul. Jag trivs fantastiskt bra ihop med staben. 

På lördag drabbar Sarpsborg samman med IFK Göteborg på bortaplan i en match som sänds på Expressen. För Blåvitt är detta genrepet inför allsvenska premiären medan norrmännen kickar i gång sin serie ytterligare en vecka senare. Alvbåge ser framför allt emot att träffa Emil Salomonsson.

– Vi hörs nästan dagligen. Vi satt jämte varandra i omklädningsrummet i alla år och jag tycker fortfarande att han är en av allsvenskans bästa högerbackar. Det blir kul att se honom – likaså Lee Baxter (Blåvitts målvaktstränare). Vi hörs flera gånger i månaden. 

Reagerar på att Stahre sparkades  

En som Alvbåge däremot inte får springa på under lördagen är Mikael Stahre, tränaren som Alvbåge hade i Blåvitt 2012-2014.

Bara veckor innan årets allsvenska premiär sparkades Stahre efter svaga resultat i Svenska cupen, något som överraskar Alvbåge.

– Det kom som en chock. Jag vet inte vad jag ska säga egentligen, det är så branschen fungerar. Under ens uppväxt hände inte sådant här i Sverige utan det var mer internationellt som det var hela havets stormar. Nu har Sverige blivit en del av kontinenten på ett annat sätt så fotbollsbranschen är längre ingen skillnad ute i Europa jämfört med här hemma, säger Alvbåge och fortsätter:

– Men både Blåvitt och Micke kommer komma igen. Jag såg att han nu landat ett tv-jobb på Discovery så det blir spännande att följa både honom och klubben framöver. 

Har du haft någon kontakt med Stahre sedan han sparkades?

– Jag skickade ett sms bara, men innan jag skrev på för Sarpsborg träffade jag honom på Kamratgården förra sommaren. Han har ju varit tränare där så jag hörde mig för och så. Det var ett långt, trevligt samtal.

Har han svarat på ditt sms?

– Inte ännu, men han har nog fått många mess. 

Hur ser du på årets Blåvitt, vad kan man förvänta sig?

– De har gått ut själva och sagt att de ska sluta topp 3. Det är en extremt hög ambitionsnivå. Vi i Sarpsborg ligger ungefär i mitten vad gäller ekonomi och omsättning jämfört med de andra lagen i norska ligan, och Blåvitt gör väl detsamma i Sverige. Det blir lätt att de rikaste klubbarna sticker i väg. Jag minns mitt sista år i Blåvitt, 2016. Då var det nästan fiasko att vi kom fyra. Hade Blåvitt slutat fyra nu hade det varit snudd på bragdguld. Inte riktigt så klart, men du fattar, säger Alvbåge och fortsätter: 

– Samtidigt slår Blåvitt nu underifrån efter att de sparkat Stahre, ingen räknar med dem och det kan vara en styrka. Jag tror absolut de kan hamna på övre halvan, men topp 3 är som sagt extremt ambitiöst. Jag räknar dock aldrig bort Blåvitt och får de en bra start på säsongen kan det bli jäkligt bra. 

”Mitt ego säger att jag fortfarande håller elitnivå” 

Alvbåge har inte tagit med familjen till Norge. I stället pendlar han mellan Sarpsborg och Lindesberg, Örebro län.

– Jag lever fotbollslivet fullt ut i Sarpsborg och har en övernattningslägenhet där. Men familjen bor kvar i Lindesberg och så fort jag är ledig åker jag hem. 

Trots att elitkarriären som målvakt är över håller han fortsatt i gång på lägre nivå.

– Sarpsborg FK är en samarbetsklubb till Sarpsborg 08. De håller till i svenska motsvarigheten till division 3. Jag tränar med dem och ställer upp att stå på matcherna när de behöver. Mitt inre ego säger att jag fortfarande håller på elitnivå, men jag får erkänna att jag inte gör det, avslutar Alvbåge och skrattar. 


Blåvitts genrep mot Sarpsborg sänds på Expressen, sändningsstart 12.20 på lördag.