Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Johan Orrenius möter Amadou Jawo

MOGEN. Förut brottades Gefles Amadou Jawo med taskigt självförtroende. "Nu har jag mognat och insett att jag är bra", säger han. Foto: Bildbyrån
GÄVLE. Det är längesen han satt på bänken i Vallentuna och var livrädd för att hoppa in.
Amadou Jawo har hittat sitt självförtroende, och Gefle har hittat en riktigt spännande spelare som älskar att bryta mönstret.
- Jag är inte en sån spelare som du kan sätta en etikett på, säger Jawo.

FAKTA

DEL 7: GEFLE


SPELARNAS VAL
"Spelarnas val" är en intervjuserie där allsvenskans spelare själva bestämmer vem SPORT-Expressen ska träffa. Stafettpinnen går runt bland landets bästa fotbollslag, helt utan logisk riktning, och Johan Orrenius följer den slaviskt.
Totalt blir det 16 intervjuer - en från varje lag. Spelarna får även motivera sitt val samt skicka med en fråga.

I dag: Amadou Jawo
Vald av Nordin Gerzic i Örebro
Nordin Gerzic om varför han valde Amadou Jawo:
- Jawo är en rolig spelare som inte direkt spelar som resten av Gefle. Han är bra med bollen. Skulle vara kul att läsa mer om honom.

NORDIN GERZIC FRÅGA TILL AMADOU JAWO:
Hur går det för Gefle i år?

- Jag är positiv. Förra året låste det sig lite när folk trodde på oss. Nu är vi nederlagstippade igen och det passar oss bättre. Vi kommer absolut inte att hamna i någon bottenstrid. Det kan jag nästan lova.

Gefles placering 2008: 13.
Tränare: Pelle Olsson.
Nyförvärv: Emil Hedvall (Söderhamns FF), Olof Mård (Sandvikens IF), Omar Jawo (Väsby United), Hjalmar Öhagen (Halmstads BK), Berhard Nyström (Falu FK), Jonathan Berg (IFK Göteborg).
Förluster: Andreas Revahl (klubb ej klar), Anders Wikström (Elfsborg), Johan Claesson (Portland Timbers), Thomas Hedlund (slutar), Mathias Woxlin (slutar), Peter Bergqvist (Sandvikens IF).

Amadou Jawo packar ihop de sista sakerna hemma i lägenheten som ligger fem minuters promenad från Strömvallen. Förut bodde han nere vid stationen men där gav en närliggande karaokebar honom sömnproblem. Glada Gävlebor som låtsades vara Elvis höll Amadou Jawo vaken om nätterna.
- Här är det bara kyrkklockorna som låter, säger han.
Om några timmar ska han åka till Cypern på läger med laget. Det är såna resor, säger han, som gör att man orkar med försäsongen. Han lägger fram pass, pengar och mobil och sätter sig i soffan.
- Jag lovar att jag kommer att glömma nåt.
En massa exemplar av tidningen Illustrerad Vetenskap finns utslängda på golvet i lägenheten. På ett litet bord hittar jag ett orange kuvert med information om 24-årige Amadou Jawos pensionsval.
Man behöver väl ingen pension om man spelar i Gefle?
- Haha. Ja du, tänk om det ändå vore så. Det man borde göra är ju snarare att skaffa ett extrajobb.

Vännerna kallar honom "Amo" men i laget säger alla bara Jawo. Det kan de inte fortsätta med den här säsongen eftersom Amadous brorsa Omar nu också spelar i Gefle.
Amadou Jawo flyttade med sin familj från Gambia till Sverige när han var fem år. Hans enda minne från Gambia är att familjen hade en get. Flyttlasset gick till Stockholm eftersom pappan fick jobb på ett hotell där.
- Vi hamnade i Täby Kyrkby. Det fanns en fotbollsplan där och det var nog tur. På så sätt fick jag kompisar. Jag minns två killar som jag lekte med. Jag förstod inte vad de sa och de förstod inte vad jag sa. Men fotboll kunde vi alltid spela.
Moderklubben är IK Frej men egentligen borde det stå typ Jawo FF. Amadou har nio syskon, fyra bröder och fem systrar. De flesta gillade fotboll.
- Vi hade ett eget sjumannalag med bara vi syskon. Bara Jawos på alla positioner! Det var inte organiserat eller så, det var mer att vi utmanade andra som bodde i närheten.

Själv var han liten till växten, men snabb och teknisk. När Frej slogs ihop med Vallentuna gjorde han debut i a-laget, 16 år gammal. Serien var gamla division 1.
- Jag fick en chock. Tidigare hade jag varit lite stjärna i juniorlaget. Här var det stora seniorspelare och jag flög som en vante. Jag tyckte att bollarna var för hårda och spelet för tufft. De fick komma och hämta mig när det var träning. Jag vägrade gå dit själv.
- Första matchen när jag satt på bänken, jag tror det var mot Vasalund, var jag livrädd när jag beordrades att värma upp. Jag ville verkligen inte hoppa in. Sen kvitterade vi och jag fick sätta mig igen. Värsta lättnaden.
Men du kom över dina problem med nerverna?
- Jag anpassade mig och efter ett tag gick det bättre. Jag slutade vara nervös och tog för mig mer. Jag tror att alla unga talanger skulle må bra av att spela seniorfotboll tidigt. Man blir härdad av det.
Favoritlaget har alltid varit Djurgården. När han därför fick chansen att provspela i föreningens U21-lag var det stort. Det gick bra, han blev värvad. Men inte av Djurgården utan av Gefle.
- Min tränare i Vallentuna, Christer Mattiasson, trodde att det skulle vara bättre för mig att gå till ett mindre allsvenskt lag. För att få mer speltid. Och så blev det ju också, även om det kändes sjukt dåligt i början.

Amadou kom till Gefle inför förra säsongen. Återigen fick han en chock över att spela med bättre spelare. Hans försäsong var inte imponerande.
- Alla som såg mig spela i träningsmatcherna måste ha undrat varför Gefle värvat mig. Jag tappade bollen hela tiden. Jag lovar dig: Jag var värdelös.
Då gjorde tränaren Pelle Olsson en smart grej. När han såg att Amadou hade problem valde han att ge honom beröm i stället för skäll.
- Jag tror på dig, sa Pelle Olsson. Du kan bli en succé i allsvenskan.
Nyförvärvet fick självförtroende. Under andra halvan av serien var han en av Gefles bästa. Han gjorde fem mål och med sin aviga spelstil blev han en liten favorit på Strömvallen.
- Jag är inte en vanlig forward och heller inte en vanlig mittfältare. Jag improviserar mycket. Jag är "Amo" helt enkelt.
Blev du uppmuntrad till det?
- Ja, särskilt mot de större lagen. När vi mötte Elfsborg sa Pelle: "Gå ut och gör din grej. Elfsborg känner inte till hur du spelar". Då växte man som spelare.

Gefle gjorde ingen bra säsong 2008. De klarade visserligen kontraktet, men mer var det inte. I år kommer det att gå bättre. Det är Amadou Jawo säker på. Själv hoppas han på att göra fler mål.
- Även om jag inte är en klassisk målskytt borde jag kunna göra mer än fem.
Han trivs i Gefle, hyllar tränaren Pelle Olsson ("han skottar till och med snö så att vi kan träna") och trivs med boendet. Det enda problemet är den tysta publiken.
- När vi spelar matcher i Stockholm har jag haft en privat klack med vänner som hejat på mig. De hörs mycket mer än Geflesupportrarna. Och även på Strömvallen är det tyst. Det är synd för vi skulle bli mycket bättre om det lät lite mer.
Vad kan man göra?
- Vet inte, det är som det är. Den enda gången förra året som det blev lite stämning var när vi slog Halmstad med 4-0. Fast först när vi gjorde 4-0. Då kom det några applåder.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!