Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jobbigt att mamma ska må dåligt på grund av det”

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Tobias Sana, 31, har blivit van vid att att publiken kan skrika rasistiska ord när han äntrar fotbollsplanen.

Mamma Yvonne vänjer sig dock aldrig.

– Det är ofta ”kolla apan på planen, skala banan”. Det är så barnsligt, det är så lågt, säger hon i SVT.

IFK Göteborgs Tobias Sana berättar i SVT:s ”Blågula hjältar” om den rasism han upplevt genom sin karriär.

– Du kan vara bäst i laget men du blir inte uttagen för du kanske inte passar in i normerna hur de vill spela fotbollsmässigt, säger han i programmet.

Sana lyfter upp friidrott som ett exempel på en sport där man inte kan blunda för resultat, den som springer snabbast kommer alltid med. Så är det inte i fotboll, menar han.

– Du kan vara den som gör flest mål i fotboll men du får ändå inte spela för spelsystemet, de kan ducka alla de här sakerna.

– Jag har känt det i många lag, ”vi vet inte vilken position, men du är en fantastik fotbollsspelare. Kanske den bästa individuellt här, men du passar inte in i vårat system”. Så har det varit.

”Vill inte att min mamma ska må dåligt på grund av det”

Tobias mamma Yvonne berättar i programmet hur det varit att sitta på läktaren och höra publiken skrika rasistiska glåpord mot hennes son.

– Det är ofta ”kolla apan på planen, skala banan”. Det är så barnsligt, det är så lågt. Det är ofta det här ”kolla invandraren, svartskalle”. Och de som säger det här glömmer av att det sitter barn på läktarna som lär sig det här, säger hon.

– Det är inte kul när jag hör att min mamma berörs av det. Det är jobbigt så klart, jag vill inte att min mamma ska må dåligt på grund av det. Jag är van vid det, så hon ska inte vara orolig att jag tar åt mig, säger Tobias Sana.

Madelen Janogy skriver historia i landslaget

Även landslagsstjärnan Madelen Janogy, 25, uttalar sig i ”Blågula hjältar”. Anfallaren är den första kvinnliga fotbollsspelaren med afrikanska rötter som spelat i det svenska A-landslaget.

– När man säger det så låter det så himla sjukt. Fotbollen har funnits så himla länge och att jag är den första. Att man inte kommit längre med den biten, och varför det ser ut så är en bred fråga. Det är något jag tänkt mycket på och gärna skulle vilja involvera mig ännu mer i, hjälpa invandrartjejer att börja spela, säger hon.

Madelen Janogy har i sin uppväxt flera gånger blivit utsatt för rasism, men inte känt att någon stått upp för henne.

– Verkligen inte. Det kan jag känna i dag också när man tänker efter, många gånger har man hört dumma meningar och konstiga ord men det är inte många gånger någon har stått upp för en. Men sedan ser man på sociala medier att folk lägger upp grejer, men aldrig i verkligheten.

Madelen Janogy: "Jag känner ingen press"