Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jävligt förbannad – är smutskastning”

Zlatans succé! Se båda fullträffarna mot Roma
Domarchefen Stefan Johannesson.Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
Simon Thern, IFK Norrköping.Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Simon Thern delade ut skarp domarkritik efter 2-2 mot AIK.

– Jag ser egentligen två alternativ: antingen hyr man in internationella domare som håller en högre nivå eller så införskaffar man VAR, sa mittfältaren efter matchen.

Nu svarar domarchefen Stefan Johannesson:

– Jag blir jävligt förbannad, det är smutskastning, säger han.

IFK Norrköping tappade en ledning hemma mot AIK efter en straff som Sebastian Larsson förvaltade till 2-2. Samtidigt ropade Henrik Castegren och hela Norrköping på straff i den 93:e minuten när Henok Goitom drog ned försvararen i straffområdet.

– Straffen är så solklar den kan bli, säger Castegren om situationen.

Thern kritisk mot domarna

Goitom erkände efteråt att straffen var klar.

– Det är straff. Jag fattar att de är irriterade, säger AIK-kaptenen.

Men det var Simon Thern som riktade skarpast kritik efter slutsignalen. Mittfältaren anser att Norrköping blivit bortdömda allt för många gånger denna säsong och skickade en skopa kritik till domarkåren.

– Jag ser egentligen två alternativ: antingen hyr man in internationella domare som håller en högre nivå eller så införskaffar man VAR. Ni har ju sett ett antal gånger hur vi haft det i år. Nu låter man gnällig men jag säger som Pär Ledin: ”Nu är råttet mågat”. Det går inte att blunda för det här. Vi ska ha straff. Det är beklagligt. Det jämnar fan inte ut sig, säger Norrköpingsmittfältaren.

”Det gör mig jävligt förbannad”

Domarchefen Stefan Johannesson svarar nu på kritiken:

– Först måste jag säga att jag förstår varför man blir förbannad och besviken när man får ett domslut emot sig som i går. Jag har inga problem med det. Sedan tycker jag att det är brist på respekt att säga som Simon gör. Han drar en hel kår över samma uttalande. Det är brist på respekt att säga som han gör, att ta in andra domare från andra länder... Då skulle jag vilja ha in La Liga här också? säger Johannesson.

– Men det handlar ju inte om det. Om du pratar med spanska eller engelska spelare säger de förmodligen samma sak för det ligger i sakens natur att säga så. Simon har rätt om straffen för det är feldömt och jag förstår frustrationen. Men jag förstår inte på sättet han går ut och säger. Det gör mig jävligt förbannad om jag ska vara helt ärlig. Det kan han ta med mig personligen eller med domaren.

Stefan Johannesson fortsätter:

– Jag tycker att det blir smutskastning och jag vill inte hålla på med det själv. Det blir inte konstruktivt utan det slutar bara med att människor blir besvikna och då kommer inget bra ur det. Det blir inget positivt framåt.

Har kritiken varit överdriven eller befogad mot domarkåren i år?

– Den är absolut befogad på sina håll och det finns situationer som vi absolut inte är nöjda med. Det gäller framför allt avgörande situationer i straffområdet, det har varit för många. Men samtidigt luras många av att när schemat varit så pass komprimerat så tänker många ”nu är det sämre än någonsin” men det är ganska likt historiskt sett. 

– Skillnaden är att det har varit så himla mycket matcher på kort tid så det fylls på jättesnabb och då blir upplevelsen ”shit, vad är det som händer?”. Ett normalt år kommer de här situationerna med några veckors mellanrum.