Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Djurgårdens jättefiasko – faller mot Degerfors efter självmål

Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
Foto: TOMMY PEDERSEN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

DEGERFORS/STOCKHOLM. En förlust med 3–0 mot Degerfors på Stora Valla var nog inte vad Djurgården förväntade sig

Men de fick sviten på 13 matcher utan förlust bruten och laget tappade viktiga poäng i den allsvenska guldstriden.

Bland annat sedan Marcus Danielson stått för ett spektakulärt självmål.

– Det var inga bra tankar som gick igenom huvudet där, säger han.

Djurgården hade chansen att sätta sig i förarsätet gentemot Malmö FF och Hammarby i den allsvenska tabellen. 

Men bortamötet med Degerfors, då Victor Edvardsen återvände till Stora Valla för första gången sedan avskedet i vintras, slutade med förlust.

För det var hemmalaget och Omar Faraj som gjorde ledningsmålet efter knappa halvtimmens spel. Han stötte då ett inspel från höger i mål.

På det var ställningen 1–0 efter den första halvleken.

Inför halvleken var Djurgårdsplanen tydlig: gör ett tidigt mål för att ta kommandot.

Men så blev det inte.

I stället utökade Degerfors till 2–0 bara tre minuter in i andra halvlek. Och detta genom ett dråpligt självmål.

Danielson med dråpligt självmål

Marcus Danielson nickade bollen i eget mål då han tänkt nicka hem den till målvakten Jakob Widell-Zetterström, som fick se bollen segla över honom.

– Han tror att Widell-Zetterström står längre in, men han hamnar på mellanhand. Det är ett rejält självmål, ett av de värsta vi har sett, säger experten Pär Hansson i Discovery plus.

Danielson själv sade följande:

– De lyfte in en boll bakom och jag ville väl mest få lite höjd på bollen för att ge Jacob tid. Är forwarden i närheten vill man inte lägga ner den på hans fötter så att han bara kan peta in den. Men det blev en för hård kraft framåt. Självklart tungt. Vi pratade i paus om att vi skulle ge det en ärlig chans och höja oss rejält. Det är tungt att jag gör det självmålet vid den tidpunkten, men tyvärr är fotbollen sådan ibland.

Vilka tankar gick genom huvudet när du såg bollen gå in i mål?

– Inga bra tankar så klart. Men det var bara att försöka lägga det bakom sig och se framåt. 

På det var Danielson inblandad i det som blev ett 3–0-mål för Degerfors. Han styrde nämligen bollen innan den kom fram till Johan Bertilsson som satte matchens sista mål för hemmalaget.

Djurgårdens svit bruten

Därmed gick Djurgården rejält på pumpen i och med förlusten på Stora Valla. På det fick de sviten på 13 raka matcher utan förlust bruten.

– En stor besvikelse att vi inte kom upp i någon nivå alls egentligen. Vi hade väldiga problem hela matchen. Vi hade en bra chans efter 20 sekunder ungefär. Sedan minns jag inte om vi hade så mycket mer än det. Vi fick inte till något eget spel offensivt och defensivt hängde vi inte riktigt ihop. Degerfors fick spela både in i oss och på utsidan, säger Danielson som sammanfattade insatsen som årets sämsta.

– Ja, absolut. Vi var egentligen aldrig nära i dag. Jag var i och för sig inte med under våren, men känslan är att vi inte ens var nära den nivån där vi ska vara.

Lagkapten Magnus Eriksson:

– En svag Djurgårdsinsats där jag tycker att Degerfors taktiskt gjorde det extremt bra. Det är bara att lyfta på hatten. De vände på oss. Man kan säga att de var dåliga, men de var extremt bra i dag.

Varför blev det så här för er?

– Hade jag haft ett bra svar på det … Vi har varit helt fantastiska i fem månaders tid ungefär. Någon gång åker man på plumpen. Den var i dag. Det suger nu, men vi vet att vi kommer spela torsdag-söndag här nu resten av hösten så det är bara slicka såren i kväll och prata ut om det i morgon. Sedan är det raka ryggar så kör vi igen på måndag.

Är du orolig över insatsen?

– Presterar vi så här resten av matcherna har vi inte mycket att göra där i toppen. Det är klart att det är en jättedålig match i dag, men vi får ta lärdom av det och gasa.

Degerfors Gustaf Lagerbielke var desto gladare.

– En perfekt insats från vår sida. Det är närmare 4–0 och 5-0, säger han.

Och tränaren Tobias Solberg:

– Jag är oerhört stolt över insatsen som killarna gör i dag. Det var allsvenskans bästa lag vi mötte och jag tror att de kommer stå där och lyfta pokalen i slutet. Men vi kan stå upp och rubba alla lag. Vi har blivit mer solida i vårt försvarsspel. Vi lägger ner ett oerhört jobb.

TV: 15 år sedan omtalade intervjun: ”Jag tänkte inte ens på någonting”