Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jansson: ”Det är väldigt olyckligt och klumpigt”

Jesper Jansson.Foto: NILS PETTER NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SVT

I SVT-dokumentären ”Det Vackra Spelet” får tittarna följa Hammarbys värvning av Odilon Kossounou.

Klubbens sportchef Jesper Jansson är nu ångerfull över de kommentarer han hörs säga under en akademimatch.

– Det är väldigt olyckligt och klumpigt, säger han till SVT.

Under helgen släppte SVT dokumentären ”Det Vackra spelet”. Där har ett tv-team följt den tidigare Hammarby-spelaren Odilon Kossounou under tre års tid, med bilder från att han scoutas i Elfenbenskusten till att han värvas honom och sedan säljs vidare till Club Brügge.

Dokumentären inleds med en scen från en akademimatch i Elfenbenskusten där Hammarby är på plats för att scouta spelare.

– Det ser mörkt ut på Kameruns avbytarbänk, säger sportchefen Jesper Jansson i dokumentären.

– Det har du helt rätt i. Närmare bestämt kolsvart, svarar chefsscouten Mikael Hjelmberg.

Ordväxlingen är en referens till ett citat som påståtts ha sagts av Arne Hegerfors under fotbolls-VM 1990.

Hjelmberg fortsätter sedan med att döma ut en av spelarna på planen efter att denne missat en målchans. 

– Han kan inte skjuta, vet du. Han har fan inget tillslag alls, säger Hjelmberg i dokumentären.

– Vilket ofta afrikanska spelare har, svarar agenten Patrick Mörk då.

– Nej, men som jag brukar säga. Det är väldigt orgelbundna. Vissa träffar jävligt bra, men ibland flyger det åt helvet.  Han har inte träffat mål en gång. Inte en skymt av rent tillslag, säger Hjelmberg.

Jesper Jansson: ”Det är en ren professionell analys”

Jesper Jansson ångrar nu ordväxlingen från dokumentären.

– Jag reagerar också när jag ser kommentaren med ett gammalt Arne Hegerfors-citat. Det är väldigt olyckligt och klumpigt. Vi är kompisar och vänner, det är allt vi bygger på. Sedan är det ju en analys av en scoutingverksamhet. Vi tittar mycket på potential och svenska spelare är byggda på ett sätt och afrikanska spelare på ett sätt. Det är en ren professionell analys egentligen som kommer i filmen med just tillslaget, säger han till SVT.

Han medger att han är orolig för att de som ser dokumentären kommer att missförstå det som sägs.

– Lite grann är jag det. Jag skulle vilja se ännu mera av det sociala ansvaret som vi tar för det är ju lite av vår affärsidé. Vi är väldigt måna om killarna i det här fallet och vi tar väldigt bra hand om dem. Det är därför vi kan göra sådana här intensionsavtal för vi måste jobba långsiktigt på det här sättet. Annars spricker det om vi inte agerar på det här sättet.

Hammarby släpper pressmeddelande

Hammarby släppte under söndagen ett pressmeddelande om dokumentären då man ”vill göra vissa förtydliganden”.

”Angående vissa av ordväxlingarna och kommentarerna som finns med i dokumentären är de klart olämpliga. Även om inspelningen är ca ett och ett halvt år gammal och en hel del har hänt i klubben sedan dess ger det här oss skäl till att tillsammans fortsätta att arbeta med hur vi uttrycker oss och vad vi säger”, kommenterar vd Henrik Kindlunds och ordförande Richard von Yxkull.

Hammarby bemöter även faktumet att Patrick Mörk i inledningen av dokumentären säger att Hammarby värvade Odilon innan han fyllt 18 år, vilket inte är tillåtet enligt Fifas regelverk.

”Vi har alltså haft ett avtal med den aktuella klubben och vi har haft en överenskommelse med spelaren och hans föräldrar, där intentionen är att om alla parter är överens när spelaren fyllt 18 år så görs det en transfer mellan klubbarna och spelaren skriver på ett avtal med oss. I detta fall har samtliga parter, det vill säga de båda klubbarna och spelaren själv fullföljt dessa intentioner, och i Januari 2019 skrev Odilon på sitt spelaravtal för Hammarby efter att han fyllt 18 år, något som också framgår av dokumentären”, säger Jansson.