Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jansson: ”Det är lite för skralt med poäng”

Hammarbys sportchef Jesper Jansson.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Hammarbyspelarna deppar efter derbyförlusten mot AIK.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Förlust mot Malmö FF, vinst mot Mjällby och derbyförlust mot AIK. Hammarby har fått tuffast tänkbara start på säsongen.

– Det är lite för skralt med poäng, säger sportchefen Jesper Jansson.

För SportExpressen berättar Hammarbys sportchef även om:

Säsongsstarten och spelet: ”Vi är inte nöjda”

Kontraktsförhandlingarna med Aimar Sher.

Förtroendet för Stefan Billborn och Joachim Björklund.

Att Venezia värvar talanger från akademin: ”Lite upp till spelarna också”

En sen förlust på tilläggstid borta mot Malmö FF, därefter en ganska komfortabel seger hemma mot Mjällby och senast en tung förlust i derbyt mot AIK. Hammarby har inte fått den start på säsongen som man önskat sig och poängmässigt har klubben fått tuffast tänkbara start på säsongen. På lördag väntar en ångestmatch mot Häcken.

Hur summerar man egentligen en inledning efter bara tre omgångar? Hammarbys sportchef Jesper Jansson tycker det är för tidigt med analyser, men betonar att poängskörden inte är som man önskat sig och att det finns mer att hämta i spelet.

– Vi är lite präglade av corona fortfarande, det är svårt att göra en riktig utvärdering ännu. Men det är lite för skralt med poäng, vi har haft två tuffa bortamatcher, men jag tycker inte vi har fått någon riktig automatik i spelet. Det tvekas lite, det har varit insatser och täta matcher, men det känns som att vi behöver få in automatik i spelet så att det går fortare, säger sportchefen.

Vad beror det på?

– Jag vet inte om vi är präglade av coronaavbrottet och hur mycket det sitter i. Men vi måste skapa lite relationer framför allt med det nya spelsättet och nya spelare offensivt. Vi behöver skapa relationer på planen mellan dem.

Det är klart att vi både räknat och hoppats på att få med oss lite mer poäng

Samtidigt betonar Jansson återigen att klubben inte är nöjda med poängskörden.

– Det klart det känns skralt. Vi visste innan att vi skulle ställas inför två bortamatcher mot Malmö och AIK men det är klart att vi både räknat och hoppats på att få med oss lite mer poäng, konstaterar han. Vi är inte nöjda. Egentligen är det Stefan Billborn och Jocke Björklund som ska snacka om det på planen men vi måste ju sätta vårt eget spel.

Finns det någon oro med tanke på starten?

– Nej, jag tycker det är ett bra go i laget och som sagt, attityden och insatsen ska vi inte gnälla på, det är mer att få relationerna att sitta och det vi jobbar med just nu.

Vad var känslan efter derbyt?

– Givetvis en besvikelse. Det är klart att det är en besvikelse, absolut, lite för billiga mål. Vi vet att AIK är starka om de får första målet.

Hammarby föll tungt i derbyt mot AIK.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

”Det finns inga motsättningar i det”

Efter förlusten i derbyt var flera spelare i Hammarby självkritiska. Lagkaptenen Abbe Khalili beskrev insatsen som ”valpig” och Khalili var också inne på att AIK-spelarna byggde upp ett självförtroende i laget genom att stå upp för varandra genom att gnabbas med Hammarby-spelarna och domarna. Jansson delar inte synen fullt ut.

– Jag tycker vi har visat karaktär och mentalitet. Återigen, det handlar nog mer om relationer och automatiseringen av själva spelet. Vi vet att vi har en grupp med en jävla bra attityd. Det är mer att vi ska sätta spelet och våga tro på det vi gör. Det här är att vi ska gå upp och fightas, gå i grupp och gruffas, det är klart att vi ska visa attityd men det är mer spelmässigt som vi vill hitta fram. Det finns inga motsättningar i det.

Hur ser du på nyförvärvens säsongsstart?

– Det är klart att Astrit (Selmani) som forward vill komma till fler lägen, men det tror jag beror på det vi varit inne på med relationer med lagkamraterna. Fjoluson har styrt upp och han har varit extremt bra, han har tillfört hur mycket som helst. Sedan har vi Akinkunmi Amoo som har spelat och verkligen tagit för sig, även han som ny. 

– Det är två eller tre offensiva pjäser som ska hitta ihop med relationer. Vi är inte oroliga alls. Mohanad Jeahze är också relativt ny men presterar på en hög nivå hela tiden. Jag tycker också att Mayckel Lahdo, Axel Sjöberg och Loue Bayere Junior presterar när de har fått speltid under året.

Jesper Jansson tillägger:

– Det är ingen ursäkt alls men jag tycker vi har spelat lite annorlunda efter coronaavbrottet. De nya spelarna har definitivt levererat. Aimar Sher är tillbaka nu, David Accam är på gång. Det är många unga spelare som har tagit för sig.

Vad är status på David Accam?

– Han är tillgänglig på alla sätt. Vi förväntar oss precis lika mycket av honom som av alla andra. Det är tränarna som tar ut laget men sedan är det en konkurrenssituation.

Hur resonerar ni kring spelarna som varit i klubben i ett par säsonger? Finns det mer att kräva av dem i prestationsväg?

– Absolut, absolut. Vi vet vad som bor i dem.

Jesper Jansson.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Jansson tar upp ett exempel och vill nyansera bilden en aning:

– Simon Sandberg hade en hel försäsong som han missade i fjol och han har varit jäkligt viktig för oss. Han var på gång men tog stryk av corona, han åkte nog på tuffast stryk av den. Men vi har ju alternativ där. Vladimir Rodic har spelat bra där, även Aziz Outtara Mohammed och Axel Sjöberg som skulle spelat mot Trelleborg i svenska cupen men åkte på en hjärnskakning. 

– Nu är Simon i gång också, sedan är det konkurrens där också. Vi har en väldig konkurrens på alla positionerna, det gäller att steppa upp liksom, men det är inget på så sätt. Vi vet att vi har alternativ på alla positioner och många som vill vara med och spela. Det är bara Paulinho som inte är frisk ännu.

Ångestmöte väntar 

På lördag väntar ett ångestladdat möte mellan Hammarby och BK Häcken som inlett allsvenskan med tre raka förluster. Det är två lag som är i stort behov av poäng för att inte tappa allt för mycket mark upp till toppen.

– Det är klart att det är en viktig match. Men alla matcher är viktiga matcher. Det är upp på hästen igen. Jag tycker vi ska fokusera på prestationen och så kommer resultaten.

Känner ni fortfarande fullt förtroende för Stefan Billborn och Jocke Björklund trots säsongsstarten?

– Ja, det gör vi. Det har varit två tuffa bortamatcher men sedan är fokus på det prestationsmässiga. Vi måste skapa mer chanser och få mer automatik i spelet, våga går för det. Det är fullt fokus på det.

Ni har pratat mycket om att få en bra start på säsongen. Var behöver ni ligga innan EM-uppehållet för att vara nöjda?

– Vi har inte resonerat nånting. Vi har en långsiktig målsättning att slåss om Europaplatserna, det ligger fortfarande fast. Vi har förlorat ett derby men vi har redan vunnit två derbyn den här säsongen och är i cupfinal. Att göra någon summering efter en derbyförlust borta mot AIK, det gör vi inte.

Jansson fortsätter:

– Vi har uttalade ambitioner och tittar vi på det vi lägger in i föreningen, det är därför vi är i Hammarby och har de målsättningarna. Då får vi leva med det stora engagemanget och att det finns åsikter om det när vi förlorar matcher. Det är hela grejen, vi får ta det onda med det goda. Det får man koppla bort och fortsätta tro på det vi gör. Vi jobbar ännu hårdare, förklarar han.

Jesper Jansson och Stefan Billborn.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Hyllar klubbens akademi

SportExpressen kunde i dagarna avslöja att Hammarby-talangerna Jonathan Jorge, från P19-laget, och Viktor Sluug, 16, nära att lämna för italienska Venezia. Sportchefen Jesper Jansson tycker det är ett gott betyg till klubbens akademi.

– Vi får se (om det blir av). Det har varit en långsiktig målsättning för oss att producera unga egna spelare. Om vi tittar på a-laget har vi Amoo, Aimar Sher, Aziz, Abdul Halik Hudu och Oliver Dovin. Vi har gjort en omställning och den har varit planerad i många år. Det är bra kredd till Hammarbys akademi som har haft ett långsiktigt arbete som gett frukt. Emil Roback såldes till Milan, Leo Bengtsson gör det bra i Häcken och Hjalmar Ekdal gör det bra i Djurgården. Det börjar produceras spelare och det är ett arbete som börjar ge frukt nu, säger sportchefen.

Finns det någon problematik att spelarna inte når Hammarbys a-lag utan försvinner direkt utomlands?

– Det är därför det är jätteviktigt att se förebilder som Aimar Sher och Oliver Dovin som konkurrerar fullt ut. Det är viktiga signaler att sända. Spelar vi Amoo visar vi att det inte står på åldern utan prestationen. Sedan är det olika. Jorge och Sluug är verkligen i akademiverksamheten, de är inte uppe i HTFF eller U23-truppen. Det kan vara ett bra steg men det är upp till spelarna också.

På tal om egna unga talanger. 

Hammarby skrev som bekant ett nytt kontrakt med Aimar Sher i somras som sträcker sig till 2022. SportExpressen kunde i februari avslöja att klubben erbjudit Sher en ny förlängning av sitt nuvarande avtal med ytterligare två år. Jansson bekräftar för SportExpressen att man vill förlänga med spelaren på nytt.

– Ja, det hoppas vi. Aimar har ett kontrakt som gäller i ett och ett halvt år till nästan. Vi är i diskussioner och hoppas komma i mål. Sedan vet vi inte. Nu är han frisk och ser riktigt bra ut på träningarna. Han gjorde ett väldigt bra inhopp mot AIK också, det ska bli ruskigt spännande att se honom nu.

Det kan bli en del aktivitet runt honom i sommar. Hur går tankarna kring det?

– Det är väl något jag kan reagera på, det är alltid jäkligt mycket snack hur mycket pengar man kan få för spelarna och att man ska sälja dem! Vi vill prestera på planen och sedan helst behålla dem. Då måste spelarna känna att de kan utvecklas hos oss. Ju bättre vi spelar desto längre kan vi behålla spelarna, sedan att de känner att nästa steg blir ett steg uppåt. Det gick ju extremt fort med Odilon men ambitionen är att de ska leverera för Hammarby innan de tar nästa steg.

Är det realistiskt att tro att ni kan behålla både Aimar Sher och Akinkunmi Amoo i sommar, framför allt under en pandemi?

– Det är en utmaning, speciellt när vi inte får svar från regeringen eller Folkhälsomyndigheten. Då är det något att ta hänsyn och förhålla sig till, där blir det svårare att planera.