Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jakten på skitungen och en nytändning

Foto: Nils Petter Nilsson
Foto: Nils Petter Nilsson
Foto: Nils Petter Nilsson
Foto: Nils Petter Nilsson
Foto: Nils Petter Nilsson

SUNDSVALL. 21 år gammal är Simon Helg på jakt efter två saker.

En nytändning.

Och den lilla skitungen som finns inom honom.

Här förklarar han varför Sundsvall är bästa platsen att leta på.

Nybliven forward som kan lyfta Sundsvall om han hittar glöden

Vad pysslade han med i fjol?

Spelade andra raka säsongen i superettan med Hammarby.

Hur gick det där?

Hammarby som lag hade det kämpigt, och Simon Helg hade stundtals också svårt. Han gjorde 13 matcher från start, två mål och två assist.

Vad såg Gif Sundsvall i honom?

En offensiv spelare som de tror kan lyfta i en ny miljö. Tränaren Sören Åkeby ser främst Simon Helg som forward.

Vad bör vi förvänta oss?

Revanschlusta. Simon Helg vill visa hur mycket han har inom sig och hittar han sin nytändning blir han mycket värdefull för nykomlingen.

Vad får han inte göra i sin nya klubb?

Inte för att Sundsvall har något emot Hammarby. Men Helg gör nog klokt i att inte dra för många nostalgiska storys om livet i Bajen. Nu är det Sundsvall som gäller.

Andra saker man bör veta om honom?

Trots att klassen är sämre tyckte Simon Helg att det ofta var svårare att spela i superettan. "Det är hetsigare. Lagen i allsvenskan har mer rytm och det är enklare att hantera", säger han.

Helg har gjort 34 allsvenska matcher

Namn: Simon Tomas Helg.

Född: 10 april 1990.

Längd/vikt: 177 cm/72 kg.

Klubb: Gif Sundsvall.

Tidigare klubbar: Skogstorps Goif, IFK Eskilstuna, Hammarby IF.

Allsvenska matcher/mål: 34/4.

Landskamper: Inga A-kamper.

En halvtimme före Gif Sundsvalls genrep mot Hammarby är det alldeles tyst på Norrporten arena. Himlen är grå och det blåser snålt. De få åskådare som sitter på långsidorna slökollar på spelarnas uppvärmning och väntar bara på att matchen ska börja.

Men så plötsligt bryts stillheten.

" Simon Helg ! Simon Helg! Simon Helg-Simon Helg-Simon Heeeelg!!!"

 

Gif Sundsvalls nummer 16 tittar upp mot den ena kortsidan där ropen kommer ifrån. Där finns också en liten banderoll till hans ära. Men det är inte Simon Helgs nya fans som hyllar honom, utan den busslast med hammarbyare som nu tagit plats på Norrporten. Simon Helg känner hur han blir alldeles varm inombords. Det var inget enkelt beslut att lämna Hammarby, föreningen i vilken han slog igenom och senare följde med ner i superettan. Han kom att utveckla en speciell relation med fansen och var lite orolig för hur de skulle reagera på flytten till Sundsvall.

Innan matchen börjar vänder sig Simon Helg mot hammarbyarna och applåderar.

En halvtimme senare är han på väg till sjukhus med en hjärnskakning.

Situationen såg inte så allvarlig ut först. Simon Helg skallade ihop med Billy Berntsson och där Billy fick bäras av planen kunde Simon lämna den på egen hand. Men sedan kom huvudvärken och yrseln. Billy Berntsson fick snabbt lämna sjukhuset och kunde resa tillbaka till Stockholm med Hammarby (som vann matchen med 2-1). Simon blev däremot kvar i sex timmar och vår planerade intervju fick skjutas upp.

 

Tre dagar senare talar vi i telefon. Simon mår bättre men måste fortfarande ta det lugnt.

- Det är min fjärde eller femte hjärnskakning, säger han. Jag får ta det dag för dag. Förhoppningsvis är jag tillbaka snabbt som fan.

Är det uteslutet att du spelar den allsvenska premiären mot Kalmar?

- Det är svårt att svara på nu, vissa hjärnskakningar har varit värre än andra. Men jag har aldrig varit borta länge från fotbollen på grund av en hjärnskakning. Så jag hoppas.

Minns du smällen?

- Ja, jag har inga minnesluckor. Och det gick inte att missa hyllningarna före matchen. Jag uppskattade det sjukt mycket. Det har varit känslomässigt jobbigt att lämna Hammarby, så jag blev extremt lycklig över det.

Varför valde du att lämna Hammarby för Sundsvall nu?

- Huvudskälet är att jag har stått stilla i Hammarby och inte fått den utveckling jag hoppats på. Jag stod inför ett val, något behövde hända. Och ett miljöombyte var enda sättet. Sedan satt jag på ett utgående kontrakt i Hammarby och hade inte hört något om det. Jag måste trots allt veta att jag har ett arbete framöver.

 

Simon Helg var 17 år när han debuterade i allsvenskan. Matchen mot Helsingborg på Söderstadion var stökig och avbröts vid ett tillfälle efter att föremål kastats in på planen. Efteråt fick lagens tränare mest prata om det, men Hammarbys Tony Gustavsson passade i alla fall på att berömma sin debutant.

- Simon var briljant, sa Gustavsson till Dagens Nyheter.

Två år senare åkte Hammarby ur allsvenskan. Simon följde med ner i superettan, fast besluten om att inte överge föreningen i en svår tid. Han ville vara med och städa upp den fotbollsröra han själv varit med och skapat. Men efter två säsonger i näst högsta serien hade inte mycket hänt. Nu beskriver Simon det som att han "har stått och stampat på samma ställe för länge".

Vi talar om klubbkänsla. Simon satte en ära i att spela för Hammarby, särskilt i tuffa tider, men när jag undrar om inte lojalitet kan gå ut över ens egen utveckling håller han med.

- Jag ville absolut inte spela i superettan, men det handlar om vad man prioriterar. Jag satte kanske hjärtat framför min egen utveckling, på gott och ont, och aldrig att jag ångrar mig. Men efter två år är det skillnad. Nu är jag 21 och måste få tänka lite på mig själv också. Jag behöver en nytändning och tror att jag kan få den i Sundsvall.

Hur länge kan man vara en talang?

- Jag ser inte mig själv som talang längre. Talang är kul att bli kallad men om det inte händer något mer är det inte värt ett skit. Och lite så har jag väl känt de senaste åren. Jag vet att jag är en jävligt duktig spelare, men det är så mycket som inte har fått komma ut.

Har du grubblat mycket? Jag antar att man inte tänker lika mycket när man är tonåring och spelar i allsvenskan.

- Så är det. Då gick man bara ut och körde utan att tänka, och det är då det går som bäst. Periodvis har jag grubblat en del. Vad gör jag för fel? Varför händer det inget? Jag vill hitta tillbaka till den där skitungen jag har inom mig.

 

Gif Sundsvall gick upp i allsvenskan tack vare en passningsorienterad fotboll med stor rörlighet. Det var också den filosofin som lockade Simon norrut.

- Att få synas i allsvenskan igen är viktigt för mig. Men jag hade inte gått till Sundsvall om jag inte gillat deras sätt att spela. Varje gång man kom upp till Sundsvall med Hammarby visste man att det var en snabb fotboll som väntade. Det fanns ju en del brunkargäng i superettan, men Sundsvall spelade aldrig grisfotboll.

Men kan Sundsvall verkligen klara sig med den fotbollen även i allsvenskan?

- Blir man ängslig nu bara för att det är allsvenskan gör man fel. Med de skickliga spelare som finns i laget måste Sundsvall fortsätta på samma sätt. Det gäller bara att göra det ännu lite bättre, ännu lite snabbare. Jag tror absolut att vi kommer att hålla oss kvar.

Du är värvad som forward. Hur ser du på det?

- Du ska veta att jag var en riktig jäkla målspottare när jag var liten. Det var först andra året i pojklandslaget som jag skolades om till yttermittfältare. För egen del känns det bara kul att bli forward. Och Sundsvall vet ju att jag kan spela ytter om det skulle krävas.

Du kommer från ett lag där pressen på spelarna ofta var stor. Nu spelar du i en klubb som är nederlagstippat. Känns det lite skönt?

- Personligen har jag alltid älskat det stora kring Hammarby, inklusive pressen. Men omedvetet kan det nog göra att det låser sig ibland. I Sundsvall vill jag bara gå ut och gasa, utan att tänka för mycket på allt runtomkring. Det är bara att ge järnet på planen och försöka ha så roligt som möjligt.

Den lilla skitungen har talat.