Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jagas av utländska klubbar efter succén

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN

Efter en nattsvart inledning på säsongen har Östersunds FK börjat komma i gång ordentligt. 

Offensivt har laget fått effekt genom tränarbytet från Ian Burchnall till Amir Azrafshan – längst bak står Aly Keita med sju hållna nollor, flest hittills i årets allsvenska. 

– Jag har framför allt utvecklat mitt positionsspel, säger en ödmjuk målvakt som lockat till sig intresse från utländska klubbar. 

Två segrar på de sex första matcherna. 

Tränarbyte i början av juli från Ian Burchnall till Amir Azrafshan. 

Därefter: en förlust på elva matcher, tre raka segrar och sex hållna nollor för Aly Keita. 

Förklaringen finns framför allt i hur attityden inom laget har förändrats, menar ÖFK–målvakten. 

– Segrarna är en produkt av att Amir och Pero (Kapcevic) verkligen har fått alla att dra åt samma håll. Det finns en stark familjekänsla – alla hjälps åt, kämpar för varandra och vet precis vad de ska göra i alla lägen. De (Azrafshan och Kapcevic) är bra med människor och väldigt noga med detaljer. Vi har verkligen blivit ett lag igen, säger Aly Keita. 

Hur känns det för egen del?

– Bra! Jag är i fin form och har gjort det bra, tagit mer ansvar och tagit större steg framåt. Fötterna har jag alltid varit bra med, men positioneringen har utvecklats väldigt mycket den här säsongen. Jag har haft bra hjälp av målvaktstränaren. 

Känner du någon gång att dina insatser blivit förbisedda?

– Alltså… Det säger ju sig självt att man hamnar i mediaskugga ibland när man spelar i ett mindre lag. Hade jag gjort vissa insatser men spelat i andra lag så hade det hajpats mer överallt, men jag fokuserar på att göra mitt bästa i och för ÖFK. Mer kan jag inte göra.

Intresse från Turkiet och Grekland

Inför den nuvarande säsongen skrev Keita på ett nytt tvåårskontrakt med Östersund. Hans prestationer har dock lockat till sig intresse från södra Europa – enligt uppgifter till SportExpressen rör det sig om klubbar i både Turkiet och Grekland. Keita är smickrad av intresset, men vill inte spekulera i vad framtiden bär med sig. 

– Självklart skulle det vara kul att få spela utomlands någon gång i karriären, men jag trivs väldigt bra i ÖFK och har fortfarande kontrakt här.

Om du får välja fritt då?

– Oj… Jag vet inte. Någonstans där supporterkulturen är stor och levande i sådana fall. 

Aly Keita är dessutom landslagsman för Guinea tillsammans med Sarpsborgs Mikael Dyrestam och J–Södras Pa Konate. I en intervju som GT gjorde med Dyrestam berättade han om kontrasterna mellan klubb- och landslagsspel, men också om att Aly Keita tagit en ledarroll för ett ungt och talangfullt landslag. 

33–åringen tonar ner sin egen betydelse.

– Jag försöker bara vara mig själv i landslaget och hjälpa de andra så gott jag kan. Jag har spelat varje gång jag varit frisk och det är en stor ära för mig att få representera Guinea, säger Aly Keita.