Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Jag var tydlig med att de måste ringa chefen”

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

– Jag är född för att göra mål. De kallade mig ”Didier Drogba” i Senegal. Alla sa att jag kommer gå i hans fotspår.

SportExpressen möter Aliou Badji som stått i skuggan av andra anfallare i Djurgården men nu är redo att kliva fram och ta sin chans.

 

FÅ BÄST KOLL: Följ Djurgården Fotboll – direkt i Messenger 

– Jag är glad över att det går bra för mig.

Aliou Badji stoppar ned mobilen i fickan, drar igen dragkedjan och lägger armarna bakom huvudet. Vi sitter på en av träbänkarna ute på Kaknäs i den vindstilla septembersolen.

Badji inleder med att berätta hur glad han är över sin tillvaro och när man betraktar honom under samtalet slås man också av hur harmonisk han är. 

Fotbollslivet har tvärvänt på bara några veckor. Det var när Djurgården sålde Tino Kadewere som Aliou Badji slussades in i startelvan - och han tog chansen direkt.

Det har blivit sex matcher från start på elva matcher efter sommaren. Totalt fem mål. Badji berättar att resan hit varit en känslomässig berg- och dalbana men lärorik.

– Starten i Djurgården var inte lätt. Jag satt på bänken oftast, ibland fick jag chansen och ibland satt jag på bänken en hel match. Jag förlorade mitt självförtroende ett tag och fick inte spela. Men jag försöker att tänka positivt. Nu har det faktiskt vänt, jag får spela mycket och har aldrig mått bättre. Jag kommer aldrig ge upp, den saken är klar, säger Aliou Badji.

Aliou Badji placerar in 3-1 för Djurgården i Stockholmsderbyt mot Hammarby. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL

Badji: "Jag kände mig ensam i början"

Hur har flytten till Sverige och omställningen varit?

– Det var väldigt jobbigt i början, men jag är en stark kille. Jag har jobbat mycket med att bli starkare mentalt. Jag kände mig väldigt ensam i början och hade ingen att umgås med efter träningarna. Man får klara sig själv helt enkelt, ingen kommer laga mat eller tvätta åt dig. Det får man göra själv. Fotbollen skiljer sig också väldigt mycket från i Senegal.

Vad är den största skillnaden?

– I Afrika åt man inte så bra innan träningarna. När jag kom till Djurgården var förändringen stor. Alla sa direkt att det var viktigt med mycket sömn, äta en ordentlig frukost och vila mellan träningarna. I Afrika var det inte riktigt så, då gick vi bara ut och spelade fotboll utan att äta ordentligt.

Hur trivs du i Stockholm?

– Staden är väldigt vacker och människorna är jättetrevliga. Jag har inte många vänner, men ibland brukar jag gå ut själv och det händer att jag träffar på någon. Man ser att alla är snälla här. Mina lagkamrater är också snälla och får mig att må bra.

Apropå lagkamrater var Tino Kadewere en av Aliou Badjis allra bästa vänner i Djurgården. Badji minns tillbaka på deras tid tillsammans med värme och menar att han har Tino att tacka för mycket.

– Jag saknar Tino väldigt mycket. Han har hjälpt mig och Edward Chilufya. Vi har spenderat mycket tid ihop, både på träningarna och på fritiden. Jag saknar att spela Fifa med Tino, det är en riktigt bra kille. Han tycker om att skratta och skoja och vi har dansat mycket i omklädningsrummet tillsammans. Det var kul.

Vilken musik dansade ni till?

– Vi brukade dansa till nigeriansk musik. Det är nästan lite som reggaeton, fast ändå inte. Men musiken är grym, jag lovar.

Du ber ofta efter att du gjort mål. Har religionen hjälp dig när det varit tufft?

– Ja, jag tror på Gud. Jag kommer från en religiös familj, vi är muslimer och ber. Jag kände mig ensam här i början, men religionen hjälpte mig under den perioden. Jag ber till Allah så att det ska gå bra för mig och min familj.

Vad känner du när du ser att bollen går i mål?

– Jag blir bara så glad.

Badji skrattar.

– Det är en underbar känsla som inte går att beskriva. När du gör mål så hjälper du ditt lag och dina lagkamrater, det är den bästa känslan du kan ha som spelare.

Aliou Badji firar sitt avgörande 2-1-mål mot BK Häcken. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD /IBL BILDBYRÅ

Har du alltid gjort mycket mål?

– Ja, det har jag. Fast när jag var liten spelade jag oftast mittback eller på mittfältet. Jag spelade överallt, till och med som ytter. Men en dag fick jag vara anfallare och jag gjorde mål direkt. Jag har gjort mål i varje turnering jag spelat i princip. När jag blev uttagen till Senegals U20-landslag gjorde jag också många mål. Jag är född för att göra mål.

Vem är din förebild?

– När jag var liten tittade jag på väldigt många matcher och jag fastnade för Didier Drogba. De kallade mig faktiskt för ”Didier Drogba” i Senegal när vi spelade fotboll. Alla sa att jag kommer gå i Drogbas fotspår.

Badji: "Agenter har ringt"

SportExpressen kunde den 5 september avslöja att Djurgården nobbat ett stort bud på Badji för omkring 20-25 miljoner kronor. Aliou Badji berättar nu själv om intresset.

– En del agenter har ringt mig och sagt att det fanns erbjudanden. Sedan fick jag höra att Djurgården nobbat ett bud på mig, men jag visste inget om det. Agenter har ringt mig från Belgien och sagt att de kan företräda mig, det var tre dagar innan transferfönstret stängde. Men jag var tydlig med att de fick ringa chefen (Bosse Andersson). Han har pratat med chefen men jag vet inte vad som hände sen.

Badji fortsätter:

– Jag försöker bara fokusera på mitt, att spela fotboll och prestera.

För Badjis del väntar en ny match mot BP. Han längtar redan till att spela på Tele 2 arena framför Djurgårdens supportrar.

– Min största önskan är att vi vinner matchen och att jag gör minst två mål. Jag kommer bli så glad om jag lyckas med det.

Hur kommer du att fira målen?

Badji tar fram mobilen ur fickan och visar upp en bild från målfirandet mot Hammarby i derbyt senast.

– Jag kommer springa framför klacken så här, men jag kommer också springa mot ena hörnflaggan där i hörnet. Ser du? 

– Det finns jättemånga supportrar där.

 

FÖLJ DITT LAG I ALLSVENSKAN: Få nyheter skickade i Messenger direkt till telefonen

LÄS MER: Uefa Nations League – allt du behöver veta 

LÄS MER: Följ allsvenskan här – mål, highlights och direktrapport

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!