Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag tänkte wow – det var nästan som att jag var kär”

Adam Bergmark Wiberg.Foto: BILDBYRÅN
Adam Bergmark Wiberg mot Hammarbys Jean Carlos De Brito.Foto: BILDBYRÅN

Adam Bergmark Wiberg har väntat på sin chans hela säsongen.

Men en sak vet 22-åringen om: han kommer ta chansen när den kommer.

– Jag är helt övertygad, då smäller det, säger anfallaren.

Adam Bergmark Wibergs fotbollskarriär har minst sagt gått spikrakt uppåt. För två år sedan lämnade han Täby FK för spel i superettan och Gefle IF. Under sin första säsong gjorde han två mål på nio starter. Men det var först i fjol som anfallaren växlade upp.

Trots att Gefle kämpade i botten av tabellen lyckades Bergmark Wiberg göra åtta mål och två assist på 26 matcher. Frågar man huvudpersonen själv så var det ett nyttigt år.

 – Förra året tog jag stora kliv. Jag gör mål på olika sätt och ser mig själv som en spetsig anfallare, säger han när vi träffas på Kaknäs. Det har varit ett spännande år för egen del, väldigt lärorikt på många sätt. 

Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf har haft koll på Bergmark Wiberg ett bra tag. Redan i Sirius scoutade man honom - därför var det logiskt att man också plockade över honom till Djurgården när möjligheten fanns.

– Det var fantastiskt. Jag har alltid hållit på Djurgården, säger han.

Hur reagerade du när Kim och Tolle ville ha dig till Djurgården?

– Jag tänkte wow. Det var nästan som att jag var kär, jag fick fjärilar i magen. Det var en skum men bra känsla.

Har det varit mycket på ett personligt plan också?

– Det blir en helt annan grej så klart. Folk som inte brydde sig förut, helt plötsligt börjar de bryr sig nu. Jag har dock alltid haft vänner som supportrar mig hela vägen. Men det är en stor omställning utanför fotbollen också.

”När det väl kommer - så smäller det”

Adam Bergmark Wiberg har i år fått nöja sig med fem allsvenska inhopp. Det senaste kom hemma mot Malmö FF den 14 juli. Därefter har det blivit sparsamt med speltid. 22-åringen medger att det varit tufft, men att det bara finns en väg att ta sig fram.

– Man måste pressa sig själv hela tiden, om jag inte får spela då är jag inte tillräckligt bra. Jag måste jobba ännu hårdare för att ta nästa steg. Om jag inte kan bemästra den här nivån, hur ska jag då bemästra Europa? Det är dit jag vill, säger han.

Hur lyder tränarnas plan för dig?

– Vi har kontinuerliga diskussioner. Den bilden och planen de har för mig är bra. Vissa spelare är kanske inte riktigt där, men de har kvalitéerna. Jag brukar oftast få höra att jag har galna spetsegenskaper, egenskaper som få spelare i Sverige har och som krävs för att lyckas på hög nivå. Men jag måste få ut det sista för att blomma ut hela vägen. Det är något som vi jobbar på tillsammans. Vi ska lyckas med det. Jag är helt övertygad om att det kommer att komma, när det väl kommer så smäller det.

Bergmark Wiberg tar ett exempel:

– Tänk att du har en kopp och så kan man fylla den här koppen med vatten. Alla har olika stora koppar beroende på hur stark man är i huvudet mentalt. Om man har en stor kopp, då är man stark mentalt. Om man är svag mentalt, då har man en väldigt liten kopp som du kan fylla med vatten. Egenskaperna i det här fallet är vattnet. 

– Jag skulle säga att jag har en väldigt stor kopp för jag känner mig stark mentalt. Det är bara basen, vilket är en bra start. De brukar säga att om jag tar en maxlöpning i minut ett och en maxlöpning i minut 90, då har jag nästan alltid samma fart i löpningen. Det är väldigt speciellt att ha både uthållighet och explosivitet. Jag ser mig själv som en stark avslutare med bra tajmning.

”Det här är min dröm”

Konkurrensen är stenhård. I dagsläget går både Mohamed Buya Turay och nyförvärvet Emir Kujovic före Bergmark Wiberg.

– Jag spelar i laget som leder allsvenskan, jag tävlar och spelar med väldigt duktiga spelare här. Konkurrensen är hård, men om jag jobbar vidare så kommer det här att blomma ut och lösa sig.

Har det varit frustrerande på något plan?

– Ja, det är klart. Man blir frustrerad när man inte spelar. Men jag känner att jag brukar vara rätt kontrollerad av mig. Jag lyckas vända det till något positivt och tar i stället ut det på träningarna. Jag omvandlar det till energi.

Adam Bergmark Wiberg blir tyst. Han blickar ut mot träningsplanen på Kaknäs.

– Det här är min dröm. Om jag hade fått välja en klubb att lyckas i så hade jag utan tvekan valt Djurgården.

Åtta matcher kvar av säsongen. Hur ser drömscenariot ut?

– Om jag får drömma så vinner vi SM-guld och jag avgör allt.