Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag ska inte ljuga – det var rätt tufft”

Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

Dino Salihovic, 18, har tillhört IFK Norrköping sedan han var sex år och gått hela vägen genom IFK:s akademi till att skriva A-lagskontrakt.

Men vägen fram har inte alltid varit spikrak. För SportExpressen berättar IFK-produkten om skadan i ungdomslaget, positionsbytet och resan till allsvenskan.

– Jag ska inte ljuga om att det var tufft. Men jag lyckades klara mig genom det, säger Salihovic.

Det har bara gått några veckor sedan Dino Salihovic, 18, skrev ett A-lagskontrakt med IFK Norrköping. Under tiden har Rikard Norling visat stort förtroende för IFK-produkten genom att spela honom i alla träningsmatcher och i svenska cupen mot Gif Sundsvall. 

Dino medger att det varit en intensiv tid men han tycker att han förvaltat både förtroendet och speltiden på ett bra sätt.

– Det har varit ganska mycket nytt med vårt spelsätt och en ny position men jag tycker att jag har kommit in ganska bra i det hittills. Jag trivs med alla lagkamrater och alla jag har runtomkring mig, det är jag tacksam för, säger Dino Salihovic till SportExpressen.

Salihovic är i grunden en försvarare som kan spela både centralt och på en kant. Men under Norling har 18-åringen matchats på det centrala mittfältet med framgång.

– Jag tycker att det har gått bra och att jag passar in i rollen som central mittfältare men även som mittback. Jag har egenskaperna för bägge positionerna.

Vart trivs du bäst?

– Jag tycker på mittfältet. Jag har kommit in så pass bra i den rollen och jag tror att jag kan komma långt på den positionen. Jag är bolltrygg, har ett godkänt passningsspel, är ganska fysisk och uthållig. I år vill jag försöka ta en startplats så tidigt som möjligt.

”Jag växte lite för snabbt”

Dino Salihovic är uppväxt i stadsdelen Hageby i Norrköping och han har representerat Peking sedan han var sex år gammal. Han har gått genom Norrköpings akademi och i början av februari kallade Norling in ynglingen på ett möte. På bordet låg ett A-lagskontrakt över tre år. Salihovic känner en stoltöver över att ha klarat ett delmål.

– Det betyder väldigt mycket för mig att kunna spela i A-laget för min moderklubb och jag hoppas kunna leverera mer framöver. Jag är väldigt glad över att ha fått den här möjligheten för att jag har jobbat hårt för det. Det såg inte så bra ut för mig för tre eller fyra år sedan om jag ska säga så. Jag valde att ta tag i vissa grejer och det har lett mig dit jag är i dag, berättar han.

Vad var det som inte hade gått så bra?

– I ungdomsleden hade jag en skada som gjorde att jag inte kunde spela fotboll regelbundet och det ledde till att jag inte var så bra. Det var mest det.

Hur skulle du beskriva den tiden?

– Den var rätt tufft faktiskt. Jag ska inte ljuga, det var tufft. Men jag lyckades klara mig genom det på något sätt. Det var en ryggskada som jag hade, jag växte lite för snabbt och jag var sne i ryggen, och sådana grejer. Det var tufft.

Vem fick du hjälp av?

– Jag fick väldigt stor hjälp av min gamla tränare Anes Mravac. Vi höll ständig kontakt och det var Anes som hjälpte mig, egentligen ska jag tacka honom mest för att jag har kommit så pass långt med min fotboll i dag.

Dino Salihovic: ”Siktar så högt det bara går”

Det råder inga tvivel om att Salihovic lagt det gamla bakom sig. Det har visserligen stärkt honom både mentalt och som spelare men nu ser han bara fram emot fortsättningen och att ta plats i Norrköpings lagbygge på allvar. Något annat är inte aktuellt, understryker han.

– Det laget vi har just nu är ett väldigt bra och ett erfaret lag. Konkurrensen är hög men jag är där för att tävla om att ta en startplats. Jag tycker att matcherna har gått väldigt bra. För varje match så kommer jag in i det mer och mer. Jag har fått visa upp mig på planen och än så länge verkar Rikard nöjd även om jag har mer att ge.

Hur är Rikard som tränare?

– Han är väldigt bestämd och det tycker jag om mycket. Om du har varit dålig en träning så kommer du att få höra det fast det är alltid en konstruktiv kritik, han vill aldrig få ut något dåligt, utan Rikard vill alltid att spelarna ska bli bättre.

Vad har ni för mål i år?

– Vi vill vinna alla matcher i princip. Vinna svenska cupen och vinna allsvenskan. Vi kan absolut nå upp till våra mål.

Dino Salihovic ser inga hinder utan bara möjligheter.

– Jag siktar så högt det bara går.